Novosti in obvestila

Datum

19. Okt 2023

Kategorije

Deli z drugimi

Podeljeni prvi ŠGO

V sredo, 18. oktobra, ob 20. uri, so bili v Mariboru v hotelu Habakuk slavnostno podeljeni prvi ŠGO in razglašen Štajerski zaposlovalec 2022.

Nagrado sta letos prvič skupaj podelili Štajerska gospodarska zbornica in Regionalna gospodarska zbornica Celje.

Štajerski zaposlovalec 2022 je podjetje Intera d.o.o.

Zaradi velikega števila prijavljenih podjetij iz celotne Štajerske, ki so bila med seboj zelo izenačena, je imela komisija težko delo. Na razpis za Štajerskega zaposlovalca 2022 se je prijavilo 24 podjetij, ki so izpolnjevali vse zahtevane razpisne pogoje. Vsa podjetja je komisija tudi obiskala in jim zastavila še dodatna vprašanja.

Veliko zanimanje za pridobitev prestižnega naslova Štajerski zaposlovalec 2022 kaže na to, kako pomembno postaja področje zaposlovanja in kadrov v podjetjih, kar daje še dodatno težo nagradi za Štajerskega zaposlovalca 2022.

Komisija je bila pozitivno presenečena, koliko podjetja vlagajo v razvoj kadrov in prav vsako podjetje, ki je kandidiralo, bi lahko prejelo naziv Štajerski zaposlovalec 2022.

»Člani komisije smo bili pred izjemno zahtevnim izzivom, kako med dobrimi izbrati najboljšega. Odločale so malenkosti.«, je komisija za izbor Štajerskega zaposlovalca 2022 zapisala v argumentaciji izbora.

Na vprašanje, zakaj naj bi prav oni prejeli laskavi naziv Štajerski zaposlovalec leta 2022, je Peter Ladič, direktor podjetja Intera d.o.o. s Ptuja, odgovoril:» Z zaposlenimi delamo največ, kar znamo.«

”In znajo veliko! Poleg tega pa v podjetju Intera d.o.o. ubirajo izjemno inovativne, do sedaj še nevidene poti pri delu z zaposlenimi, s čimer postajajo vzor in inspiracija za mnoga podjetja v regiji in širše,” je še zapisala komisija za izbor Štajerskega zaposlovalca 2022, ki ji je predsedoval Janez Horvat, iz Zavoda RS za zaposlovanje.

Poleg Intere d.o.o. so bila v najožji izbor za nagrado nominirana še podjetja: Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba d.d. iz  Maribora, Ledinek Engineerin d.o.o. iz  Hoč, Aplast d.o.o. iz Ložnice pri Žalcu in Terme Olimia d.d. iz Podčetrtka.

ŠGO 2022, v kategoriji Najperspektivnejše podjetje, je prejelo podjetje MOS Invest d.o.o.

V argumentaciji izbora je komisija zapisala: »Najperspektivnejša podjetja so tista, ki nenehno razvijajo svojo dejavnost, iščoč vedno nove poslovne priložnosti in poslovne povezave, ki zagotavljajo rast in razvoj podjetja. Poslovni kazalci podjetja MOS Invest d.o.o. za leto 2022 odražajo kvalitetno rast. Odlikuje jih fleksibilnost, visok dobiček ter izjemno smeli razvojni načrti tudi na področju investicij v obnovljive vire energije, kjer že v letu 2023 pričakujejo promet v višini okoli milijona evrov.«

Podjetje MOS Invest d.o.o. iz Mestinja je v letu 2022 ustvarilo za 902.739 evrov prihodkov, 431.360 evrov neto dobička in dodano vrednost na zaposlenega v višini 338.426 evrov.

Za nagrado ŠGO 2022, v kategoriji Najperspektivnejše podjetje, sta bili nominirani še podjetji Gradnje plus d.o.o. iz Lenarta v Slovenskih goricah in N.E.S. d.o.o iz Maribora.

ŠGO 2022, v kategoriji mikro in mala podjetja, je prejelo podjetje Primius gradnje d.o.o.

Podjetje Primius gradnje d.o.o. je v letu 2022 ustvarilo za 10 milijonov evrov prihodkov, za 600.000 evrov neto dobička in dodano vrednost na zaposlenega v višini 466.000 evrov. Ti kazalci ga umeščajo na vrh te kategorije podjetij.

V argumentaciji izbora je komisija med drugim zapisala tudi: »Primius gradnje d.o.o. odlikuje skrb za stalno prilagajanje zahtevam okolja in investitorjev ter trajnostni odnos do stanovanjske gradnje. To jim zagotavlja obstoj in stalni razvoj.«
Na Štajerskem številčno prevladujejo uspešna mikro in mala podjetja. So ključna za gospodarsko rast, spodbujajo konkurenčnost, so prilagodljiva in inovativna. Štajerska ima bogato podjetniško tradicijo, zato so mikro in mala podjetja podjetja pomemben del tega ekonomskega sistema.
V najožji izbor za nagrado ŠGO za leto 2022 v kategoriji mikro in mala podjetja sta bili nominirani še podjetji: Ipi d.o.o. iz Rogaške Slatine in Mojstrovina d.o.o. izSlovenske Bistrice.

ŠGO 2022, v kategoriji Srednje velika podjetja, je prejelo podjetje Kronoterm d.o.o.
Srednja velika podjetja imajo ključno vlogo v gospodarstvu Štajerske, kakor tudi v večini držav po svetu. So most med mikro – malimi podjetji in velikimi podjetji. Pomembno vplivajo na diverzifikacijo gospodarstva v regiji, na oblikovanje podjetniške kulture, na razvoj inovativnosti, omogočajo ustvarjanje delovnih mest ter lokalno rast.

V najožji izbor nominirancev za  nagrado ŠGO za leto 2022 v kategoriji Srednje veliko podjetje so se uvrstila podjetja: Kronoterm d.o.o., Gomilsko, Merkscha d.o.o., Celje in Marovt d.o.o., Stranice.

Zmagovalec v kategoriji srednje veliko podjetje in prejemnik nagrade ŠGO za leto 2022,  podjetje Kronoterm d.o.o., je v letu 2022 ustvarilo za 42 milijonov evrov prihodkov, za 11 milijonov evrov neto dobička in dodano vrednost na zaposlenega  v višini 146.400 evrov. Komisija je v svoji argumentaciji med drugim zapisala:

» Družbo Kronoterm d.o.o. odlikuje izjemno visoka  učinkovitost njihovih naprav, posebno pozornost namenjajo skrbi za okolje in uporabniku prijaznemu upravljanju z napravami, kar jim omogoča vgrajena pametna inteligenca. So med vodilnimi tovrstnimi proizvajalci v svetovnem merilu.«

ŠGO 2022, v kategoriji veliko podjetje, je prejela družba Impol 2000 d.d.

Velike gospodarske družbe imajo pomemben vpliv na gospodarstvo regije in države. Zlasti so pomembne kot velik zaposlovalec, pospešujejo gospodarsko rast, so pretežno izvozno naravnane, vpete so v mednarodne gospodarske aktivnosti in so izjemno inovativne z razpoznavnimi blagovnimi znamkami.

Impol 2000 d.d je prejemnik najvišjega priznanja ŠGO za leto 2022 v kategoriji velika podjetja, kot vodilno podjetje v trajnostni proizvodnji aluminija.

Družba Impol 2000 d.d. je komisijo prepričala s svojo strategijo in premišljenimi sklopi poslovnih odločitev, kam in kako na dolgi rok investirati sredstva, čas, energijo, veščine, kreativni potencial ter druge vire organizacije. »Njihovi uspehi so plod te strategije in premišljenega sprejemanja zahtevnih odločitev,« je še zapisala komisija v obrazložitvi za zmagovalca.

Družba Impol 2000 d.d. je leta 2022 proizvedla 233.000 ton izdelkov, realizirala 1.142 milijonov evrov prihodkov in ustvarila  94.530 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Zaposluje 2.522 ljudi in je šesti največji slovenski izvoznik.

V najožji izbor v tej kategoriji sta bili nominirani še podjetji: Silkem Plus d.o.o. iz  Kidričevega in Perutnina Ptuj d.o.o.

O nagradi ŠGO

ŠGO je nova nagrada na področju gospodarstva, ki sta jo skupaj zasnovali Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) in Regionalna gospodarska zbornica Celje  (RGZC) ter združuje vse dosedanje znanje ter izkušnje Štajerske gospodarske zbornice na področju oblikovanja priznanj in podeljevanja nagrad. Vse od priznanj za najboljše inovacije, ki imajo že več kot 20 letno tradicijo, preko Naj zaposlovalca do »najmlajše« nagrade za Najbolj inventivno podjetje na področju trajnostnega razvoja.

Idejni snovalec te nagrade je dolgoletni predsednik ŠGZ, sedaj častni predsednik ŠGZ ter predsednik komisije za nagrade ŠGO 2022, dr. Roman Glaser. Razloge zanjo pojasnuje takole: » V ŠGZ že zelo dolgo ocenjujemo, da je gospodarstvo krvotok države in da  brez uspešnega gospodarstva ni uspešne države, ni socialne države. Slovenska politika in splošna javnost pogosto nista naklonjena gospodarstvu niti gospodarstvenikom. Zato smo želeli z nagradami ŠGO povdariti pomen gospodarstva in ga javno močneje prezentirani. Tako smo se povezali z RGZC, da skupaj zajamemo skoraj celotno Štajersko in njeno gospodarstvo. K sodelovanju smo povabili tudi Inštitut za medijiske komunikacije FERI – Univerze v Mariboru, medijske partnerje ter mednarodno svetovalno institucijo – PwC. S tem smo nadgradili vsebino nagrade, istočasno pa  smo povabili študente in učence, da s svojimi videi in risbami predstavijo svoje gledanje na gospodarstvo Štajerske . Prvi trije videi bodo prejeli nagrade, ki jih podeli naš partner, risbe pa bodo na licitaciji ponujene udeležencem ŠGO. Elitna nagrada ŠGO pa bo, tako pričakujemo, motivacija za zaposlene in management, ter izziv za druga podjetja v prihodnjih letih. Poleg tega pa so ŠGO nagrada, ki jo stroka – ekonomska stroka podeljuje podjetjem in gospodarstvenikom. Je nagrada iz gospodarstva, z gospodarstvom in za gospodarstvo. To ni nagrada klikov, lajkov ali kakih drugih všečkov. To je nagrada stroke najuspešnejšim gospodarstvenicam in gospodarstvenikom Štajerske

Strokovni komisiji  ŠGO

Člani komisije za nagrado ŠGO v kategorijah: najperspektivnejše podjetje, mikro in majhno podjetje, srednje veliko podjetje in veliko podjetje so:

dr. Roman Glaser, častni predsednik Štajerske gospodarske zbornice – predsednik komisije,
dr. Borut Bratina, redni profesor na EPF Maribor,
Jožica Planinšec Deržek, direktorica podjetja Obzorje d.o.o.,
mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice,
mag. Robert Pritržnik, senior manager PwC SVETOVANJE d.o.o.,
Tomaž Benčina, direktor Regionalne gospodarske zbornice Celje.

Člani komisije za nagrado ŠGO v kategoriji Štajerski zaposlovalec leta so:

Janez Horvat, Zavod RS za zaposlovanje – predsednik komisije,
Damir Battisti, regionalni direktor Adecco,
Vesna Reich, Agri Europe Cyprus Ltd,
mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice,
Doroteja Mlaker Krošel, vodja kadrovske in PR službe Aluminum Kety Emmi d.o.o.,
Tomaž Benčina, direktor Regionalne gospodarske zbornice Celje,
Marko Cvetko, vodja kadrovske službe Cinkarne Celje.

O podobi – kipcih nagrade ŠGO

Logotip je sestavljen iz rezine štajerske trte, ki ponazarja rast, razvoj, trdoživost in živahnost. Hkrati vključuje zanimiv element geometrijske postavitve treh črk, ki ustvarja prepoznavno podobo. Gre za postavitev črk “Š”, “G” in “O”, ki skupaj s simboliko vinske trte tvorijo ekskluzivno podobo. Ta podoba simbolizira trajnost, trdoživost, povezovanje, uspešnost in dosežke, ki jih podjetja dosegajo na področju gospodarstva in ki so povezani s prestižem in ugledom.

Ta stil se povezuje tudi v oblikovanju kipca – nagrade za najboljša podjetja, ki ga sestavljata leseni del in epoksi smola. V sredini kipca se nahaja rezina vinske trte – najstarejše vinske trte na svetu, ki je zasnovana tako, da bo izstopala in se ohranjala kot prepoznavni element. Ta simbolizira uspešnost in dosežke, ki jih podjetja dosegajo na področju gospodarstva in ki so povezani s prestižem in ugledom. Prepričani smo, da ravno najstarejša vinska trta pooseblja mnoge značilnosti in vrednote, ki si jih deli skupaj z najuspešnejšimi podjetji in gospodarskimi družbami. Hkrati je njeno poslanstvo povezovanje med kraji in deležniki, kar je tudi osrednji cilj nove zgodbe podelitve nagrad za podjetja, ki s svojim delom ustvarjajo zgodbe o uspehu. 

 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic