Refundacija nadomestila plače – novosti od 1.1.2023

health_insurance

Zavarovane osebe, ki so v delovnem razmerju imajo pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni, poškodbe, nege družinskega člana, prostovoljnega darovanja krvi in drugih razlogov, ki jih določa zakon. Nadomestilo plače osebi izplača delodajalec. ZZZS delodajalcem povrne izplačana nadomestila po predložitvi refundacijskega zahtevka. Podrobnejši pogoji kdaj nadomestilo plače preide v breme ZZZS so predstavljeni tukaj.


Vse delodajalce, ki zahtevkov za refundacijo nadomestila plače doslej še niso urejali elektronsko prek sistema SPOT, obveščamo, da se s 1. 1. 2023 papirno vlaganje zahtevkov ukinja. Zahtevke za refundacijo bodo lahko delodajalci, ki so vpisani v PRS (Poslovni register Slovenije) od 1. 1. 2023 urejali samo še elektronsko.

Zahtevke za nadomestilo plače bo na ZZZS možno vlagati na dva načina. Kateri način bo bolj ustrezal je odvisno od organizacije dela v poslovnem subjektu.

 

Vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače se bo lahko urejalo prek:

 

1. portala SPOT (e-postopki SPOT)

Če imate manjše število zahtevkov in jih urejate le občasno, vam priporočamo, da te urejate prek portala SPOT. Po prijavi v portal spot.gov.si na namizju izberete postopek Nadomestilo plače – refundacija.

Potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo (certifikat) in pooblastilo za dostop na portalu SPOT za podjetje, v imenu katerega urejate zahtevke za refundacije, (če zahtevkov ne ureja zakoniti zastopnik).

Več informaciji o pooblaščanju za delo na portalu SPOT: Pooblastilo za delo prek portala SPOT

ali

 

2. Programa za plače z implementiranim dostopom do Vmesnika eBOL in eNDM

Uporaba in urejanje zahtevkov prek Vmesnika za prenos e-bolniških listov in oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače – Vmesnik eBOL in eNDM, je priporočljiva za večje poslovne subjekte, računovodske servise, večje kadrovske/finančne službe oz. oddelke za obračun plač.

Vse informacije v zvezi s pogoji za uporabo vmesnika za nadomestila -eNDM so na voljo tukaj.


Pripravila: Mojca Tominšek, SPOT svetovalka

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Mojca Tominšek