Dan inovativnosti 2018: 10 zlatih priznanj in posebno priznanje za mlado podjetje.

danino263
Brdo pri Kranju, 26. september 2018 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 10 zlatih, 1 posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.
Predsednik GZS Boštjan Gorjup je ob priložnosti slavnostne podelitve poudaril, da so inovatorji ljudje, ki skrbijo za našo skupno prihodnost. Politike je pozval, da naj kot ustvarjalci gospodarskega okolja poskrbijo, da bodo inovatorji lahko uspešno inovirali tudi vnaprej. »Poskrbimo zanje, da bodo oni skrbeli za nas,« je bil jasen. Tako kot v inovatorskih procesih v podjetjih sodelujejo različni ljudje, naj deluje tudi sodobna družba. Smo različni, pa vendar smo povezani. Smo odvisni drug do drugega. Pomembno je, da skrbimo za naše zaposlene, za naše državljane. Omogočiti jim moramo dostojno delo, življenje, priložnosti, da delajo tisto, kar jih veseli, za kar imajo talente. Na ta način bomo lahko napredovali kot družba, kot mednarodno konkurenčna, inovativna država z zadovoljnimi državljani in zaposlenimi, je še dodal.
Slovenija na lestvici Innovation Union Scoreboard 2018 zaseda mesto v drugi skupini tako imenovanih »močnih inovatorjev«, kjer so tudi bolj razvite države od naše, kot je denimo Nemčija. Relativni konkurenčni prednosti naše države v primerjavi z drugimi državami EU so v kakovostnih človeških virih in v investicijah podjetij v raziskave in razvoj.
Samo letos se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 42 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2018 je to inovacija podjetja TPV d.o.o. – Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju.
V okviru Dneva inovativnosti so svojo inovativno pot in svoje drugačne poglede na vsakdanje stvari predstavili Peter Ciuha, Mateja Benedetti in Josh Rocchio.

Že v dopoldanskem času je v sklopu Dneva inovativnosti potekala konferenca Resno igrivo o inoviranju.

Čestitamo nagrajencem Podravske regije za dosežena srebrna priznanja:

UNIPRESS – stiskalnica za stiskanje in lepljenje lesnih lamel v lamelne plošče poljubnih širin z možnostjo vmesnih odprtin brez izmeta lesnih lamel Ledinek Engineering, d.o.o.
Bohovska cesta 19 A
SI-2311 Hoče
E: info@ledinek.com
www.ledinek.com
Gregor Ledinek, Robert Gašparič (Ledinek Engineering)
Janez Klemenčič (Simat – Janez Klemenčič s. p.)

 

Inovativna linija smolno rezanih rezalk in brusnih plošč Metalynx Ceramic s samoostritvenim keramičnim zrnom Swatycomet d.o.o.
Titova cesta 60
SI-2000 Maribor
E: info@swatycomet.si
www.swatycomet.com
Valentina Prapotnik, Rok Mezgec, Lolita Šerod, Danijela Senčar, Marija Kotnik, Valerija Napotnik, mag. Urška Vouri, Peter Matavž

 

Razvoj industrijskega algoritma za načrtovanje sestave, lastnosti in proizvodnih parametrov recikliranju prijaznejših zlitin v skupini Impol Impol 2000, d. d.
Partizanska 38
SI- 2310 Slovenska Bistrica
T: 02 845 31 00
www.impol.si
Alcad d.o.o.
C3M d.o.o.
dr. Varužan Kevorkijan, Uroš Kovačec, dr. Peter Cvahte,  Vukašin Dragojević, Marina Jelen, dr. Darja Volšak, Borislav Hostej, Irena Lesjak (Impol d.d.)
Sara Hmelak, Branko Hmelak (Alcad d.o.o.)
dr. Tomaž Šustar, dr. Janez Langus(C3M d.o.o.)

Čestitamo nagrajencu za posebno priznanje za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva:

Eco green Alu can Talum Tovarna aluminija d.d., Kidričevo
Tovarniška cesta 10
SI-2325 Kidričevo
E: guest@talum.si
www.talum.si
Boris Šegula, Simon Strmšek, mag. Gregor Zečević

 

Marko Nemšak

Vodja marketinga in prodaje