Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Šesti forum Štajerske gospodarske zbornice

Zdravstvena reforma zanima tudi štajerske gospodarstvenike

Štajerska gospodarska zbornica je prvi letošnji, sicer pa že šesti Štajerski gospodarski forum posvetila aktualni reformi zdravstvenega sistema. Svoje poglede in mnenja so v luči spremembe zakonodaje soočili prim. mag. Martin Toth, dr. dent. med., svetovalec ministra za zdravstvo, prof. dr. Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, Marjana Bravc, direktorica podjetja Paloma Pis, Milena Bratušek, direktorica Sektorja za kadrovske, pravne in splošne zadeve iz MLM Storitve, in Mira Horvat, direktorica za administrativno-pravno področje v podjetju Carrera Optyl.

Svetovalec ministra za zdravstvo prim. mag. Martin Toth je na šestem Štajerskem gospodarskem forumu izpostavil nujnost zdravstvene reforme, še posebej zdravstvene dejavnosti, ki bo jutri potrjena na vladi in ki ni doživela konkretne revitalizacije že od osamosvojitve Slovenije. Vodilo zdravstvene reforme je odpravljanje nasprotij in nelogičnosti ter racionalizacija sekundarne dejavnosti. A dejstvo ostaja, da obstaja enotnost glede nujnosti reforme, manj enotnosti pa je glede izvedbe reforme.

Gosti 6. Štajerskega gospodarskega foruma so se strinjali, da je slovenski zdravstveni sistem za bolnika izjemno kvaliteten, tako se med državami Svetovne zdravstvene organizacije slovenski zdravstveni sistem uvršča v sam vrh. Predstavnice gospodarstva so posebej izpostavile problem zdravstvenega absentizma. Mag. Martin Toth je označil zdravstveni absentizem za kompleksen problem, saj vpliva na njegov pojav kar 27 dejavnikov. Pri tem je izpostavil, da je bil poudarek v preteklosti predvsem na tehničnem vidiku varnosti, danes pa je  potrebno vlagati v ljudi, v njihov razvoj in občutek pripadnosti podjetju. Zdravstveni absentizem predstavlja družben problem, saj Slovenija izgubi zaradi absentizma kar 6 % BDP. Eden od ukrepov proti zdravstvenemu absentizmu, ki jih predvideva ministrstvo za zdravje, je znižanje nadomestil, kot spodbuda za delavca, da se čim prej vrne na delovno mesto. S takšnim ukrepom in uvedbo čakalnih dni bo Slovenija sledila praksi evropskih držav, ki imajo vzpostavljene takšne sisteme.

Gosti 6. Štajerskega gospodarskega foruma so posebej izpostavili razvoj preventive in orientacijo k zdravju, pri čemer je mag. Martin Toth omenil uvedbo diferenciranih prispevnih stopenj, ki bi povečale interes in odgovornost delodajalcev, da zagotovijo zdravju prijazno delovno okolje. 

Prof. dr. Maks Tajnikar je predlagal dvig deleža za zdravstvo v BDP s trenutnih 8,2 % na vsaj 9 % BDP ter reformo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, torej plačevanja dodatnih storitev iz lastnega žepa, kar bi ljudi prisililo, da vstopajo v zdravstveni sistem takrat, ko je to zares potrebno.

Ministrstvo za zdravje je pričelo zdravstveno reformo z novim predlogom zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je bil poleti tri mesece v javni razpravi, zdaj pa je v medresorskem usklajevanju in naj bi aprila prišel v državni zbor. Zavrnile so ga vse najpomembnejše zdravniške organizacije, zdravniška zbornica, zdravniško društvo, sindikat Fides in strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Z izvedbo predlagane reforme bomo po besedah ministrstva za zdravje dobili boljši, pravičnejši, racionalnejši in bolnikom dostopnejši zdravstveni sistem, ki ga trenutno zaznamujeta slaba organizacija in slaba povezanost med izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni in sekundarni ravni.

Dodatne informacije: mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice,
T: 02 2208700,
F: 02 2208 711,
E: info@stajerskagz.si

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic