Novosti in obvestila

Datum

04. Jul 2023

Kategorije

Deli z drugimi

Gospodarska delegacija na Dansko

V juniju je bila v okviru SRIP Krožno gospodarstvo, s katerim upravlja Štajerska gospodarska zbornica, organizirana tridnevna gospodarsko delegacijo na Danskem, katere namen je bil raziskovanje njihovih inovativnih rešitev in dobrih praks krožnega gospodarstva.

Najprej so obiskali State of Green v Kopenhagnu, središče z več kot 500 danskimi ponudniki trajnostnih rešitev. Spoznali so ekosistem trajnostnih inovacij in pridobili dragocene vpoglede v prelomne pobude Danske. Nato so si ogledali CopenHill Urban Mountain – center urbanih gorskih športov, ki ga poganja energetska naprava ARC s pretvarjanjem industrijskih odpadke in odpadkov, katerih ni mogoče reciklirati, v ogrevanje in elektriko.

Drugi dan se je začel z obiskom Univerze Roskilde, ki slovi po predanosti razvoju trajnostnih rešitev. Spoznavali so vrhunske raziskave in trajnostne pobude, ki jih izvaja univerza. Imeli pa so tudi priložnost raziskati FabLab RUC, najsodobnejši objekt, ki spodbuja inovacije na področju trajnostne tehnologije. Nadaljevali so z ogledom Næste Aps, pionirja v projektantski in gradbeni industriji, ki je v ospredju izvajanja krožnega pristopa k gradnji in infrastrukturi, revolucioniranju industrije in postavljanju novih standardov lesene gradnje. Zvečer je delegacijo v zgodovinski stari mestni hiši Roskilde pričakal topel sprejem v organizaciji slovenskega veleposlaništva, kjer jih je veleposlanik Mihael Zupančič tudi nagovoril, pri čemer je izpostavil skupno zavezanost trajnostnemu razvoju, ki ne bo le zmanjšal vplivov na okolje, ampak bo predstavljal tudi pomembne gospodarske priložnosti. Dogodek je bil odlična platforma za mreženje in izmenjavo idej s ključnimi deležniki.

Zadnji dan so obiskali univerzitetni inkubator DTU Link ter enega največjih centrov za raziskave in razvoj vetrnih turbin in pametnih energetskih omrežij na DTU – Tehnični univerzi na Danskem, ki se nahajata na Campusu Risø. Gostil jih je tudi Aqua Green, cenjeno inženirsko podjetje, specializirano za čiste tehnologije, ki razvija tehnologije pridelave biooglja iz biomase.

Veliki finale njihovega obiska je bila simbioza Kalundborg, ki že 50 let aktivno spodbuja industrijsko simbiozo med največjimi industrijskimi podjetji. Z deljenjem presežne energije, vode in materialov ta edinstvena pobuda ustvarja dobiček, hkrati pa spodbuja trajnostne prakse. Delegacijo so navdihnili simbiotični odnosi med različnimi industrijami, ki so postavili zgledno merilo za pobude krožnega gospodarstva.

Obisk slovenske gospodarske delegacije na Danskem je bil resnično razsvetljujoč in je udeležence motiviral za uvajanje podobnih trajnostnih praks tudi doma. V imenu ŠGZ in SRIP Krožno gospodarstvo se iz srca zahvaljujemo vsem organizacijam in posameznikom, ki so z nami delili svoje dobre prakse ter vsem organizacijam in posameznikom, ki so poskrbeli, da je bil ta obisk izjemno uspešen: Veleposlaništvu Republike Slovenije na Danskem, še posebej njihovem častnemu konzulu Carstenu Philipsenu, Compas Nordic, Climate-KIC Nordic.

Zahvaljujemo se tudi članom SRIP Krožno gospodarstvo in ŠGZ, ki so se udeležili delegacije in so bili pripravljeni spoznavati danske dobre prakse krožnega gospodarstva ter deliti svoje: Bright3r, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, IKEMA Inštitut za kemijo, ekologijo, meritve in analitiko, SIJ, Ptujska klet, Slovenski podjetniški sklad, Rihter montažne gradnje.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic