10. ŠGF 2017: Nepremičnine-kako, zakaj in kdo bo odločal o njihovi vrednosti?, 19.12.2017 ob 20.00 uri

10. štajerski gospodarski forum v letu 2017:

Nepremičnine – kako, zakaj in kdo bo odločal o njihovi vrednosti?


Vlada pričakuje, da bo Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin sprejet do konca tega leta, sicer bo, po mnenju Ministrstva za finance, treba v letu 2018 izpeljati postopek generalnega vrednotenja po obstoječem zakonu, ki pa lastnikom nepremičnin ne nudi možnosti sodelovanja v postopku določanja vrednosti nepremičnin. Za čim bolj realno oceno vrednosti so seveda ključni natančni podatki o nepremičninah, ki ustrezajo resničnemu stanju. Zakaj teh podatkov nimamo in kako do njih? Predvsem pa – zakaj jih država potrebuje?

Pomembno je tudi vprašanje kakšne bodo posledice za individualne lastnike nepremičnin, kakšne za gospodarstvo in kakšne za prihodnjo smer in razvoj Slovenije? Ali je zakon podlaga za davčno reformo na področju nepremičnin in v katero smer bo ta šla? Bo novi sistem res dobra podlaga za ukinitev sistema nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča, na podlagi katerega lokalne skupnosti po mnenju mnogih neustrezno obremenjujejo gospodarstvo?

V tokratnem, 10. štajerskem gospodarskem forumu bomo spregovorili o pomembnem zakonu, za katerega kaže, da bo šel v času sprejemanja mimo večjih odmevov v javnosti, jih bo pa zagotovo povzročil v času uveljavljanja.

 

V oddaji bodo sodelovali

Milan Lukič, član upravnega odbora ŠGZ

Marko Novak, Skupina Optima d.o.o.

Andrej Kocuvan, cenilec nepremičnin

 

Oddajo bo moderiral dr. Zoran Medved.

 

Oddaja bo predvajana v torek, 19. decembra 2017 ob 20.00 na TV Maribor.

Posnetek oddaje si lahko ogledate tudi na spletni strani www.stajerskagz.si.

 

Vabljeni k ogledu!