Novosti in obvestila

Datum

12. Jan 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Pogoji za napotene delavce v Združeno kraljestvo – zadnje informacije 12.1.2021

Pregled aktualnih informacij za napotene delavce (stanje 12.1.2021):

1/ Uvedba obveznega testiranja Covid-19 pred prihodom v ZK:
Od 15. 1. 2021 velja ob prihodu v ZK obvezna priložitev negativnega PCR testa, ki  ne sme biti starejši od 72 ur.

Kljub opravljenem testu bodo morali potniki, ki prihajajo iz t.i. rdečih držav, še vedno iti tudi v 10-dnevno samoizolacijo. V kolikor se odločijo in po polnih petih dneh samoizolacije opravijo test (pri pooblaščenem laboratoriju) in je rezultat negativen, lahko samoizolacijo prekinejo. Več informacij, glej link.

2/ Zavarovanje za napotene delavce (informacija MDDSZ)
Do 15. januarja 2021 morajo podjetja s sedežem v RS, za napotitev delavca na delo v ZK izpolniti vprašalnik, ki je dostopen na spletni strani ZZZS za napotitev v tretje države.
Od 15.1. vključno pa velja, da je Združeno Kraljestvo znova vključeno na listo držav znotraj spletnega postopka pridobitve A1.

3/ Vstopni pogoji v ZK:
Do 1. oktobra 2021 lahko slovenski državljani vstopajo v ZK z veljavno osebno izkaznico, nato samo še z veljavnim potnim listom.

Vstopni pogoji so naslednji:

Priloženi dokument “Visitors guide” pojasnjuje možnosti bivanja v ZK do največ 6 mesecev brez vize in navaja tudi naslednjo opcijo:
-“if you are employed overseas, you can come and support companies who have bought goods from your company or collaborate with a UK business which is supplying your employer overseas”.
“You will need to apply for a visa if you want to work in the UK for longer than six months”.

Glej tudi spletno stran: “Immigration tules Appendinx Visitor: Permitted Activities – rubriko PA7″, ki podrobneje opisuje dovoljene aktivnosti, ki se jih lahko izvaja v ZK v obdobju do 6 mesecev.
(Link: https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-visitor-permitted-activities)

Za daljše obdobje je potrebna “Temporary Worker-International Agreement Worker visa (T5).
Prilagamo print informacije,  glej rubrika  “Providing a service under contract”  ter podrubrika  “UK-EU Trade and Cooperation Agreement”.
(Link: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/work-visas)
Prilagamo tudi navodila za predložitev vloge za vizo “Application guidance”.

Opozorili bi tudi na brezplačen webinar Kako poslovati z Veliko Britanijo po Brexitu, ki  bo potekal ta četrtek, 14. januarja 2021 ob 10h. Glej: https://sbcakademija.si/

 

Priloge:
Visitors_guide…

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic