Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Okrepljeno gospodarsko sodelovanje štajerskih podjetnikov in podjetnikov iz Republike Srbske

Maribor, 26. oktober – Štajerska gospodarska zbornica je danes v sodelovanju z Regijsko gospodarsko zbornico Banja Luka organizirala poslovno srečanje s predstavniki podjetij iz Republike Srbske. Srečanja so se udeležili dr. Roman Glaser, predsednik Štajerske gospodarske zbornice, mag. Aleksandra Podgornik direktorica Štajerske gospodarske zbornice, Andrej Verlič, podžupan Mestne občine Maribor, Ranko Topić, podpredsednik Območne gospodarske zbornice Banja Luka, Drago Vučić, predstavnik Agencije za promocijo tujih investicij Banja Luka, ter številni bosanski in slovenski podjetniki.

 V uvodnem pozdravu je dr. Roman Glaser, predsednik Štajerske gospodarske zbornice, pohvalil ponovno povezovanje Štajerske gospodarske zbornice in Območne gospodarske zbornice Banja Luka, saj takšna srečanja omogočijo osebno spoznavanje in povezovanje, ki je ključnega pomena za sklepanje poslov. Dr. Glaser je izpostavil, da se že veseli naslednjega srečanja, ki bo organizirano v Banja Luki, in upa, da bo odziv tudi takšen, kot je bil danes v Mariboru.
 Andrej Verlič, podžupan Mestne občine Maribor, je poudaril pomembnost navezovanja stikov in sodelovanja ne samo na področju gospodarstva, temveč tudi na ravni lokalnih skupnosti ter izrazil prepričanje, da bodo udeleženci dogodek maksimalno in uspešno izkoristili ter pridobili nove poslovne kontakte.
 Ranko Topić, podpredsednik Območne gospodarske zbornice Banja Luka, je v uvodnem govoru opisal aktualno stanje gospodarstva v Republiki Srbski in pohvalil kontinuirano sodelovanje med obema zbornicama. Omenil je številna slovenska podjetja, ki so prisotna na trgu Bosne in Hercegovine kot npr. Perutnina Ptuj, Mariborska Livarna Maribor, Mercator, in s katerimi uspešno sodelujejo, ter izrazil prepričanje, da se bo delež teh podjetij povečal. Gospodarstvo Republike Srbske odlikuje stalna rast industrijske proizvodnje, nizka stopnja inflacije, glavna izvozna področja pa so: mineralna goriva, električna energija, rude, kovine, les, papir in pohištvo. Slovenija zaseda v strukturi izvoza četrto mesto, v strukturi uvoza pa šesto. Predstavljeni so bili tudi perspektivni sektorji Republike Srbske, ki so kmetijstvo (ekološka hrana), energetika – majhni obrati, metalurgija in obdelava kovin, turizem.
 Mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, je predstavila statistične podatke o gospodarstvu štajerske regije in izrazila upanje, da bo Bosna in Hercegovina kmalu uvrščena med 10 najpomembnejših tujih partnerjev Slovenije, pri čemer predstavljajo takšna srečanja korak v pravo smer.
Drago Vučić, predstavnik Agencije za promocijo tujih investicij Banja Luka, je izpostavil različne možnosti in ugodnosti za vlagatelje v Bosni in Hercegovini ter prednosti tega trga, kot so: ekonomska stabilnost trga, preferenčni izvozni režimi, privatizacija, ugoden pravni položaj za tuje investitorje, zaščita tujih investicij, kvalificirana in cenejša delovna sila.
 Po uvodnih besedah in predstavitvah so sledili bilateralni pogovori podjetnikov o različnih možnostih sodelovanja. Današnjega srečanja se je udeležilo 19 podjetnikov iz regije Banja Luka ter 25 slovenskih podjetnikov, glede na dinamičnost in raznovrstnost bilateralnih pogovorov pa se je pokazalo, da je zanimanje za medsebojno gospodarsko sodelovanje zelo veliko.
 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic