Novosti in obvestila

Datum

30. Okt 2023

Kategorije

Deli z drugimi

Katerih kadrov bo primanjkovalo v letu 2023?

26.10.2023
Odgovor vam ponujajo rezultati zadnje raziskave Poklicni barometer 2023. Podobno kot v lanski napovedi za letos, se tudi tokrat za leto 2024 napovedujejo primanjkljaji na področju zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva in gradbeništva.

V letošnjem Poklicnem barometru so ocenjevali 183 poklicnih skupin, za katere na ravni Slovenije predvidevamo:

  • 109 poklicev – primanjkljaj kadra, saj bodo potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela,
  • 39 poklicev – ravnovesje med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela,
  • 35 poklicev – presežek kadra glede na oceno potreb trga dela.

Nekaj glavnih poudarkov iz letošnje raziskave

Med primanjkljaji imamo 10 poklicnih skupin več kot v lanskem letu, v kategoriji ravnovesja 7 poklicev manj, kategorija presežka pa je letos manjša za 2 poklicni skupini.

Med ocenjevanimi poklici se najbolj opazna sprememba v primerjavi z lanskoletnimi napovedmi nanaša na obravnavane poklice s področja telekomunikacije, saj so lanskoletne napovedi za tehnike telekomunikacij predvidevale presežek, medtem ko letošnje napovedi kažejo, da bo poklic v prihodnjem letu v primanjkljaju.

Prav tako letošnja izvedba Poklicnega barometra kaže na predviden presežek menedžerjev za trženje in prodajo, tehnikov za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, kozmetikov ter vrtnarjev in drevesničarjev (lani v kategoriji ravnovesje).

Za prihodnje leto se še vedno predvideva primanjkljaj različnih skupin učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, svetovalnih delavcev, pa tudi vzgojiteljev v vrtcih.

Predvideva se primanjkljaj različnih skupin strokovnjakov – inženirjev kemije, veterinarjev, strokovnjakov za razvoj kadrov in karierno svetovanje, sistemskih administratorjev, mehanikov in serviserjev elektronskih naprav; medtem ko so lanske napovedi pri omenjenih poklicnih skupinah predvidevale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem.

Iz primanjkljaja v ravnovesje so prešli inženirji elektronike ter tehniki za elektrotehniko, knjigovodje in strokovni sodelavci v računovodstvu, gasilci ter upravljalci procesnih strojev in naprav za kemijsko predelavo in proizvodnjo kemijskih izdelkov.

Poglejte podrobnejše rezultate

Poklicni barometer je kvalitativna raziskava, ki jo na Zavodu RS za zaposlovanje v sodelovanju s partnerji izvajajo enkrat na leto. Cilj je opredeliti predvideno razmerje med ponudbo in povpraševanjem po poklicih v naslednjem letu.

Poglejte podrobnejša poročila in prikaze, ki so nastali v okviru zadnje raziskave Poklicni barometer 2023. Na voljo so vam podatki za celotno Slovenijo, po območnih službah in prikaz razlogov za primanjkljaje.

Vir: ZRSZ

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic