Aktualno iz GZS, ohranitev pretočnosti mej za tovor in omogočiti preživetje podjetjem v teh razmerah

Aktualno iz GZS, ohranitev pretočnosti mej za tovor in omogočiti preživetje podjetjem v teh razmerah
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Spoštovani člani, dragi kolegi in kolegice,

Na GZS zelo pozorno spremljamo razmere in informacije, marsikatero dobimo tudi od vas (hvala!), objavljamo na spletni strani gzs.si/koronavirus, od danes tudi v video obliki, ko na vaša vprašanja odgovarjajo pristojni in strokovnjaki.

Že ves teden smo dnevno v kontaktu z različnimi ministrstvi, tudi prihajajočimi ministri, in institucijami. Ključna cilja sta ohranitev pretočnosti mej za tovor in dogovor o pomoči podjetjem, ki bo omogočil gospodarsko preživetje v teh razmerah.

Konkretno smo angažirani:

  • Preverjamo informacije in pridobivamo pojasnila, kako razumeti in izvajati nove ukrepe, kot npr.: kakšno je stanje na mejah; ali je do varovanja otrok upravičen en ali oba starša; do katerega leta starosti otroka je varovanje nujno; ali se bo podaljšal rok za oddajo letnih poročil; ali je mogoče uveljaviti pojem višje sile …
  • Sodelujemo pri nastajanju interventne zakonodaje, namenjene trgu dela, in zahtevamo dopolnitve, ki bi podjetjem olajšale prilagajanje na krizne razmere.
  • Blizu 600 podjetij se je odzvalo na anketo o prvih učinkih krize zaradi koronavirusa: v tem tednu je upad prihodkov za več kot 10% občutilo že 65% anketiranih, težave pa zaznavajo na vseh področjih – od motenj v logistiki, financiranju in zaposlenosti.
  • V naslednjem tednu bomo objavili analitske scenarije vpliva koronavirusa na slovenski BDP.
  • Pripravljamo celovit pregled predlogov gospodarstva vladi. Vaše nam posredujete na info@gzs.si.

Kaj lahko naredite vi:

  • V kolikor v vašem podjetju niste ustanovili kriznega štaba, ga dajte.
  • Na gzs.si/koronavirus najdete koristne nasvete, kako se prilagoditi. Posredujete nam svoje ukrepe, da jih bomo lahko delili z drugimi. V teh razmerah ni podjetja, ki ne bi bilo prizadeto, zato tudi deljenje vaše prakse ne bo negativno vplivalo na podobo podjetja. Prej obratno.
  • Posredujte nam vaše predloge za reševanje razmer.

Podpiramo vlado pri odločnem spopadu z zajezitvijo epidemije, saj gre za zaščito življenj prebivalcev. Hkrati pa je nujno, da ukrepi ne povzročijo nepopravljivo škodo. Dogovarjamo se za nujen sestanek s predsednikom vlade in pristojnimi ministrstvi takoj po zaprisegi, predvidoma še ta vikend ali v prvih dneh naslednjega tedna, da skupaj sprejmemo ukrepe, ki bodo preprečili zaustavitev gospodarskih tokov.

Razmere se spreminjajo iz ure v uro, zato spremljajte GZS obvestila še naprej.

Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije

Izpostavljamo

Bodimo povezani

Prijava na e-novice

Prejemajte novosti, poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke!