Novosti in obvestila

Datum

09. Jul 2024

Kategorije

Deli z drugimi

Skoraj tretjino višji stroški dela siromašijo paradno panogo podravskega gospodarstva

V Sloveniji smo v letih po nastopu gospodarske krize (2008-2011) zaznali skokovito povečanje obsega čezmejnega opravljanja storitev s strani slovenskih podjetij v drugih državah članicah EU. To je bil nedvomno pozitiven kazalec, saj je odražal povečano gospodarsko aktivnost slovenskih podjetij na tujih trgih, z leti pa se je panoga zgolj krepila in razvijala.

Izvozniki gradbenih, tehničnih in transportnih storitev so v letu 2023 izvozili za 5,6 milijarde evrov storitev in so ustvarili presežek storitvene menjave v višini 2,5 milijarde evrov. To je več, kot so ga ustvarili vsi izvozniki blaga skupaj, ki so v preteklem letu izvozili za 41,3 mlr evrov blaga in so ustvarili le za 0,46 mlr presežka, kar pomeni, da ima ta panoga izjemno velik vpliv na slovensko gospodarstvo.

Izvoz podravske regije je v letu 2022 znašal slabe 4 mrd EUR, kar je 20,8-odstokov več kot leto prej, medtem ko je uvoz regije znašal 3,7 mrd EUR, kar je 23,5-odstotkov več kot leto prej. Izvoz regije predstavlja 7,5-odstotni delež izvoza celotne Slovenije, uvoz pa 6,5-odstotkov celotnega slovenskega uvoza.

A z implementacijo spremenjene zakonodaje se je situacija zaostrila. Podjetja v Podravski regiji pa se soočajo z velikimi težavami. Zakon je neposredno prizadel približno 2500 podjetij, ki zaposlujejo med 35.000 in 40.000 delavcev, od tega je 27.000 neposredno napotenih v tujino.

Zakon o čezmejnem izvajanju storitev je bil sprejet nepremišljeno brez ekonomske analize učinkov zakona, ki bi jo pripravljavci zakona morali pripraviti.

Kot je na tiskovni konferenci poudaril Albert Kekec, predsednik Štajerske gospodarske zbornice, podjetja v večini beležijo visoke izgube in poročajo o več kot 30-odstotnem povečanju stroškov dela. “V Sloveniji poslovanje zmanjšujejo in dejavnosti selijo v tujino, kjer je poslovno okolje stabilnejše in ugodnejše. V nekaterih podjetjih so razglasili stečaj in podjetja zaprli,” je še dodal Kekec.

Ptujski MZK Tech: Družinska Tradicija v novem okolju

Ptujski MZK Tech, družinsko podjetje z dvajsetletno tradicijo, se je zaradi visokih stroškov dela soočilo s težavami pri poslovanju v Sloveniji. Podjetje, ki svoje storitve večinoma izvaja v Nemčiji in Avstriji, je poskušalo pokriti višje stroške z dvigom cen, vendar so naročniki 30-odstotno povišanje zavrnili. “Začeli smo iskati drugo pot in pred šestimi meseci v Celovcu odprli podjetje,” pravi Marjan Žargi, direktor in lastnik MZK Tech. Ta poteza je bila nujna za ohranitev posla ter eksistence družine in delavcev. Zaradi nevzdržnih razmer v Sloveniji, podjetje načrtuje do konca leta zaprtje slovenske izpostave in preselitev celotne dejavnosti v Avstrijo. V novo avstrijsko podjetje je prenesel vseh 35 slovenskih delavcev.

Tenzor: Izgubljene priložnosti zaradi povišanja cen

Tudi podjetje Tenzor, ki deluje na področju elektroinštalacij in 57 odstotkov prihodkov ustvari v tujini, se je soočilo s podobnimi izzivi. Miha Senčar opisuje, kako je novo zakonsko določilo povzročilo dvig cen, da ne bi zniževali plač, vendar so zaradi tega izgubili vse projekte v tujini. Ko so cene vrnili na prejšnjo raven, so že zamudili številne priložnosti. Padec prihodkov poskušajo nadomestiti s projekti na Hrvaškem, Kosovu, v Srbiji, Makedoniji in Albaniji, kjer imajo hčerinske firme. Kljub temu pa je vizija podjetja usmerjena v evropski prostor. Senčar poudarja, da stroški dela niso le problem posameznega delodajalca, ampak vplivajo na celoten poslovni ekosistem, vključno s kooperanti, podizvajalci in državo.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic