Novosti in obvestila

Datum

05. Okt 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Finančna uprava za podjetnike začetnike

Mobilne enote Finančne uprave

 

Večina podjetnikov začetnikov se srečuje z dilemami na finančno-davčnem področju. Novost zanje je ta, da predstavniki mobilnih enot Finančne uprave od sredine septembra 2021 obiskujejo davčne zavezance, ki so pred kratkim ustanovili podjetje oziroma na novo registrirali dejavnost. Namen obiska je, da jih seznanijo s pravicami in obveznostmi, ki jih imajo kot novoustanovljeni poslovni subjekt in jim ponudimo pomoč ter kontakte v primeru, da bodo potrebovali sogovornika na njihovi strani. Želijo si namreč, da so davčni zavezanci čim bolje informirani in pripravljeni na izzive, s katerimi se bodo srečali na davčnem in carinskem področju.

Klicni center FURS za poslovne subjekte: 08 200 1003 in posebna spletna stran za podjetnike začetnike:

https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_podrocja/novi_podjetniki/

 

eDavki – spletna in mobilna aplikacija

 

Portal eDavki (https://edavki.durs.si/) omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni.

Njegove prednosti so:

  • hitro in preprosto izpolnjevanje davčnih obrazcev (z vgrajeno pomočjo in orodji za sprotno preverjanje),
  • možnost vlaganja dokumentov 24 ur na dan, 7 dni v tednu, brez stroškov za poštnino in neodvisno od geografske lokacije,
  • vpogled v davčno kartico,
  • prenos podatkov neposredno iz računovodskega sistema v eDavke prek spletnih storitev,
  • enostavno pooblaščanje med uporabniki in ostalimi davčnimi zavezanci,
  • prenos obsega pravice na podlagi organizacije poslovanja v eDavke prek pooblaščanja
  • brezplačna uporaba

Elektronski davčni obrazci v eDavkih:

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/OpenPortal/pages/introduction/AllForms.aspx

Elektronsko poslovanje prek eDavkov ne uvaja novih obveznosti davčnih zavezancev, temveč omogoča izpolnjevanje obstoječih davčnih obveznosti (predvsem oddajo dokumentov) na udobnejši način.

 

Novost je mobilna aplikacija eDavki –

https://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/poslovanje_z_nami/e_davki/mobilna_aplikacija_edavki/#c8471

Aplikacija je namenjena fizičnim osebam. Ponuja številne funkcionalnosti poslovanja s FURS. Poleg obrazcev, kontaktov in splošnih informacij, med drugim ponuja tudi personalizirani koledarček, preko katerega se prejemajo obvestila o konkretnih obveznostih in pravicah zavezanca.

Prav tako aplikacija omogoča delo v imenu drugih zavezancev. Tako lahko zakoniti zastopnik poslovnega subjekta in pooblaščenec, v imenu zastopanega, vlagata in prejemata dokumente ter pregledujeta podatke. Aplikacija zakonitemu zastopniku in pooblaščencu ponuja prejemanje potisnih obvestil in obvestil za zastopanega zavezanca in filtriranje prejemanja le teh. V aplikaciji je na voljo tudi koledar, kjer so zabeleženi splošni (sivi), zavezančevi (rdeči) in zastopančevi (zelena) dogodki. Ob tem je zagotovljeno tudi filtriranje prikaza dogodkov na koledarju.

Za vstop je potrebna registracija ali prijava z davčno številko in geslom. Če ste se v eDavke v preteklosti že registrirali, se v mobilno aplikacijo zgolj prijavite s svojo davčno številko in geslom, ki ste ga uporabili pri registraciji na spletnem portalu eDavki.

 

Vir: https://www.gov.si/novice/2021-09-27-financna-uprava-po-novem-obiskuje-novo-registrirane-podjetnike-in-jih-informira/ in https://edavki.durs.si/

 

Pripravila: Mojca Tominšek, SPOT svetovalka

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic