Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Strokovni posvet: kako do svežega denarja

Na strokovnem posvetu so sodelovali: mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Kristina Trosič, SID banka, področje zavarovanja in investicij in Keleman Saša, SID banka, področje kreditov in garancij. Predstavile so se tudi posamezne banke, in sicer: Probanka, d.d., Nova KBM d.d., Sparkasse d.d., Hypo Alpe-Adria Bank d.d. in Banka Koper d.d.

Na posvetu, ki ga je v začetku aprila pripravila Štajerska gospodarska zbornica je SID banka predstavila ponudbo financiranja in pomoči podjetjem za kreditiranje in zavarovanje domačih in tujih poslov. SID banka, na katero je v teh kriznih časih usmerjeno veliko sredstev, pa tudi upanja za reševanje zahtevne finančne situacije, razvija in spodbuja inovativne, komercialnemu finančnemu trgu dopolnilne ter dolgoročne finančne storitve za trajnostni razvoj Slovenije. In temu poslanstvu sledi tudi v tem času. V Sloveniji smo prvi sveženj ukrepov sprejeli v decembru lani, drugega v letošnjem februarju, sedaj pa je v pripravi še tretji sveženj. Sredstva, ki so bila skozi prvi in drugi sveženj na voljo in so se črpala preko SID banke, so že v veliki meri porabljena, zato Slovenija tudi ni več v velikem kreditnem krču, seveda pa je še globoko v  t.i. stroškovnem in produkcijskem krču, ki se odraža predvsem v podjetjih. Podjetja sedaj pričakujejo še več finančnih virov in to ne samo kratkoročnih in predvsem ne po neobvladljivo visokih cenah.

Kaj pa banke?
Komercialne banke, ki so se predstavile na posvetu, so poudarile, da se kreditiranje podjetjem sicer ni nikoli prekinilo, je pa zmanjšano, in sicer zaradi manjšega dotoka virov iz tujine in zaradi večje previdnosti bank pri odobravanju novih poslov. Poudarjeno je bilo, da banke pač morajo upoštevati kreditno sposobnost in kredibilnost prosilcev in da seveda morajo poskrbeti za zavarovanje svojih naložb. 

Ko želite dobiti kredit, upoštevajte, da vas banke presojajo!

Kreditna sposobnost podjetja

  • pregled bilance stanja in izkaza uspeha
  • dobro premišljen in realno pripravljen poslovni načrt
  • koliko poznate in kako obvladujete tveganja
  • sodelovanje z bankami

Kredibilnost podjetja

  • dobro poznavanje in odkrita predstavitev vseh vidikov poslovanja podjetja
  • strokovnost
  • korektnost in transparentnost
  • jasno predstavljeni nameni
  • osebno jamstvo in kredibilnost vodstva


Zavarovanje naložb

  • predvidene in mogoče oblike zavarovanja naložb

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic