3. Štajerski gospodarski forum 2019: Hrana: med ceno, varnostjo in kakovostjo, 20.03.2019, ogled oddaje…

V zadnjih tednih smo se ponovno spraševali o varnosti ter kakovosti hrane na naših trgovskih policah, govora je bilo tudi o cenah prehranskih izdelkov in možnosti izbire. Toda – ali res lahko izbiramo? Ob nakupu pred trgovsko polico mogoče že, kaj pa ko je ponujena v šolah, javnih ustanovah, restavracijah? Varnost živila je seveda nujen pogoj in običajno je tudi zagotovljena, vendar varnost še ni zagotovilo kakovosti. Vsi varni produkti namreč niso nujno tudi kakovostni. Tudi zato ne, ker se je v Sloveniji zelo uveljavila ponudba z nižanjem cen do točke, ki enostavno ne more več zagotoviti kakovosti. Kakovost zaužite hrane nas bi morala pravzaprav bolj skrbeti kot varnost, ker je za naše zdravje in počutje pomembna kakovostna hrana! Na kratek rok zaradi nekakovostne hrane ne bomo zboleli (razen kakšnih trebušnih neprijetnosti), dolgoročne posledice pa so neizogibne.

Ko se individualno odločamo, velikokrat podležemo kriteriju nižje cene. Pa čeprav je včasih razlika v ceni zgolj cent ali dva. Ali s tem, ko pri javnih naročilih s stimuliranjem kriterija »najnižja cena« v resnici ne plačuje najvišjo ceno? Ko kupimo za cent cenejši izdelek, ki je bil pripeljan desetine tisočev kilometrov, ki bil ‘tretiran’, da je sploh prestal dolgo pot, zrasel ob fitofarmacevtskih pripravkih in podobno, plačujemo zelo visoko ceno.

Poleg tega mirno prezremo dejstvo, da nakup izdelka slovenskega porekla pomeni delovna mesta v Sloveniji in obdelano zemljo.

Hrana slovenskega porekla je rezultat vsega, kar zraste na naši zemlji in kar predelamo v slovenskih živilskopredelovalnih podjetjih. Ali nam hrana »Narejeno v Sloveniji« res nič ne pomeni? In predvsem – kaj bi morali storiti, da bi se zavedli, da je hrana strateška surovina, pomembna za varnost nas vseh?

V oddaji sodelujejo:

  1. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo RS,
  2. Aleš Kuhar, profesor, agrarni ekonomist, Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani,
  3. mag. Anita Jakuš, Zadružna zveza Slovenije, predsednica Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih izdelkov in
  4. Ivan Lenart, direktor Kmetijska zadruga Rače.

Štajerski gospodarski forum – tretja oddaja marec 2019

Za ogled oddaje sledite povezavi na sliki…

Vabljeni k ogledu!