Novosti in obvestila

Datum

10. Jun 2024

Kategorije

Deli z drugimi

Kakšne ukrepe, vezane na pravico do odmora, morajo delodajalci sprejeti?

Poletje je čas dopustov, ki so namenjeni počitku in regeneraciji delavcev. Dopust se izrablja v več delih, pri čemer mora en del trajati vsaj dva tedna, in zaposleni imajo v tem času pravico do popolnega odklopa.

Državni zbor je konec lanskega leta potrdil novelo zakona o delovnih razmerjih, ki uvaja pravico do odklopa, kar pomeni, da delavcu zunaj delovnega časa ni treba preverjati sporočil na pametnih napravah, družbenih omrežjih ali službeni elektronski pošti ter ne odgovarjati na klice delodajalca. Delodajalci morajo ukrepe, vezane na to pravico, sprejeti do 16. novembra in jih opredeliti v kolektivni pogodbi.

Štajerska gospodarska zbornica organizira predavanje Pravica do odklopa – zakaj je pomembna in kako zagotoviti ustrezne ukrepe, kjer bo predavateljica, magistrica pravnih znanosti s pravniškim državnim izpitom med drugim poudarila, zakaj je pravica do odklopa za posameznike in podjetje pomembna ter kakšne so obveznosti delodajalca po ZDR-1 v zvezi s pravico do odklopa. Več informacij si lahko preberete na tej povezavi.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic