Novosti in obvestila

Datum

22. Feb 2018

Kategorije

Deli z drugimi

2. Štajerski gospodarski forum 2018: Plačna vrzel med plačami žensk in moških se v SLO povečuje! Ogled oddaje…

2. štajerski gospodarski forum v letu 2018

PLAČNA VRZEL MED PLAČAMI ŽENSK IN MOŠKIH SE V SLOVENIJI POVEČUJE

Enako plačilo za enako delo ali za delo enake vrednosti za ženske in moške je splošno sprejeto načelo, ki velja v Evropski uniji in je eno ključnih vrednot družbe. Ne glede na to pa plačna vrzel oziroma uradni kazalnik EU za merjenje neenakosti v plačah po spolu kaže, da so plače žensk v EU-27 nižje od plač moških v povprečju za 16 odstotkov.

In kako je v Sloveniji?

Tudi v Sloveniji so plače žensk še vedno nižje do plač moških.

Statistični urad Republike Slovenije opozarja, da je na primer v letu 2015 povprečna bruto plača moških znašala 1.695 evrov, povprečna bruto plača žensk pa 1.594 EUR ali 94,0 % povprečne bruto plače moških. Razlika je občutna – 101 evro in sledeč podatkom povečuje. Povprečna mesečna bruto plača žensk je skoraj v vseh dejavnostih nižja od povprečne mesečne bruto plače moških. Posledično imajo seveda ženske tudi nižje pokojnine in so med najrevnejšimi skupinami glede na starost.

Ali smo pripravljeni o tem odkrito govoriti? Imamo o tem dovolj podatkov? Ali sploh kdo zbira in analizira te podatke in predlaga ukrepe za odpravo razlik?

 

Gostje oddaje:

Jolanda Lasič, ZSSS, sekretarka za območje Podravje in Koroška, Vera Kozmik Vodušek, direktorica DialogCo d.o.o., podpredsednica Regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic pri ŠGZ Mag. Tanja Salecl, sekretarka v Sektorju za enake možnosti, Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti prof. dr. Friderik Klampfer, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru

Štajerski gospodarski forum – druga oddaja februar 2018

Za ogled oddaje sledite povezavi na sliki…

 

Vabljeni k ogledu!

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic