Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Posvet KAKO DO SONČNE ELEKTRARNE?

Številni predavatelji iz vrst gospodarstva in znanstveno-raziskovalne sfere so s svojimi vsebinskimi prispevki predstavili pristop in način gradnje sončnih elektrarn in možnost vključevanja tako pridobljene elektrike v javno omrežje, udeležencem pa je bilo omogočeno tudi testiranje električnega vozila Mitsubishi i Miev iz Elektra Maribor.
Uvodničarji posveta, mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, mag. Andrej Kosmačin, predsednik uprave Elektro Maribor d.d. in mag. Silvo Škornik iz Direktorata za energijo, so si bili enotni, da predstavljajo obnovljivi viri prihodnost in da je potrebno več energije usmeriti v osveščanje in izobraževanje gospodarstvenikov in tudi končnih uporabnikov.
V nadaljevanju je Franko Nemac iz agencije APE predstavil potencial sončne energije in celovit pristop, ki je nujen za gradnjo sončne elektrarne, kjer je ključno upoštevanje optimalnega naklona celic 30 stopinj. Opozoril je tudi na spremembo sistema zagotovljenih odkupnih cen, ki se je zgodila v letu 2009. Prej je bila cena enotna za vse vrste in velikosti sončnih elektrarn. Po novem sistemu pa se z večanjem velikosti elektrarn znižuje višina zagotovljene odkupne cene. Poleg tega pa je odkupna cena odvisna tudi od vrste postavitve, torej ali je elektrarna integrirana v zgradbo, ali je na strehi ali na tleh. Če je elektrarna integrirana v zgradbo je stimulirana z višjo odkupno ceno. Država na takšen način spodbuja, da se za sončne elektrarne uporablja prostor na zgradbah, ki je v osnovi že zaseden in da elektrarne postajajo normalni sestavni del zgradb.
Dr. Voršič Jože iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor je predstavil podatke o oblačnosti in trajanju sončnega obsevanja nekaterih krajev v Sloveniji in vključevanje sončnih elektrarn v javno omrežje na učinkovit in varen način, tako za elektrarne kot tudi za omrežje in uporabnike. Opisal je tudi težave s katerimi se na področju postavljanja sončnih elektrarn soočajo investitorji, npr. nerazumevanje okolice in premajhno stopnjo osveščenosti.
Andrej Dolšak iz podjetja Elektro Maribor d.d. je podrobno predstavil postopek priključitve sončne elektrarne na distribucijsko omrežje in način prodaje energije iz obnovljivih virov. Elektro Maribor d.d. je kot vodilno podjetje na tem področju do sedaj zgradilo 28 sončnih elektrarn skupne moči 1254 kWp in izvaja gradnjo sončnih elektrarn na ključ.
Mag. Boštjan Korošec iz podjetja Talum je predstavil strategijo podjetja Talum d.d. na področju obnovljivih virov, kamor so se usmerili predvsem zaradi iskanja novih poslovnih priložnosti in premagovanje trenutnih gospodarskih razmer. Talum izvaja sončne elektrarne po sistemu »ključ na roke« za znane investitorje.
 Dr. Vlasta Krmelj iz agencije Energap je predstavila aktualne projekte in načrte mestne občine Maribor pri uporabi obnovljivih virov z aktivnim vključevanjem javnega sektorja. Trenutno zavzema osrednjo vlogo zmanjšanje rabe energije v javni razsvetljavi, izvajanje pilotnega projekta uvajanje centralnega nadzornega sistema, uvedba centralnega upravljavskega sistema nadzora porabe energije v 150 stavbah regije ter informiranje in izobraževanje
Kot zadnji predavatelj je Boštjančič Dejan, zunanji sodelavec Elektra Maribor d.d. predstavil zanimiv projekt E-mobil – elektrifikacijo cestnega prometa katerega cilj je zmanjšati onesnaženost zraka in odvisnost od klasičnih fosilnih goriv. V Sloveniji se približno 20 podjetij ukvarja s programom električnih vozil, na leto pa ustvarijo 1,2 milijarde EUR letnega izvoza. Da električna vozila zares predstavljajo prihodnost, so se udeleženci posveta lahko tudi prepričali, saj so si lahko ogledali in preizkusili električno vozilo Mitsubishi i Miev, ki ga odlikuje doseg vozila 150 km (študije kažejo, da se 50 % voznikov v Sloveniji vozi manj kot 50 km dnevno), enostavno polnjenje, izboljšana ekonomičnost, enostavno vzdrževanja, dostop do mestnih središč. Prodajna cena električnega avtomobila Mitsubishi i Miev je 34.490,00 € in je popolnoma brez izpustov ogljikovega dioksida. Električni avto, ki ga poganja 35 kW elektromotor, porabi za prevoženih 10.000 km cca 1100 kWh električne energije.

 

PREDSTAVITVE POSAMEZNIH GOVORNIKOV NA POSVETU

mag. Andrej Kosmačin – Elektro Maribor d.d.

Franko Nemac – Pristop h gradnji sončne elektrarne

Borut Rajer – Podporna shema za proizvodnjo električne energije iz OVE in SPTE

dr. Voršič Jože – Vključevanje sončnih elektrarn v javno omrežje

1.del , 2. del, 3. del, 4.del

Andrej Dolšak – Gradnja sončnih elektrarn z Elektrom Maribor

mag. Boštjan Korošec – Talum in OVE-primeri dobre prakse

dr. Vlasta Krmelj – Potenciali proizvodnje in rabe energije v regiji – aktivno vključevanje javnega sektorja

Dejan Boštjančič – Predstavitev projekta e-mobil – uvedba električnega vozila

 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic