Novosti in obvestila

Datum

22. Jan 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Pogoji za napotene delavce v Združeno kraljestvo – zadnje informacije 22.1.2021

Pregled aktualnih informacij za napotene delavce (stanje 22.1.2021):

1/ Pogoji iz naslova Covid-19:
Od 18. 1. 2021 velja ob prihodu v ZK obvezna priložitev negativnega PCR testa, ki  ne sme biti starejši od 72 ur. Pred prihodom je potrebno obvezno izpolniti tudi Passenger Locator Form.

Kljub opravljenem testu bodo morali potniki, ki prihajajo iz t.i. rdečih držav, še vedno iti tudi v 10-dnevno samoizolacijo.
V kolikor se odločijo in po polnih petih dneh samoizolacije opravijo test (pri pooblaščenem laboratoriju) in je rezultat negativen, lahko samoizolacijo prekinejo.

POZOR NOVO -Izjeme, ki jim ni potrebno imeti 10-dnevne karantene:
Spletna stran navaja izjeme, ki jim ni potrebno imeti 10-dnevne karantene  ali v nekaterih primerih tudi PCR testa. Izjemo je potrebno navesti tudi v Passenger Locator Form.
Prilagam link na seznam izjem (glej čisto spodaj na tej spletni strani) kot je npr: Specialist technical workers – goods and services, data infrastructure maintenance, drivers of goods vehicles itd.
https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

Glede na pogosto spreminjanje pogojev vstopa v ZK iz naslova pandemije priporočamo redno spremljanje britanskih spletnih strani ali družabnih omrežij slovenskega veleposlaništva v Londonu.

2/ Zavarovanje za napotene delavce (informacija MDDSZ)
Od 15.1. 2021 je Združeno Kraljestvo v Sloveniji ponovno vključeno na listo držav znotraj spletnega postopka pridobitve A1.

3/ Vstopni pogoji v ZK:
Do 1. oktobra 2021 lahko slovenski državljani vstopajo v ZK z veljavno osebno izkaznico, nato samo še z veljavnim potnim listom.

S strani Britanskega veleposlaništva v Ljubljani smo bili obveščeni, da bo od danes (22.1.2021)  znova odprt  Visa Application Centre v Ljubljani.

Status “visitor” do največ 6 mesecev (ni enako pravilu Schengen 90/180-day rule)

Dovoljene poslovne aktivnosti so navedene na spletni strani “Immigration Rules Appendix Visitor: Permitted Activities”, glej link:
https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-visitor-permitted-activities

Med dovoljenimi aktivnostmi je tudi “Manufacture and supply of goods to the UK”, za katerega je veleposlaništvo prejelo dodatno pisno pojasnilo pristojnih britanskih organov, ki ga prilagamo.

Priloga: “Manufacture and supply of goods to the UK”…

 

 

Priloge:
Visitors_guide…

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic