Predstavitveno srečanje vajeništva za podjetja, 6.4.2023

lesarji

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo Lesarska šola Maribor v šolskem letu 2023/24 izvajala program MIZAR tudi po vajeniškem načinu izobraževanja.

KAJ JE VAJENIŠTVO:

Vajeništvo je del srednjega poklicnega izobraževanja (torej govorimo o 3-letnih šolah). V vajeniško izvedbo so izbrani le določeni programi in šole. Vajenci so po statusu sicer dijaki (niso zaposleni v podjetju, se v podjetju le učijo z delom), se pa od dijakov razlikujejo po tem, da imajo veliko več praktičnega usposabljanja z delom v podjetju. Za primerjavo dijaki ga imajo cca 24 tednov, vajenci pa kar 56 tednov (v treh šolskih letih), kar je ravno polovica šolskega programa (torej polovico časa so v šoli, polovico v podjetjih). Pred prihodom vajenca v podjetje, se šola in podjetje dogovorita, katere vsebine bo pokrila šola in katere podjetje, kar se zapiše v načrt izvajanja vajeništva. Več informacij glede izvedbe: https://www.gzs.si/vajenistvo

 

PREDSTAVITVENO SREČANJE VAJENIŠTVA ZA PODJETJA:

Ker se bo v Podravski regiji vajeništvo izvajalo prvič, vas predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in predstavniki Lesarske šole Maribor vabimo na predstavitveno srečanje vajeništva za podjetja.

Na srečanju bomo predstavili:

  • Kaj je vajeništvo,
  • kakšne so prednosti za podjetja, če se za vajeništvo odločite,
  • kakšne so obveznosti podjetij in vajencev,
  • finančne spodbude za podjetja, ki vajence sprejmejo,
  • potek vajeništva v Podravju

Odgovorili vam bomo na vsa vaša vprašanja, ter z vami delili nekaj primerov dobrih praks podjetij, ki vajence že imajo na vajeništvu.

Predstavitev za podjetje bo potekala v četrtek, 6. aprila 2023, na Lesarski šoli v Mariboru (Lesarska ulica 2, 2000 Maribor), s pričetkom ob 10.00 v predavalnici amfiteater.

Če bi se sestanka želeli udeležiti vas prosimo, če nam to do 31.3.2023 sporočite na e-naslov: lidija.majcen@stajerskagz.si

 

SREČANJE PODJETIJ Z BODOČIMI VAJENCI in STARŠI VAJENCEV

V sredo, 19. aprila 2023, v popoldanskem času, bomo na šolo povabili še bodoče vajence in starše. Prisotni bomo tudi predstavniki zbornice, šole in podjetja, ki bi se rada mladim predstavila. Namen tistega srečanja pa bo, da se bodo mladi lažje povezali z vami in se dogovorili za vajeništvo v vaših podjetjih.

 

Veselimo se sodelovanja z vami in vas lepo pozdravljamo.

Lidija Majcen