Novosti in obvestila

Datum

19. Jun 2024

Kategorije

Deli z drugimi

Prostora za dodatne obremenitve gospodarstva ni

Vlada bo v začetku prihodnjega leta v zakonodajni postopek posredovala predlog pokojninske reforme. Predhodno pa se bo o izhodiščih reforme usklajevala s socialnimi partnerji. Danes bo tako potekalo prvo srečanje pogajalske skupine, kjer bodo predstavniki vlade in sindikatov ter delodajalcev pretehtali predlagane rešitve.

Vlada je sicer izhodišča pokojninske reforme sprejela že marca letos, vendar so ta javnosti ostala skrita. Minister za delo, Luka Mesec, je kljub temu poudaril, da 40 let delovne dobe ostaja pogoj za upokojitev.

Vlada predlaga postopno izenačevanje prispevne stopnje za delodajalce in zaposlene – od leta 2026 do leta 2034 bi se tako postopoma zviševala prispevna stopnja delodajalca ter znižala prispevna stopnja zavarovanca. Vlada po poročanju nacionalnega radia predlaga še dvig vdovskih pokojnin, spremembo načina usklajevanja pokojnin, samodejno vključitev v drugi steber, zvišanje zavarovalne osnove za samostojne podjetnike. V izhodiščih je napovedana tudi preučitev uvedbe novih virov financiranja pokojninske blagajne.

Sindikati so sicer že napovedali, da do nekaterih predlaganih rešitev niso naklonjeni. Zlasti nasprotujejo podaljšanju delovne dobe in zmanjševanju invalidskih pokojnin, stališče delodajalske strani pa je po poročanju številnih medijev jasno, da prostora za dodatne obremenitve gospodarstva ni.

Po neformalni razpravi v prvi fazi bodo stekla tudi uradna pogajanja o predlogu reforme, ki jih bo, kot je napovedal Mesec, vodil sam.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic