Novosti in obvestila

Datum

11. Jun 2014

Kategorije

Deli z drugimi

Podelitev priznanj za najboljše inovacije Podravske regije 2014

Zlati inovatorji Podravja 2014 uvrščeni v nacionalni izbor

 

V Tovarni aluminija Talum v Kidričevem je v sredo, 11. junija 2014, Štajerska gospodarska zbornica podelila diplome in priznanja za najboljše inovacije Podravja v letu 2014. Prijavljenih je bilo kar 22 inovacij, pri katerih je sodelovalo več kot 60 inovatorjev. Inovatorji so dobili osem diplom, sedem bronastih priznanj ter štiri srebrna in tri zlata priznanja.

Največ ocenjevalnih točk in zlato priznanje je prejel Razvojni center za sodobne materiale in tehnologije, RC Simit, d. o. o., za inovacijo na področju odstranjevanja peščenih jeder iz ulitkov. Prav tako zlato priznanje sta dobila podjetje Ledinek Engineering, d. o. o., za CNC spahovalko za izdelavo krivulje doge – model 35000v3 in ISO, Institut za okoljevarstvo in senzorje, d. o. o., za razvoj optičnega kemijskega senzorja za zaznavanje organofosfatov.

Spodbujanje inovativnosti in ustvarjalnosti

Štajerska gospodarska zbornica z vsakoletnim izborom za najboljšo inovacijo Podravja izredno spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k razvoju inovacijske kulture in organizacijske klime v podjetjih, ki s svojo organizacijo in potekom dela postavljajo nenehen razvoj in vrednost znanja na visoko mesto. Ob predstavitvah inovacij širši javnosti pa krepijo prepoznavnost inovatorjev. Z nadaljnjo uvrstitvijo na nacionalni izbor dobijo namreč izjemno priložnost predstaviti svoje ideje in inovacije širšemu krogu podjetnikov in drugim javnostim. Zaradi tega pa se inovatorjem in podjetjem odpirajo nove poti pri nadaljnjem razvoju svojih idej in novih inovacij ter njihovem trženju. Pomemben vidik pa je tudi mreženje. V regiji je tudi zaradi tovrstnega spodbujanja vse več iskanja inovativnih potencialov in inovatorjev, ki s svojim delom krepijo gospodarstvo in razvoj regije.

Pod budnim očesom komisije

Vsako leto predstavitve inovacij natančno pregleda strokovna komisija. Letos so jo sestavljali predsednik dr. Marjan Leber in člani Bruno Rumež, Ivan Klaneček in dr. Drago Bokal. Ti so prijavljenim inovacijam dodelili upravičene točke, diplome in priznanja. Nagrajence, ki so dobili za svoje inovacije zlata priznanja, bo Štajerska gospodarska zbornica predlagala za nacionalni izbor najboljših inovacij, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije.

Častni gost podelitve Štefan Bertoncelj

Že pred podelitvijo priznanj so si ogledali prostore Tovarne Talum na treh lokacijah in slišali, kako v tem podjetju skrbijo za razvoj inovacij. Med prireditvijo pa je moderator Jurij Berložnik vodil pogovor s častnim gostom Štefanom Bertoncljem iz družbe Domel. V tej družbi letos obeležujejo 40 let, odkar so dobili potrjeno ustreznost in kakovost vzorcev vakuumskih motorjev za pogon sesalnikov pri nemškem AEG. Bertoncelj je povedal, da v vseh teh letih vlagajo v razvoj in znanje ter spodbujajo inovativnost. Pri delavcih spodbujajo usvajanje znanja, štipendirajo študente, ob razvijanju inovativnih pristopov delovnega procesa in inovacij pri izdelkih pa se povezujejo z raznimi instituti in fakultetami. Pred tremi leti so ustanovili razvojni center, povezujejo pa se tudi z instituti in fakultetami, tudi s pomočjo inovacij pa ostajajo dobro zasidrani na svetovnem trgu.

Avtorica: Vera Kozmik Vodušek

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic