Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Okrogla miza Štajerske gospodarske zbornice

Štajerska gospodarska zbornica je 28. maja na Ptuju v prostorih Perutnine Ptuj organizirala okroglo mizo, na kateri so Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve in predstavniki štajerskega gospodarstva spregovorili o spodbujanju internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Uvodničarji na okrogli mizi so bili Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve, dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj ter predsednik upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice in Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice.

Zunanji minister Samuel Žbogar je na okrogli mizi izpostavil pomanjkljivost gospodarske diplomacije, ki ji manjka pogled od znotraj in razumevanje specifičnih potreb gospodarstva. Tako gospodarstveniki kot tudi minister Žbogar so se strinjali, da je iz tega razloga nujno izobraževanje in konkretno spoznavanje podjetij ter njihove proizvodnje, kar bo diplomaciji omogočilo spoznavanje utripa slovenskega gospodarstva. To sedaj organizirajo z obiski v posameznih podjetjih in navezovanji zelo konkretnih podjetij in ekonomskih predstavnikov Slovenije v tujini.

Na začetku se je diplomatska mreža oblikovala glede na vstop v Evropsko unijo in Nato. Sedaj se prioritete gospodarske diplomacije spreminjajo in dopolnjujejo. Tako zaseda v današnjih kriznih razmerah promocija in pospeševanje internacionalizacije slovenskega gospodarstva v države, s katerimi je obseg sedanjih poslov največji, ter v tiste, s katerimi obstajajo največji neizkoriščeni potenciali za večje gospodarsko sodelovanje, posebno mesto. Minister Žbogar je izpostavil, da je ob gospodarski krizi potrebno iskati nove priložnosti, nove trge in da so za ta namen bili organizirani obiski v Azerbajdžan, Libijo, Kuvajt, Kazahstan, Katar. To so države, ki jih je kriza manj prizadela, predvsem zaradi obilice naravnih virov, kot so nafta, plin in kjer je slovensko gospodarstvo do sedaj bilo manj prisotno, predstavlja pa veliko priložnost za Slovenijo v prihodnje. Nedavno so tako odprli veleposlaništva v Braziliji, Albaniji, razmišljajo tudi o Libiji in zalivskih državah.
Minister za zunanje zadeve je izpostavil vrsto aktivnosti, ki jih ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) izvaja za spodbujanje internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Tako MZZ zagotavlja informacije o konkretnih poslovnih priložnostih na tujih trgih ter jih redno in sistematično posreduje ter koordinira. Pomaga pri organizaciji vhodnih in izhodnih gospodarskih delegacij ter skrbi za razvoj delovanja slovenskih poslovnih klubov v tujini, ki služijo kot kontaktna točka za vse nove poslovneže, ki pridejo na tuj trg in dobijo prve informacije ter navežejo stike. MZZ tudi proaktivno in finančno podpira sodelovanje slovenskih gospodarstvenikov na gospodarskih sejmih in v gospodarskih delegacijah. Obudili pa so tudi delovanje mešanih gospodarskih komisij, kjer se rešujejo problemi, izmenjujejo informacije in vzpostavljajo kontakti. Do sedaj so bile organizirane mešane gospodarske komisije s Hrvaško, Srbijo in Albanijo.

Minister Samuel Žbogar je izpostavil, da je v  našem velikem gospodarskem interesu, da Hrvaška vstopi v Evropsko unijo, saj bo posledično njen pravni red popolnoma usklajen z evropskim pravnim redom.  Podravski gospodarstveniki in minister Samuel Žbogar so se strinjali, da pomeni potrditev arbitražnega sporazuma korak naprej v medsebojnih odnosih in sprostitev novih gospodarskih priložnosti. Hrvaška spada med največje gospodarske partnerje Slovenije, saj je vsako 10. delovno mesto v izvoznih podjetjih odvisno prav od izvoza na Hrvaško.
Z današnjo okroglo mizo je bila tako ponovno potrjena ključna vloga gospodarske diplomacije v procesu internacionalizacije slovenskega gospodarstva in velika pričakovanja gospodarstva od gospodarske diplomacije. Gospodarska diplomacija ni tema s katero se v Štajerski gospodarski zbornici srečujemo prvič. Bila je tudi osrednja tema 4. Štajerskega gospodarskega foruma, na katerem smo z zunanjim ministrom Žbogarjem raziskovali pričakovanja in želje gospodarstvenikov. Že takrat je minister Žbogar zatrdil, da si želi več sodelovanja z gospodarstvom. Sodelovanje ministra Žbogarja na okrogli mizi v organizaciji Štajerske gospodarske zbornice to ponovno dokazuje.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic