Član ŠGZ Henkel Maribor ima novo predčistilno napravo za čiščenje industrijske odpadne vode, investicija, vredna 4,7 milijona evrov

Henkel Maribor ima novo predčistilno napravo za čiščenje industrijske odpadne vode
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Henkel Maribor je danes ob prisotnosti uglednih gostov, med njimi tudi predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, javnosti predstavil novo napravo za čiščenje industrijske odpadne vode. Naložba, vredna 4,7 milijona evrov, je odraz zavezanosti Henklovih poslovnih in proizvodnih dejavnosti k trajnostnemu razvoju. Naprava, ki predstavlja najsodobnejšo tehnologijo, je namenjena čiščenju industrijske odpadne vode, predvsem površinsko aktivnih snovi in maščob, ter zmanjšanju kemijske potrebe po kisiku. Naprava prečisti do 450 m3 vode na dan oziroma 19 m3 na uro in zmanjša količino odpadkov do 90 %, tako da se lahko voda odvede v komunalno čistilno napravo.

Direktor podjetja Henkel Maribor Christof Vollstedt je na otvoritveni slovesnosti dejal, da v tovarni nenehno razvijajo inteligentne procese, da bi tako zagotovili proizvodnjo visokokakovostnih izdelkov, ki izpolnjujejo želje kupcev in dokazujejo zavezanost k trajnostnemu razvoju v celotni vrednostni verigi. Nova naprava za čiščenje industrijske odpadne vode odraža močno zavezanost Henkla lastni trajnostni strategiji, je še dodal. ”Z enako prizadevnostjo kot za trajnostni razvoj izpolnjujemo tudi pričakovanja v povezavi z našo družbeno odgovornostjo kot enega največjih delodajalcev v tej regiji. V podjetju Henkel Maribor d.o.o. je zaposlenih več kot 700 ljudi, ki delajo v proizvodnji in kompetenčnih centrih za področja, kot so mikrobiologija, načrtovanje materialov, razvoj embalaže, raziskave in razvoj”. Vlaganje v sodobno tehnologijo, tako Christof Vollstedt, dokazuje Henklovo zavezanost k zagotavljanju izdelkov vrhunske kakovosti in ustvarjanju vrednosti v Mariboru tudi v prihodnosti.

”Ta naložba dokazuje, da je strategija naše družbe v trajnostni razvoj ciljno usmerjena, obenem pa ima celovito podporo upravnega odbora in delničarjev,” je povedal Matthias Czaja, višji podpredsednik družbe Henkel Global Supply Chain B.V. (Henklov center globalne verige dobave). ”Impresivna nova stavba z najsodobnejšo čistilno napravo je tudi jasen pokazatelj, da Henkel nadaljuje in širi svoje poslovanje v Sloveniji, še posebno v mestu Maribor, kjer uspešno delujemo že skoraj tri desetletja.” Dodal je še: ”Danes je tovarna pomemben sestavni del Henklove mreže in odkar smo prisotni v Sloveniji, izvajamo številne projekte za razširitev proizvodnje, posodobitev in trajnostni razvoj. Če našo povezanost izrazimo s številkami: Henkel je v to proizvodno lokacijo v zadnjih petih letih vložil skoraj 35 milijonov evrov.”

Prireditve so se udeležili tudi nemški ambasador v Sloveniji g. Klaus Riedel in avstrijska ambasadorka v Sloveniji mag. Sigrid Berka. Na slavnostni otvoritvi je bil prisoten tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je dejal: ”Čestitam Henklu, za 140 letno tradicijo, ki kaže na poslovno uspešnost in vzbuja upanje za nadaljnji razvoj in nove tuje naložbe v Sloveniji. Odprtje čistilne naprave pa kaže na trajnostno naravnanost podjetja.”

Župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič je novo pridobitev pospremil z naslednjimi besedami: ”Varovanje okolja je del družbene odgovornosti podjetij in ni zgolj trend, ampak vedno večja nuja. Zavedati se moramo naše odgovornosti in poskrbeti za varno ravnanje z odpadnimi industrijskimi vodami, ki se vračajo nazaj v okolje. V luči trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja podjetja Henkel Maribor, ki že vrsto let uspešno posluje in zaposluje veliko število občank in občanov, pozdravljam odprtje naprave za čiščenje odpadnih industrijskih voda.”

*  * 

O Henklu

Henkel deluje globalno z uravnoteženim in razpršenim portfeljem izdelkov. Podjetje s svojimi prepoznavnimi blagovnimi znamkami, inovacijami in tehnologijami s tremi poslovnimi enotami zavzema vodilne položaje v industriji in maloprodaji. Poslovni program Lepila in Tehnologije je vodilni ponudnik na trgu lepil – v vseh segmentih industrije po vsem svetu. S poslovnima programoma Pralna sredstva in čistila ter Beauty Care zavzema vodilne položaje na številnih trgih in kategorijah po vsem svetu. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1876, se ponaša z več kot 140 leti uspešnega delovanja. V poslovnem letu 2018 je Henkel ustvaril prodajo v višini približno 20 milijard evrov in prilagojeni dobiček iz poslovanja v višini 3,5 milijarde evrov. Henkel zaposluje okoli 53.000 ljudi po svetu – raznolik tim sodelavcev, ki jih prežemata strast in predanost, povezujejo pa jih močna korporativna kultura, skupni cilji za ustvarjanje trajne vrednosti in skupne vrednote. Kot priznano vodilno podjetje na področju trajnostnega razvoja zavzema Henkel najvišja mesta na številnih mednarodnih indeksih in lestvicah. Prednostne delnice družbe Henkel kotirajo na nemškem borznem indeksu DAX. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.henkel.com