Časnik Večer in Štajerska gospodarska zbornica sta razglasila najboljša podravska podjetja leta 2018

Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impol 2000, foto NINO VERDNIK

Časnik Večer je v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico že četrtič razglasil najboljša podjetje v Podravju, tokrat za leto 2018. Naj podjetja Podravja smo izbirali v petih kategorijah; naj mikro podjetje, naj malo podjetje, naj srednje veliko podjetje, naj veliko podjetje in tokrat prvič tudi naj skupino Podravja 2018. Bralke in bralci edicij Večera so najboljše podjetje izbrali z glasovanjem preko spleta in glasovnic. Izbirali so med šestimi podjetji: AJM, Elektro Maribor, Hiša vin Doppler, Perutnina Ptuj, Tišma in Teta Frida (Quadro). Nocoj pa smo razglasili tudi naj zaposlovalca in perspektivno mlado podjetje Podravja 2018.

Najbolj priljubljeno podjetje – Teta Frida

image

Uroš Mlakar, direktorANDREJ PETELINŠEK

Teta Frida z okrog sto zaposlenimi posluje preko podjetja Quadro, ki je lani ustvarilo za 2,6 milijona evrov prihodkov. Poslovalnice imajo še na Ptuju, v Celju in Kopru, prihodnje leto bodo prisotni tudi v Ljubljani. Na Limbuškem nabrežju ob svoji čokoladni manufakturi odpirajo še degustacijski center in čokoladno vas z glamping hiškami. Teta Frida je prejemnica dveh prestižnih mednarodnih nagrad za čokolado in čokoladne izdelke. Njena zgodba pa je močno povezana tudi z Afriko, natančneje z Liberijo, kjer globoko v tropskem gozdu in daleč od civilizacije podpirajo vasico Molly – Koyata in njenih 40 prebivalcev.

Najboljša skupina Podravja – Skupina Impol

image

Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impol 2000NINO VERDNIK

Družba Impol s sedežem v Slovenski Bistrici je peti največji slovenski izvoznik. Impol z izvozom ustvari 95 odstotkov prihodkov in je trenutno navzoč na 50 trgih, najbolj v Nemčiji, Italiji, ZDA, Češki in na Hrvaškem. Lani so izvoz povečali za 15 odstotkov in na tujih trgih ustvarili 663 milijonov evrov prihodkov, skupni prihodki pa so presegli 800 milijonov evrov. V Sloveniji zaposlujejo 1320 ljudi, v skupini pa skupaj 2403, ki dosegajo 70.000 evrov dodane vrednosti. Letos so postali razvojni dobavitelji za BMW in Samsung, vstopajo tudi v letalsko industrijo.

Najboljše veliko podjetje – Dravske elektrarne Maribor

image

Andrej Tumpej, direktorSAŠO BIZJAK

Dravske elektrarne Maribor (DEM) so lani z osmimi hidroelektrarnami na Dravi, tremi malimi hidroelektrarnami in štirimi sončnimi elektrarnami proizvedle 2929 gigavatnih ur električne energije, kar je za četrtino več kot leto poprej. Ob 64,7 milijona evrih prihodkov je okoli 240 zaposlenih ustvarilo tudi 8,3 milijona evrov čistega dobička. Za naložbe so lani namenili preko osem milijonov evrov, večino za investicije v proizvodnjo električne energije. DEM vplačujejo tudi koncesije in dajatve v občinske proračune. Letos za to občinam ob reki Dravi namenjajo 13 milijonov evrov.

Najboljše srednje veliko podjetje – Ledinek Engineering

image

Gregor Ledinek, direktorIGOR NAPAST

Družinsko podjetje Ledinek Engineering je lani z okoli 140 zaposlenimi ustvarilo 44 milijonov evrov prihodkov oziroma za četrtino več kot leto prej. Gonilna sila njihovega razvoja so inovacije, s katerimi so korak pred konkurenco. Lani so se utrdili na glavnih trgih v srednji Evropi in Skandinaviji. Še naprej vlagajo v proizvodne zmogljivosti, lani so postavili novo montažno halo s poslovnim delom. Dodano vrednost na zaposlenega so lani povišali za dobrih 17 odstotkov na okoli 60.000 evrov, leto pa končali z 1,4 milijona evri čistega dobička, ki so ga v celoti prenesli v povečanje kapitala.

Najboljše mikro podjetje – FlawlessCode

image

Primož Kokot, direktorIGOR NAPAST

Mariborsko visokotehnološko podjetje FlawlessCode trenutno zagotavlja delo 30 ljudem. Osemdeset odstotkov prihodkov od razvoja in prodaje rešitev na področju informacijskih tehnologij ustvarijo na tujih trgih, v Nemčiji in Belgiji. Delajo za tuje banke, sodišča in tudi manjše družbe v privatnem sektorju. Lani so prihodke v primerjavi z letom poprej podvojili na 1,2 milijona evrov, čisti dobiček pa podeseterili na 260 tisočakov. V prihodnjem letu načrtujejo, da bi ekipo sodelavcev povečali na 40 do 50 zaposlenih. Ti imajo fleksibilen delovni čas, sodobno opremo, čas za jogo in občasno celo maserja.

Najboljše malo podjetje – Hiša daril

image

Robert Koderman, direktorIGOR NAPAST

Hiša daril je v darilnem programu v slovenščini prepoznala poslovno priložnost. Lani so ustvarili skoraj pet milijonov evrov prihodkov od prodaje in leto zaključili z dobrimi 900 tisoč evri dobička. V podjetju ima delo več kot 90 zaposlenih, predvsem ženske. Prvo trgovino so septembra 2007 odprli v Lenartu, do konca leta bodo imeli 28 trgovin po vsej Sloveniji, od Kočevja, Nove Gorice do Lendave. Koderman predvideva, da se bodo ustavili pri 36 trgovinah, te bodo tudi v Ljubljani. Kličejo jih tuji trgi, predvsem hrvaški, a dokler ne zaključijo zgodbe doma, se tja ne bodo podajali.

Perspektivno podjetje – GP Mont

image

Goran Perić, direktorOSEBNI ARHIV

Podjetje GP Mont, montaža in svetovanje iz Slovenske Bistrice posluje že vrsto let z dobičkom. Lani so več kot podvojili prihodke na 2,8 milijona evrov. Od ustanovitve leta 2015 je podjetje raslo in povečevalo število zaposlenih na trenutnih okoli sto sodelavcev. Ti montirajo kovinske konstrukcije in varijo zahtevne elemente ter montirajo cevne elemente na nepremičninah v Evropski uniji, največ na nemškem trgu. Rast poslovanja pripisujejo drznim poslovnim odločitvam, dobri delovni klimi v podjetju in motiviranim zaposlenim, ki sledijo rasti mladega podjetja.

Najboljši zaposlovalec – Continental Adria pnevmatike

image

Violeta Vučičević, vodja kadrovske službeANDREJ PETELINŠEK

Na sedežu podjetja v Mariboru, ki skrbi za prodajo in marketing potniških, tovornih in specialnih pnevmatik v regiji Adria, dela 36 zaposlenih, skupaj z zaposlenimi v devetih državah jih je 43. V podjetju skrbijo za dobro počutje in dobre odnose na delovnem mestu ter izobraževanje. Prisluhnejo tudi pobudam za izboljšave v poslovnem procesu. Že pred dvema letoma so uvedli fleksibilen delovni čas. Konec tedna je prost, zaposlenim omogočajo tudi delo od doma. Pred prazniki se običajno dela skrajšan delovni čas. Letos so uvedli prost prvi šolski dan za starše prvošolčkov.

Srečko Klapš

Vir: www.vecer.com

Marko Nemšak

Vodja marketinga in prodaje

Prijava na e-novice