Novosti in obvestila

Datum

22. Jun 2010

Kategorije

Deli z drugimi

Podelitev priznanj za najboljše inovacije Podravske regije 2010

Na prireditvi, ki je potekala v hotelu Habakuk v Mariboru, so bila podeljena priznanja in diplome 20 inovatorjem, ki so prijavili svoje inovacije na razpis Štajerske gospodarske zbornice. Častni gost prireditve je bil Peter Florjančič, znan slovenski izumitelj in še vedno aktiven inovator.

V skladu z razpisom za podelitev priznanj in diplom za inovacije v Podravju za leto 2009, je v razpisnem roku prispelo 20 prijav. V ocenjevalni komisiji, ki je na osnovi pregleda dokumentacije prispele vloge ocenila in odločila o podelitvi priznanj in diplom, so sodelovali: predsednik komisije, prof.dr. Boštjan Harl in člani mag. Jure Verhovnik, mag. Stanislav Golc, dr. Dušan Klinar, g. Bruno Rumež. Ocenjevalna komisija se je sestala 7. maja 2010 in na osnovi pregleda dokumentacije in konzultacije prispelih vlog ocenila in odločila, da se podeli 5 diplom, 3 bronasta priznanja in 12 srebrnih priznanj.

Srebrno priznanje
Avtorji inovacije: Slavko Ficko, mag. Tina Vukasovič, mag. Vera Šmigoc in Edo Kosič, Perutnina Ptuj d.d.
Inovacija: POLI PATE, pašteta iz piščančjega mesa

Piščančja mesna pašteta Poli paté je inovativni izdelek v skupini izdelkov blagovne znamke POLI. Pakirana je v netipično embalažo za tovrstne izdelke, ki predstavlja popolno novost na področju embalaže za pakiranje paštet. Uporabljena embalaža je aplikacija popolnoma nove rešitve iz druge panoge in Poli paté je prvi tovrstni izdelek, pakiran v omenjeno embalažo. Z nabavo ustrezne tehnologije je uveden popolnoma nov postopek pakiranja. Fleksibilna vrečka, zaprta s čepom, omogoča ponovno zapiranje embalaže po odprtju. Ponovno zapiranje predstavlja bistveno izboljšavo za uporabnika, ki lahko še odprto pašteto uporabi v nekaj dneh. Receptura je prilagojena potrebam sodobnega potrošnika, ki želi v svojo prehrano vključiti mesne izdelke z manj maščob in več mesa. Poli paté vsebuje največ 25 % maščob, dodano pa je kvalitetno sončnično olje, kar je prednost v primerjavi z nekaterimi drugimi paštetami, kjer se uporablja svinjska mast oziroma slanina.

Srebrno priznanje
Avtorja inovacije: mag. Primož Zajšek in mag. Dejan Rojko, Versor d.o.o.
Inovacija: Detekcijsko-indikacijska enota »The flying doughnut«

Detekcijsko-indikacijske enote so nameščene nad posameznimi parkirnimi mesti, kar omogoča največjo možno ločljivost odčitavanja stanja parkirnih vozil v garažni hiši. Detekcijske enote zaznavajo prisotnost vozil s pomočjo vgrajenih ultrazvočnih senzorjev, ki podatke o stanju sporočajo centralni enoti, ta pa samodejno sprejema odločitve o tem, na katere sektorje garažne hiše bo preusmerila voznika. Hkrati se spremeni tudi stanje integriranega indikacijskega modula detekcijsko-indikacijske enote, ki prikazuje stanje posameznega parkirnega mesta. Če je parkirno mesto zasedeno, indikator kaže rdečo luč, če je mesto prosto, pa spremeni stanje na zeleno. Parkirna mesta, rezervirana za invalide, svetijo modro. Tako lahko voznik takoj ob vstopu v garažo opazi prosto parkirno mesto.
Inovativno in domiselno zasnovan zvočni kanal omogoča izreden izkoristek senzorja pri minimalni porabi električne energije, razporeditev visokosvetilnih LED diod po obodu ohišja pa zagotavlja 360-stopinjski vidni kot in s tem odlično vidnost enote ne glede na to, v katerem delu nadstropja garažne hiše se voznik trenutno nahaja. To pa daje izdelku značilen in prepoznaven videz.

Srebrno priznanje
Avtorji inovacije: Slavko Ficko, mag. Tina Vukasovič, Boštjan Donša in Simona Habjanič, Perutnina Ptuj d.d.
Inovacija: POLI SNACK – klobasa iz piščančjega mesa

Gre za klobasni izdelek Poli snack v posebnem poliamidnem ovitku, ki je opremljen s posebnim odpiračem za odpiranje klobasnega ovitka. Z odpiračem je možno klobaso odpreti in jo zaužiti v  katerekoli trenutku. Je priročen prigrizek na poti, na dogodkih ….
Razvite so bile tri variante izdelka: Poli snack dvojni, Poli snack z grissini, Poli snack z večzrnato štručko. Celoten sistem »Naloflip« predstavljajo ovitek, odpirač in lepilo ter je patentiran s strani proizvajalca Kalle. Perutnina Ptuj pa ima ekskluzivno pravico uporabe sistema za obdobje dveh let na ključnih prodajnih trgih. Celoten proces nanosa odpirača je avtomatiziran preko posebnega stroja, ki zagotavlja ustrezen nanos odpirača. Gre za sistem, ki je v svetovnem merilu prvič uporabljen prav v Perutnini Ptuj.

Srebrno priznanje
Avtor inovacije: Robert Skrbinek, Impol d.o.o., folije in trakovi, proizvodnja in storitve d.o.o.
Inovacija: Skrajšanje postopka izdelave folij

Srebrno priznanje
Avtorji inovacije: Franci Očko, Tomaž Štumberger, Krešo Novak in Vlado Prejac, CIMOS TAM Ai, d.o.o. Inovacija: EGR Continental – zmanjšanje volumna napajalnika

Srebrno priznanje
Avtorja inovacije: Aleksander Mesarič in Damjan Ribič, PRIMAT tovarna kovinske opreme d.d.
Inovacija: Bankomatne blagajne konstrukcija odporna proti eksplozijam plina v njihovi notranjosti – CEN L EXG in CEN 1 EXG

Srebrno priznanje
Avtorja inovacije: Sašo Zagoranski, Semantika d.o.o. in zunanji sodelavec Sašo Vinkovič, Gorenje d.d. Inovacija: Gorenjevo komunikacijsko središče doma – povezljivost in upravljanje gospodinjskih aparatov na daljavo

Srebrno priznanje
Avtor inovacije: David Koderman
Inovacija: Učinkovita zaščita vozil pred posledicami toče »SPACE COVER«

Srebrno priznanje
Avtor inovacije: Izidor Gungl s.p.
Inovacija: Avtomatizirana proizvodna in merilna celica

Srebrno priznanje
Avtorja inovacije: Marjan Hrastnik in Tine Kacafura, IzoElektro d.o.o.
Inovacija: Podporni kompozitni izolator s kapacitivnim delilnikom

Srebrno priznanje
Avtorji inovacije: Dina Ošlak, Bogdan Škof in mag. Mateja Geder, DOBA Fakulteta za uporabne, poslovne in družbene študije Maribor
Inovacija: Izvajanje on-line informativnih dni

Srebrno priznanje
Avtorja inovacije: Aleksander Mesarič in Damjan Ribič, PRIMAT tovarna kovinske opreme d.d.
Inovacija: Nova konstrukcija blagajn STARPRIM 3/N in 4/N

Bronasto priznanje
Avtorja inovacije: Aleksander Mesarič in Damjan Ribič, PRIMAT tovarna kovinske orpeme d.d.
Inovacija: Nova konstrukcija bankomatne blagajne CEN L in CEN 1

Bronasto priznanje
Avtorja inovacije: Uroš Logar in Alen Breznik, DIALOGco komunikacijske rešitve d.o.o.
Inovacija: Navigacija spletne strani Dialogco

Bronasto priznanje
Avtor inovacije: Gregor Marksl, WVterm d.o.o.
Inovacija: Mala uplinjevalna  kurilna naprava na polena

Diploma za inovacije
Avtor inovacije: Matej Borin, Mediamix d.o.o.
Innovacija: Promocija linije vin blagovne znamke Radgona (Radgonske gorice)

Diploma za inovacije
Avtor inovacije: osnovnošolec Gašper Zupanič
Inovacija: PETFEN

Diploma za inovacije
Avtorja inovacije: Tadej Lončarič in študent Danijel Esih
Inovacija: Spletni portal www.studentskapraksa.si

Diploma za inovacije
Avtor inovacije: Matej Borin, Mediamix d.o.o.
Inovacija: DESKA

Diploma za inovacije
Avtor inovacije: upokojenec Maleš Cvijan
Inovacija: Brezstopenjski menjalnik

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic