Novosti in obvestila

Datum

06. Okt 2017

Kategorije

Deli z drugimi

Minister Erjavec odprl letni posvet ekonomskih svetovalcev

Maribor, 5. oktober 2017 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je z uvodnim nagovorom odprl letni posvet ekonomskih svetovalcev, ki delujejo na predstavništvih Republike Slovenije v tujini. Prvi del posveta je danes potekal v Mariboru, jutri se nadaljuje v Ljubljani.

Na pobudo Štajerske gospodarske zbornice je prvi dan posveta potekal v Mariboru. Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik je izpostavila dobro sodelovanje z zunanjim ministrstvom ter nanizala nekaj optimistično naravnanih kazalnikov, ki sicer kažejo na določeno stopnjo izboljšanja gospodarske slike v regiji, obenem pa je opozorila na potrebo po še več sodelovanja, povezovanja in iskanja dobrih projektov. Podobno je v uvodnemu pozdravu poudaril tudi župan mesta Maribor Andrej Fištravec. Minister Erjavec je izrazil zadovoljstvo glede podatkov, ki kažejo na izboljšano gospodarsko situacijo v Mariboru in na Štajerskem, pri čemer se seveda zavedamo, da je dela še veliko. Maribor kot drugo največje slovensko mesto je pomemben dejavnik pri sestavljanju celotne slike gospodarskega uspeha naše države in tudi zato je lokacija današnjega dela posveta dobra odločitev.

Minister je izrazil zadovoljstvo, da je gospodarska diplomacija s sprejetjem deklaracije o slovenski zunanji politiki postala eden od stebrov slovenske zunanje politike, prav tako se je prepričanje o pomenu gospodarske diplomacije utrdilo znotraj samega ministrstva. Glede na naše izvozno usmerjeno gospodarstvo je potrebno še naprej dosegati dobro gospodarsko rast, država pa mora slovenskemu gospodarstvu pri tem nuditi ustrezno podporo.

Slovenija v zadnjem obdobju beleži porast blagovne menjave, tujih investicij in tudi turizma. Minister je poudaril odprtost Slovenije za naložbe, seveda na drugi strani tudi interes naših podjetij pri iskanju investicijskih priložnosti v tujini. Na obeh področjih so ekonomski svetovalci lahko v veliko pomoč. “Skoraj 80 % slovenskega izvoza je usmerjenega v države članice EU, iskanje novih trgov je potrebno in tudi to na ministrstvu v okviru svojih aktivnosti redno počnemo,” je pojasnil  minister Erjavec in ob tem poudaril inovativnost in vrhunska znanja naših podjetij ter t.i. industrije prihodnosti (digitalizacija, infrastruktura, zelena mobilnost, nanotehnologije), katerim ministrstvo posveča še posebno pozornost.

Minister je poudaril pomen mreže slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov, ki pa na vseh lokacijah ne razpolaga z lastnim ekonomskim svetovalcem. Izrazil je željo, da bi lahko število ekonomskih svetovalcev postopoma širili tako, da bi bili ti prisotni na vsakem od predstavništev.

Vir: www.mzz.gov.si

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic