Novosti in obvestila

Datum

02. Jun 2022

Kategorije

Deli z drugimi

Danes v Mariboru mednarodna konferenca o energetski učinkovitosti v MSP-jih – zelena prihodnost, tudi spletno

Štajerska gospodarska zbornica kot podporna inštitucija gospodarstvu v regiji Podravje v Sloveniji močno podpira mednarodno sodelovanje in povezovanje.

Zato so v Štajerski gospodarski zbornici toliko bolj ponosni na triletno sodelovanje v projektnem partnerstvu 8 evropskih držav, v projektu Evropske Unije Obzorje 2020 SMEmPOWER, katerega cilj je opolnomočiti mala in srednje velika podjetja na področju energetske učinkovitosti v kontekstu dodane vrednosti – kako lahko z novimi znanji in tehnološkimi rešitvami znotraj posameznega podjetja prispevajo k zmanjšanju stroškov energije in izboljšanju upravljanja z energijo ter izvedejo tehnološke rešitve in tudi energetske preglede.

Prenos v živo

Trajanje projekta: september 2019 – avgust 2022

Posebnost projekta je osredotočenost na mala in srednje velika podjetja, katerih predstavniki so s sodelovanjem v projektu pridobili nova znanja in izkušnje v okviru certificiranega programa izobraževanja in usposabljanja v izvedbi Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, udeležbe na kratkih usposabljanjih, sodelujoči predstavniki podjetij so možnost sodelovanja kot pilotna podjetja s tehnološkimi rešitvami in uporabe novih spletnih orodij za spremljanje porabe energije, prihrankov ipd. V programi izobraževanja in usposabljanja je sodelovalo okoli 90 podjetij, predvsem MSP-ji , člani Štajerske gospodarske zbornice in preostale Slovenije, prav tako sodeluje okoli 20 pilotnih podjetij, katerih aktivnosti so v zaključni fazi.

Pomembno je zavedanje, da imajo SMP-ji eno pomembnejših vlog pri gospodarskem razvoju na nacionalnem in EU trgu, kakor tudi globalno z vidika globalnih verig vrednosti. Postati morajo trajnostna in zelena s čim večjo uporabo obnovljivih virov, hkrati pa mora biti nadaljnji razvoj vsakega podjetja povezan z načrtovanjem nizkoogljične in krožne proizvodnje, rabe in predelave ter uvajanja digitalizacije.

Nujnost tovrstnih aktivnosti v MSP-jih oziroma preobrazbe podjetniškega in javnega sektorja je pospešil Covid-19, ki je vplival na spremembo delovanja trgov, gospodarstva in družb. Pri tem je pomembno zavedanje, da v Sloveniji in tudi na ravni EU MSP-ji predstavljajo več kot 90% vseh gospodarskih družb.

 

Na mednarodni konferenci Energetska učinkovitost MSP-jev za zeleno prihodnost v okviru EU projekta SMEmPOWER v Mariboru bo prisoten tudi projektni koordinator

– prof. Grigoris K. Papagiannes, s Šole za elektrotehniko in računalništvo Univerze Aristotel v Solunu, iz Grčije, ki bo na voljo za novinarska vprašanja v času 1. odmora konference
in
– preko ZOOM platforme bo z nami predstavnik Evropske Komisije g. Oronzo Daloiso, ki prihaja iz Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje, ki mu lahko postavite vprašanja v ‘chat’.

 

Spletna povezava za sodelovanje na konferenci:
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/83280269700
Meeting ID: 832 8026 9700

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic