Novosti in obvestila

Datum

10. Jul 2023

Kategorije

Deli z drugimi

Znani nacionalni zmagovalci študentskega natečaja BISC-E

Slovenija v letu 2023 prvič sodeluje v tem vseevropskem natečaju Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) – evropsko študentsko tekmovanje za spodbujanje podjetništva in nagrajevanje odličnosti. Nacionalni koordinator natečaja je SRIP – Krožno gospodarstvo, ob sodelovanju Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. 

Program študentskim ekipam ponuja priložnosti za prakticiranje podjetništva z reševanjem tehnoloških, okoljskih ali družbenih izzivov z bio-osnovanimi inovacijami. Namen BISC-E je ozaveščanje in vključevanje študentov v prehod na biogospodarstvo. Ključni cilj programa BISC-E je spodbuditi in podpreti podjetništvo v učnih načrtih na univerzah. Študenti, ki so sodelovali v natečaju, so razvili bio-osnovan produkt ali bio-osnovan proces kot rešitev za tehnološki, okoljski ali družben izziv.

Na natečaj se je prijavilo 6 ekip študentov, 9. junija pa smo na dogodku razglasili zmagovalce nacionalnega natečaja.

Zmagovalna ekipa BISC-E 2023 za Slovenijo je ekipa Hydrogels. Njihova bioinovacija so nanofibrilirani celulozni hidrogeli in ekstraktivi: trajnostna in inovativna prihodnost uporabe biomase.

Ekipo sestavljajo Gašper Perko, Tadej Peternelj, Klemen Kotnik, Florjan Osvald, Anita Glavič in prihajajo z Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, z Oddelka za lesarstvo. Ekipa je sodelovala pod taktirko njihove mentorice dr. Ide Poljanšek z Biotehniške fakultete, UL.

Iskrene čestitke ekipi! Prav tako pa jim želimo uspešno zastopanje Slovenije na evropskem finalu.

Zahvaljujemo se komisiji, ki je sodelovala pri izboru in so jo sestavljali:
– Mario Plešej, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
– Luka Juvančič, University of Ljubljana, Biotechnical Faculty
– Matjaž Červek, Emona Razvojni center za prehrano
– Boštjan Hribar, Melamin kemična tovarna d.d. Kočevje, d. d.

Prav tako se zahvaljujemo podporniku natečaja podjetju Ars Pharmae d.o.o.

Več o študentskem natečaju BISC-E, ki ga organizira Bio-based Industries Consortium (BIC) najdete na: https://bisc-e.eu/.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic