Novosti in obvestila

Datum

25. Okt 2017

Kategorije

Deli z drugimi

Štajerska gospodarska zbornica praznuje 10 letnico samostojnega delovanja

ŠTAJERSKA GOSPODARSKA ZBORNICA JE POMEMBEN DEL ŠTAJERSKEGA GOSPODARSTVA

 

Maribor, 25. oktober 2017 – Junija 2007 je bila ustanovna skupščina Štajerske gospodarske zbornice na kateri se je tedanja Območna gospodarska zbornico Maribor preoblikovala v Štajersko gospodarsko zbornico. Sprejet je bil statut, izvoljeni so bili organi nove zbornice. Lahko bi rekli, da je bila ustanovitev samostojne regionalne zbornice posledica zakona, ki je bil sprejet v letu 2007 in je obvezno članstvo podjetij v GZS spremenil v fakultativno‚ precej počasna in nefleksibilna pripravljenost GZS na nastale spremembe in signali iz mnogih štajerskih podjetij pa so sprožili aktivnosti za ustanovitev samostojne zbornice. »Vse, kar danes Štajerska gospodarska zbornica ponuja svojim članom, in njihov odziv na delovanje potrjuje pravilnost takratne odločitve. Dinamika mlade, integracijske, v nacionalni in mednarodni prostor usmerjene organizacije, ki smo jo zasnovali, vodili in usmerjali po svojih najboljših močeh, je vsa leta izjemna in zelo pomembna«, je izpostavil dr. Roman Glaser, soustanovitelj, prvi in tudi še sedanji predsednik ŠGZ. Na pomembno vlogo ŠGZ je opozorila tudi mag. Aleksandra Podgornik, direktorica zbornice: »Smo sogovornik nacionalnim in mednarodnim združenjem ter organizacijam, velikim regijam in tudi državam, predvsem pa smo servis za člane in generator javnega mnenja, glasnik gospodarstva in razvoja regije, za katero si želimo, da bi postala močna in povezana gospodarska regija, ki bi, tako kot to vidimo v tujini, vodila in usmerjala razvoj. Žal pri nas regijske povezanosti ni in to čutimo. V resnici je danes regijska inštitucija samo Štajerska gospodarska zbornica, ki pa ima premalo moči, je organizacija članstva, drugih pristojnosti nima, predvsem pa nima regijskih sogovornikov. Nek investitor nima sogovornika, pri katerem bi dobil celovite informacije, pogovarja in pogaja se lahko z vsako občino posebej, celovite slike nima nihče. In, verjemite, tujim investitorjem ni do naših neurejenosti.«

 

In kje je danes Štajerska in štajersko gospodarstvo? Čeprav so prve asociacije, ki jih dobimo ob omembi »štajersko gospodarstvo«, kriza, brezposelnost, brezperspektivnost in še kar nekaj tovrstnih pojmov, je dejstvo, da vsi podatki kažejo na dober napredek v zadnjih letih, predvsem na račun izvoznikov. Poveden je na primer podatek, da se je obseg industrijske proizvodnje v regiji v letu 2016 v primerjavi z letom 2015 povečal za 6,6 % – leto prej je bil samo 1,6 %. Izvoz je bil v primerjavi z letom 2015 višji za 4,0 %, uvoz pa za 3,3 %, pokritost uvoza z izvozom se je izboljšala in znaša 103,5 %. Gospodarske družbe v regiji so nadaljevale s pozitivnimi trendi poslovanja, za 1 % so povečale prihodke, za 7 % neto dodano vrednost, število zaposlenih je večje za 5 % in neto čisti dobiček je višji za 16 %, obseg kapitala se je povečal za 6 %.

 

Preteklih 10 let je bilo za Štajersko gospodarsko zbornico zelo dinamičnih in delovnih in tako bo tudi v prihodnje. Trenutno že poteka izjemno pomemben projekt SRIP – krožno gospodarstvo, ki je nastal na pobudo Štajerske gospodarske zbornice, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru in Kemijskega inštituta iz Ljubljane, njegovo delovanje pa koordinira in upravlja ŠGZ. Gre za finančno velik projekt, ki ga bo v višini 50 odstotkov sofinanciralo ministrstvo za gospodarstvo, njegov glavni namen pa je povezati gospodarstvo z raziskovalnimi institucijami in drugimi deležniki za uspešnejši prodor na globalne trge. V teku je tudi projekt KOC Krog, ki je vzpostavljen po principu povezovanja gospodarstva in izobraževanja in omogoča hitrejše prilagajanje kompetenc kadra spremembah, ki jih zahtevajo globalizacija, digitalizacija in nepredvidljive spremembe na področju krožnega gospodarstva. ŠGZ postaja sokreator črpanja kohezijskih sredstev s čimer omogoča podjetjem možnost načrtovanja in usposabljanja razvoja in izobraževanja za prihodnje izzive, to pa je za razvoj in dobro delo za podjetja ključno. »Pred nami ni samo nadaljnjih 10, ampak večkrat po deset let, zato ne bomo počivali, z nenehno inovativnostjo in tehnološko prodornostjo jo bomo razvijali tako, da nas bodo posnemali tudi veliko bolj razviti od nas. Za razvojno moč ni več toliko pomembna velikost kakor sposobnost prilagajanja. Z aktivnostmi zbornice bomo podjetjem omogočili vključevanje v prihodnost,« je še povedala mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice.

 

Na današnji slavnostni akademiji bodo ustanovitvenim članom zbornice izrekli in podelili priznanje in zahvalo za prispevek pri ustanavljanju in uveljavljanju zbornice. Priznanje in zahvalo so prejeli dr. Roman Glaser, Janez Ujčič, mag. Jože Protner, dr. Šime Ivanjko, Vinko Kurent, Blaž Železnik in Tone Čeh.

Zahvalo za dolgoletno sodelovanje pri uveljavljanju skupnih interesov so izrekli tudi Primorski gospodarski zbornici, Pomurski gospodarski zbornici, Regionalni gospodarski zbornici Celje, Savinjsko-šaleški gospodarski zbornici, Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine in Gospodarski zbornici Slovenije.

[av_gallery ids=’6128,6129,6130,6131′ style=’big_thumb’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’4′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-3qso2f’]

[av_button label=’Ogled celotne foto galerije Akademije ob 10. obletnici Štajerske gospodarske zbornice’ link=’manually,https://www.facebook.com/pg/stajerskagospodarskazbornica/photos/?tab=album&album_id=1517737731651796′ link_target=” size=’small’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-2gpi4n’]

Dodatne informacije :    

Štajerska gospodarska zbornica, telefon: 02 220 87 00, info@stajerskagz.si

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic