Novosti in obvestila

Datum

17. Mar 2011

Kategorije

Deli z drugimi

V obnovljivih virih je prihodnost

Maribor, 17. marec – Štajerska gospodarska zbornica je v sodelovanju s podjetjem Elektro Maribor organizirala posvet »Kako do sončne elektrarne?«. Predstavljeni so bili najbolj učinkoviti načini za optimalni izkoristek sončne energije ne samo za dobro podjetništva in gospodarstva, temveč tudi za dobro okolja v katerem živimo.

Številni predavatelji iz vrst gospodarstva kot tudi znanstveno-raziskovalne sfere so s svojimi vsebinskimi prispevki predstavili pristop in način gradnje sončnih elektrarn, kot tudi vključevanje sončnih elektrarn v javno omrežje, udeležencem pa je bilo omogočeno tudi testiranje električnega vozila Mitsubishi i Miev iz Elektra Maribor.
Uvodničarji posveta, mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, mag. Andrej Kosmačin, predsednik uprave Elektro Maribor d.d. in mag. Silvo Škornik iz Direktorata za energijo, so si bili enotni, da predstavljajo obnovljivi viri prihodnost in da je potrebno več energije usmeriti v osveščanje in izobraževanje gospodarstvenikov in končnih uporabnikov.
V nadaljevanju je Franko Nemac iz agencije APE predstavil potencial sončne energije in celovit pristop, ki je nujen za gradnjo sončne elektrarne, kjer je ključno upoštevanje optimalnega naklona celic 30 stopinj. Dr. Voršič Jože iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor je predstavil vključevanje sončnih elektrarn v javno omrežje na učinkovit in varen način, tako za elektrarne kot tudi za omrežje in uporabnike. Opisal je tudi težave s katerimi se na področju postavljanja sončnih elektrarn soočajo investitorji, kot npr. nerazumevanje okolice in premajhno stopnjo osveščenosti. Andrej Dolšak iz podjetja Elektro Maribor d.d. je predstavil postopek priključitve sončne elektrarne na distribucijsko omrežje in način prodaje energije iz obnovljivih virov. Mag. Boštjan Korošec iz podjetja Talum je predstavil strategijo podjetja Talum d.d. na področju obnovljivih virov, kamor so se usmerili predvsem zaradi iskanja novih poslovnih priložnosti in premagovanje trenutnih gospodarskih razmer. Talum izvaja sončne elektrarne po sistemu »ključ na roke« za znane investitorje. Dr. Vlasta Krmelj iz agencije Energap je predstavila aktualne projekte in načrte mestne občine Maribor pri uporabi obnovljivih virov z aktivnim vključevanjem javnega sektorja. Kot zadnji predavatelj je Boštjančič Dejan, zunanji sodelavec Elektra Maribor d.d. predstavil zanimiv projekt E-mobil – elektrifikacijo cestnega prometa. V Sloveniji se približno 20 podjetij ukvarja s programom električnih vozil, na leto pa ustvarijo 1,2 milijarde EUR letnega izvoza. Da električna vozila zares predstavljajo prihodnost so se udeleženci posveta lahko tudi prepričali. Lahko so videli in preizkusili električno vozilo Mitsubishi i Miev, ki ga odlikuje doseg vozila 150 km (študije kažejo, da se 50 % voznikov v Sloveniji vozi manj kot 50 km dnevno), enostavno polnjenje, izboljšana ekonomičnost, enostavno vzdrževanja, dostop do mestnih središč. Električni avto, ki ga poganja 35 kW elektromotor, porabi za prevoženih 10.000 km cca 1100 kWh električne energije.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic