Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Varna hrana – za danes in jutri

Maribor, 22. junij – Štajerska gospodarska zbornica je danes, skupaj s partnerji, v okviru prekomejnega projekta KBB (Knowledge for business in border regions – Znanje za gospodarstvo v mejni regiji) organizirala konferenco »VARNA HRANA – za danes in jutri«, kjer so predavatelji iz  prehrambnih podjetij in stroke predstavili tehnološke novosti in prednosti v živilski industriji, ki prispevajo k varni hrani.

 
Uvodničarji na konferenci so spregovorili o različnih vidikih pomembnosti varne hrane tako za posameznika kot podjetja. Sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Janja Kokolj Prošek, ki je prevzela vodenje nove službe na ministrstvu, ki se bo ukvarjala s podporo živilsko predelovalni industriji in večji centralizaciji mednarodnega in medinstitucionalnega sodelovanja, je pohvalila sodelovanje v meddržavnih projektih, kot je projekt KBB, ki omogoča povezovanje, prenos znanja, izkušenj, dobrih praks in večje sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo. Izpostavila je pomembno novost na področju varne hrane, saj je aprila Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano od Ministrstva za zdravje prevzelo pristojnosti za zagotavljanje varnosti in kakovosti hrane in krme v celotni prehranski verigi, »od vil do vilic«.
 
Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Ivan Rozman je izpostavil pomembnost hrane, ki je rezultat določenih proizvodnih verig, ki pa so podvržene gospodarskim subjektom, ki jih velikokrat vodi le dobiček, kar je v preteklosti pripeljalo do negativnih posledic.
 
Predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj d.d. ter predsednik upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice dr. Roman Glaser je označil proizvodnjo hrane in kmetijstvo kot enega od ključnih dejavnikov izgleda posamezne države, za kar nosijo prehrambna podjetja tudi odgovornost in tako prispevajo k prepoznavnosti države. Spremembo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je dr. Glaser označil za pozitivno in izrazil pričakovanje, da bo sedaj bolje poskrbljeno za prehransko industrijo.
 
Največ zanimanja je vzbudila prof. dr. Aleksandra Lobnik s predstavitvijo optičnih senzorjev za varno hrano, ki predstavljajo inovacijo na evropskem trgu in so trenutno v fazi dokončnega razvoja.
 
Štajerska gospodarska zbornica je konferenco, ki je potekala v hotelu Habakuk v Mariboru, organizirala skupaj z naslednjimi partnerji: TIA, Pomurski tehnološki park, FS-UM, FKKT-UM, FERI-UM in avstrijski partnerji v okviru prekomejnega projekta z Avstrijo KBB (Knowledge for business in border regions – Znanje za gospodarstvo v mejni regiji – www.kbb-si-at.eu).

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic