Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Predsednik RS dr. Danilo Türk z gospodarstveniki Štajerske gospodarske zbornice v Mariboru

Nacionalni konsenz je nujna predpostavka uspešnega upravljanja kriznih razmer

Nocojšnji razgovor gospodarstvenikov Štajerske gospodarske zbornice s predsednikom države dr. Danilom Türkom je razkril nekaj pomembnih pogledov v bližnjo prihodnost. Medtem ko so gospodarstveniki na Štajerskem, ki si je komaj dodobra opomogla od prejšnjih velikih gospodarskih pretresov in prestrukturiranj, precej zaskrbljeni nad nadaljnjimi razvojnimi perspektivami, je sedaj vsa Slovenija pred razvojno dilemo. Zadnji meseci so spodbudili razmisleke o prihodnosti, saj je širitev kriznih razmer z nesluteno hitrostjo pokazala, da so vsi pomembni pojavi zdaj globalni.

Tako je tudi nocojšnji pogovor štajerskih gospodarstvenikov s predsednikom RS dr. Danilom Türkom potekal v odkrivanju pogledov na regionalne perspektive v globalnem okolju. Člane Štajerske gospodarske zbornice so na pogovoru s predsednikom države v dvorani RTS najbolj zanimali pogledi dr. Danila Türka na čas, ko se bodo krivulje gospodarskih aktivnosti spet lahko začele obračati navzgor. Medtem ko najbolj optimistični gospodarstveniki že vidijo znake oživljanja gospodarstva in ko se bolj realni nagibajo k oceni, da bo recesija stiskala gospodarske aktivnosti še najmanj dve leti, je mnenje predsednika RS dr. Danila Türka, da je kriza nekaj, kar bo še trajalo, zato nas vzpodbuja k iskanju novega in novih priložnosti. »Naj bo to leto naših najboljših dejanj,» je izpostavil predsednik RS dr. Danilo Türk.

Poleg tega je predsednik države dr. Danilo Türk na nocojšnjem pogovoru z gospodarstveniki iz Štajerske gospodarske zbornice potrdil, da bi zagovarjal tudi takšne posege v prostor, ki bi zagotovili boljše izkoriščanje naravnih virov za stabilnejšo energetsko bilanco Slovenije, kar je še posebej aktualno v zadnjih dneh.

Glede na resnost razmer v realnem sektorju je predsednik upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice dr. Roman Glaser nocoj izpostavil nujnost nacionalnega konsenza med gospodarstvom, politiko, delavci oziroma njihovimi sindikalnimi zastopniki in javnim sektorjem o dveh zadevah. “Najprej se moramo vsi strinjati, da so se razmere bistveno spremenile in da je nastopilo krizno obdobje. Samo ob tej predpostavki lahko začnemo krizne razmere tudi razreševati,” je izpostavil dr. Roman Glaser in zaključil: “Položaj je že tako nevralgičen, da v teh okoliščinah vidim institucijo predsednika države kot tisto avtoriteto, ki lahko poveže vse akterje upravljanja z državo, njeno nadgradnjo, javnim sektorjem in gospodarstvom ter jim zbistri obzorja pogledov na novo nastale okoliščine v zadnjih mesecih in na prihodnost.” Predsednik države dr. Danilo Türk se je do te pobude posebej opredelil  kot do pravega apela, s katerim se že ukvarja, pa tudi v prihodnje se bo, zato je odprt še za nove pobude iz realnega sektorja.

Se je pa strinjal se je s pobudo mag. Aleksandre Podgornik, direktorice Štajerske gospodarske zbornice, da je slovenska diplomacija, ki je razmeroma dobro razporejena po svetovnih centrih moči in odločanja, lahko dober podpornik nacionalnega gospodarstva na tujih trgih.

Večerni pogovor gospodarstvenikov iz Štajerske gospodarske zbornice s predsednikom države dr. Danilom Türkom se je dotaknil tudi številnih drugih aktualnih tem v državi in družbi. Izzvenel pa je tudi v apel vsem akterjem meddržavnih odnosov, naj pri urejanju tudi medsosedskih odnosov s Hrvaško prevlada razum.

Dodatne informacije: mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, T.: 02 2208700, Fax.: 02 2208711, E: info@stajerskagz.si 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic