Podravsko podjetja leta 2018, osem kategorij, osem zmagovalcev. Od majhnih do velikih.

Gregor Ledinek, dirketor družinskega podjetja Ledinek Engineering je prejel nagrado za najboljše srednje veliko podjetje FOTO ANDREJ PETELINŠEK

Kako smo izbirali

Komisija za izbor podravskega podjetja leta 2018 v sestavi dr. Roman Glaser (ŠGZ)Melita Ferležmag. Jožica Planinšec Deržekdr. Borut Bratina (EPF, Maribor), Milan Jarc (Avto Jarc), mag. Aleksander Bratina (Večer) in Sašo Todorović (Večer) je na podlagi podatkov Ajpesa oblikovala bazo podjetij glede na določene kategorije izbora. Poslovanje podjetij podravske regije so tehtali s štirinajstimi kazalniki, ob čemer so merili tudi družbeno relevantnost ter dinamiko sprememb poslovanja med letoma 2017 in 2018. Na podlagi zbranih podatkov je nato strokovna komisija izbrala finaliste v posameznih kategorijah.

Najboljšega zaposlovalca v Podravju za preteklo leto pa je izbirala komisija v sestavi Damir Battisti (Adecco H.R.), Janez Horvat (ZZPS, območna enota Ptuj), Marijan Hertiš (Seltron), Blanka Žerjav (Henkel Slovenija) in Vesna Reich (Cetis).

Miselnost nagrajencev je morda najbolje povzel direktor podjetja Quadro in zmagovalec po izboru bralcev Uroš Mlakar: “Veseli me, da uspevamo v mestu, kjer se večkrat reče, česa vse se ne da”.

Časnik Večer in Štajerska gospodarska zbornica sta razglasila najboljša podravska podjetja leta 2018. Osem kategorij, osem zmagovalcev. Od majhnih do velikih. Najprej je najboljše mikro podjetje postal mariborski FlawlessCode. Njihova predstavnica Jerneja Pirnat se je zahvalila zaposlenim, kupcem in vsem, ki verjamejo v njihovo visokotehnološko zgodbo. “Upamo, da se na ta oder v prihodnje še vrnemo v višji kategoriji.” Najboljše malo podjetje je tokrat lenarška Hiša daril. Direktor Robert Koderman je dejal, da so kupci daril njihovo poslanstvo že prepoznali, zato ga veseli, da so prepričali tudi strokovno komisijo. Med srednje velikimi podjetji še naprej kraljuje hoški Ledinek Engineering, po mnenju direktorja Gregorja Ledineka predvsem po zaslugi inovativnih in podjetju predanih sodelavcev. Najbolj perspektivno podjetje je postal GP Mont iz Slovenske Bistrice, najboljši zaposlovalec pa Continental Adria pnevmatike.

image

Gregor Ledinek, dirketor družinskega podjetja Ledinek Engineering je prejel nagrado za najboljše srednje veliko podjetje.ANDREJ PETELINŠEK

​​Vlada naj sprejema odločitve, ki presegajo le en mandat

​Lovoriko za veliko podjetje Podravja so osvojile Dravske elektrarne Maribor. Pomočnik direktorja Vili Vindiš se je zahvalil visoko usposobljenim sodelavcem, ki vzdržujejo hidroelektrarne, da lahko te proizvajajo najcenejšo električno energijo tudi za gospodarstvo. Vladne predstavnike pa je pozval, naj sprejemajo dolgoročnejše energetske odločitve, ki bi presegle domet ene vlade, in ponovno razmislijo o izkoriščanju rek. Dobitnik letos prvič podeljene nagrade za najboljšo skupino Podravja je postala Skupina Impol. Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor, je povedal, da so sicer razmere na trgih zahtevne in da bo v branži prišlo do selekcije, po kateri bodo ostali le najboljši. “Ker verjamem v sodelavce in pohorsko trmo, obljubim, da se na tem odru vidimo tudi prihodnje leto.”

image

Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola 2000 je prejel nagrado za najboljško skupino.ANDREJ PETELINŠEK

Bralke in bralci Večera pa so za najboljše podravsko podjetje izbrali Quadro z blagovno znamko Teta Frida. Uroš Mlakar, lastnik in direktor, je dejal, da ga veseli, da so sladki ambasador te regije. “Veseli me, da uspevamo v mestu, kjer se večkrat reče, česa vse se ne da. Tudi s to nagrado dokazujemo nasprotno.”

“Ob ohlajanju gospodarske rasti ni nobenih razlogov za paniko”

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v uvodnem nagovoru pozdravil medijsko podporo podjetništvu, še posebej v regiji, ki je šla po izgubi nekdanjega skupnega trga po osamosvojitvi skozi težke preizkušnje. “Toda na tej poti se je izkoristilo vse potenciale regije in dokazalo, da se v krizi rojevajo prodorna in odporna podjetja. Tudi zato ob ohlajanju gospodarske rasti ni nobenih razlogov za paniko,” je dejal Počivalšek in nadaljeval, da so naša podjetja danes bistveno bolje oborožena za spopad z nihanji na trgih, so kapitalsko trdnejša, investicijsko previdnejša, manj zadolžena in bolj izkušena. Da je tako, je zaslužna tudi država, je še dodal Počivalšek, ki je samo lani podprla tisoč malih in srednjih podjetij, ohranila 20.000 delovnih mest in ustvarila 2000 novih. Podjetjem pa je skozi kohezijske sheme na voljo kar 135 milijonov evrov.

Odkrivamo podjetja, ki so za zgled
Uroš Hakl, direktor Časnika Večer: “Uspešna podjetja temeljijo na idejah – včasih individualnih, še večkrat kolektivnih, ki za uspešno uresničitev zahtevajo veliko truda, časa, znanja, požrtvovalnosti in predvsem motivacije. Podjetja, ki so se uvrstila v izbor najboljšega podravskega podjetja leta 2018, združujejo vse to. In naloga Večera kot osrednjega medija severovzhodne Slovenije je odkriti in predstaviti bralcem družbe, od katerih se lahko drugi učijo in se po njih zgledujejo. Verjamem, da nam bodo izbrana podjetja vsem skupaj za zgled, da se trud in trdo delo prej ali slej obrestujeta.”

Bratuškova obljubila rešitev slovenjebistriške obvoznice

​Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera, pa je podpredsednico vlade in infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek najprej povprašal, koliko je potrebovala za pot iz Ljubljane. Odgovorila mu je, da z vožnjo po prepisih slabo uro in pol. Obljubila je, da bo že prihodnje leto mogoče v 90 minutah prispeti v prestolnico tudi z vlakom. Na vprašanje o usodi obvoznice v Slovenski Bistrici in z njo povezanih težavah Impola pa je odgovorila: “Mislim, da je prav danes šel na občino in Impol predlog soinvestitorske pogodbe, ki bo določila medsebojne obveznosti.” Glede na to, da je večina zemljišč že odkupljenih, pa verjame, da se bo ta projekt uspešno zaključil. Tudi vinjet od prvega januarja 2020 na mariborski hitri cesti ne bo več treba imeti, saj da je zakon o tem, ki nima finančnih posledic, v medresorskem usklajevanju.

image

Odgovornemu uredniku Večera Matiji Stepišniku je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek dala veliko obljub za Podravje.ANDREJ PETELINŠEK

O mariborskem letališču je dejala, da bi ga lahko kitajski najemniki še 13 let upravljali, a so se umaknili in za seboj pustili slabo vzdrževano in delno nedelujočo opremo, zato so stroški upravljanja pod DRI višji. Postopek spremembe državnega prostorskega načrta da je v teku, na ministrstvu pa pripravljajo odgovore na vprašanja, ki jih je zainteresirana javnost postavila o posledicah podaljšanja letališke steze. “Pripravljamo tudi razpis za koncesijo, najbolj pa bi si želela, da bi mariborsko letališče dobilo strateškega partnerja.” Tega ne pozabi, kot je dejala, omeniti na službenih poteh v Turčiji, na Kitajskem in v Švici, a za zdaj še brez uspeha. Na vprašanje o smiselnosti ustanavljanja nove državne letalske družbe po bankrotu Adrie Airways pa je odgovorila, da je zanjo bolj kot to, kaj piše na letalu, pomembno, kam lahko ljudje letijo iz Slovenije. Ob tem je obžalovala, da poslanci niso podprli predloga zakona o subvencioniranju pomembnih letalskih linij, ki bi ga lahko aplicirali tudi na mariborsko letališče.

image

Kadrovnica Violeta Vučičević, ki dela pri najboljšem zaposlovalcu.ANDREJ PETELINŠEK

​Na izziv Matije Stepišnika, kaj lahko kot predstavnica vlade odgovori na številne pobude o selitvi sedeža Holdinga Slovenske elektrarne v Maribor, pa je odgovorila, da vsi plusi in minusi te odločitve še niso na mizi: “Če bi prišlo do selitve sedeža, naj bo to v celoti, saj ne bi bilo dobro, da bi ponovili neuspešno zgodbo prazne stavbe Darsa v Celju.”

image

Mreženje gospodarstva in podjetništva PodravjaANDREJ PETELINŠEK

Srečko Klapš

Vir: www.vecer.com

Marko Nemšak

Vodja marketinga in prodaje

Prijava na e-novice