Novosti in obvestila

Datum

23. Okt 2018

Kategorije

Deli z drugimi

Najboljša podjetja Podravja v letu 2017

Najbolj priljubljeno podjetje: Zavarovalnica Sava

David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava

Med osmimi nominiranimi podjetji ste bralci tiskanega in spletnega Večera izbrali Zavarovalnico Sava. Ta je v zadnjem obdobju pod eno streho združila štiri zavarovalnice in postala ena večjih zavarovalnic v jugovzhodni regiji. Kljub višjim izplačilom škod zvišuje prihodke od obračunanih premij in čisti dobiček. Tega je bilo lani za 25 milijonov evrov, za letos ga napovedujejo 30 milijonov. Kljub temu da poslujejo na slovenskem in hrvaškem tržišču, tudi v Podravju ustvarjajo razmere za rast in razvoj posameznikov in podjetij pod sloganom #nikolisami.

Najboljše veliko podjetje: Impol

Jernej Čokl, predsednik upravnega odbora Skupine Impol

V Skupini Impol je 2346 zaposlenih, od tega 1271 v Sloveniji. Proizvajajo več kot 200 zlitin in 106.500 različnih izdelkov. Lani je Skupina Impol ustvarila 667 milijonov evrov prihodkov in 34,5 milijona evrov čistega dobička. Letna proizvodnja znaša 250 tisoč ton, načrt do leta 2025 je od 300 tisoč do 400 tisoč ton in milijarda evrov prihodkov. V Slovenski Bistrici izdelujejo tudi ohišja za amortizerje, finalizirajo odkovke, ki jih delajo tudi za avtomobilske firme, kot sta Ferrari in BMW. Prizadevajo si, da bi izdelovali tudi aluminijasto ohišje za baterije za električne avtomobile.

Najboljše srednje veliko podjetje: Continental Adria pnevmatike

Petra Volšek in Piotr Zielak, direktorja podjetja Continental Adria pnevmatike

Mariborsko podjetje Continental Adria pnevmatike pokriva trg, ki obsega devet držav. Skupaj s sodelavci, ki skrbijo za prodajo na posameznih trgih, so presegli število 30 zaposlenih, v kratkem načrtujejo še dve zaposlitvi. Lani so zaradi prodora na bolgarski trg povečali prihodke na 85 milijonov evrov in imeli 1,4 milijona evrov čistega dobička. V njihove pnevmatike so obuta tudi platišča električnih vozil Tesla. Z globalno platformo Vision Zero želijo s tehnološkim razvojem in inovacijami zmanjšati število smrti in poškodovanih v prometu in teh nesreč nasploh.

Najboljše malo podjetje: Dualis

Drago Izlakar, direktor podjetja Dualis

Mariborsko podjetje Dualis, ki deluje v Poslovni coni Tezno, je specializirano za prodajo avtobusov. Lani so prihodke podvojili na dobrih 13 milijonov evrov. Zaposlujejo enajst ljudi, štirje od teh so družinski člani, poleg Draga Izlakarja še njegova sinova in snaha. Ob tem jim pri poslu gre na roko, da Iveco ponuja celotno paleto avtobusov, od najmanjših do največjih, mestnih, primestnih, turističnih in specialnih ter na vse mogoče pogone, dizel, elektriko, hibridni pogon in stisnjen zemeljski plin. Kljub uspehu ostajajo v podjetju skromni, saj je spomin na težke začetke na pogorišču Tama še živ.

Najboljše mikro podjetje: Avto Skrbiš

Milan Skrbiš, direktor podjetja Avto Skrbiš

Naposled se vsaka reč postavi na svoje mesto, le vztrajati je treba na začrtani poti. Iz malega zraste veliko, če v svojem poslu nisi pohlepen. To velja za Milana Skrbiša in njegovo podjetje. “Začel sem z enim ključem,” nam je s kančkom ponosa povedal. Letos je vsak tretji dan prodal en avtomobil. V podjetju ne bi uspeli brez usklajenega kolektiva, pet jih je. Njihov recept za uspeh so visoko usposobljen kader, pridnost, predanost poklicu in podjetju. Tudi njihovim mehanikom nikoli ni nič (pre)težko: ali priti nekaj minut prej v službo, če je nujno, ali podaljšati delovnik za pol ure.

Najbolj perspektivno podjetje: Topmedia

Matej Florijan, direktor podjetja Topmedia

Mariborsko podjetje Topmedia je bilo ustanovljeno januarja 2014, od takrat dosega visoko rast prihodkov, trenutno pa deluje na območju Slovenije in Hrvaške. Sodeluje z največjimi prodajalci video iger v teh državah. Podjetje Topmedia je v letu ustanovitve imelo 425.839 evrov prihodkov, leta 2017 pa kar 12,6 milijona evrov. Rast je bila največja med letoma 2015 in 2016, ko so se prihodki s slabih dveh milijonov evrov povečali na 9,2 milijona evrov. Prvo leto je bil v podjetju Topmedia le en zaposleni, v preteklem letu jih je bilo že pet.

Naj zaposlovalec: Seltron

Marijan Hertiš, direktor podjetja Seltron

“Začeli smo leta 1982 v garaži obrtne delavnice,” pravi direktor podjetja Seltron Marijan Hertiš, ki posluje uspešno od ustanovitve in z lastno akumulacijo financira razvoj. Seltronova vizija temelji na kakovosti in motiviranosti zaposlenih. V podjetju je 67 delavcev, v zadnjem letu so jih zaposlili sedem. Povprečna septembrska bruto plača v podjetju je znašala 1875 evrov. Pri tem imajo sistem nagrajevanja z variabilnim delom, ki je odvisen od osebne ocene zaposlenega. Delavce ob zaključku leta še dodatno nagradijo, višina nagrade pa je odvisna od poslovnih rezultatov podjetja. Prav tako vlagajo v izobraževanje in karierni razvoj zaposlenih.

 

Komisija za izbor podravskega podjetja leta 2017:

 • dr. Roman Glaser, predsednik komisije
 • dr. Franjo Mlinarič, Ekonomsko-poslovna fakulteta Maribor
 • Mag. Jožica Planinšec Deržek, Obzorje, d. o. o.
 • Melita Ferlež
 • Milan Jarc, Avto Jarc, d. o. o.
 • Mag. Aleksander Bratina, Časnik Večer časopisno založniško podjetje, d. o. o.
 • Sašo Todorović, Časnik Večer časopisno založniško podjetje, d. o. o.

Komisija za izbor naj zaposlovalca Podravja za leto 2017:

 • Damir Battisti, Adecco H.R., predsednik komisije
 • dr. Aleksandra Pivec
 • Janez Horvat, ZZPS, Območna enota Ptuj
 • mag. Vlasta Stojak
 • Rolanda Fornezzi

 

VIR: https://www.vecer.com

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic