Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Spodbujanje internacionalizacije slovenskega gospodarstva – prioriteta gospodarske diplomacije

Gospodarska diplomacija mora poznati utrip gospodarstva

Štajerska gospodarska zbornica je danes organizirala okroglo mizo, na kateri so Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve, in predstavniki slovenskega gospodarstva spregovorili o spodbujanju internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Uvodničarji na okrogli mizi so bili Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve, dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj ter predsednik upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice, in Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice.

Minister Žbogar je izpostavil pomanjkljivost gospodarske diplomacije, ki ji manjka pogled od znotraj in razumevanje specifičnih potreb gospodarstva. Zato je nujno izobraževanje in konkretno spoznavanje podjetij ter njihove proizvodnje, kar bo diplomaciji omogočilo spoznavanje utripa slovenskega gospodarstva. To sedaj organizirajo z obiski v posameznih podjetjih in navezovanji zelo konkretnih podjetij in ekonomskih predstavnikov Slovenije v tujini.

Na začetku se je diplomatska mreža oblikovala glede na vstop v Evropsko unijo in Nato. Sedaj se prioritete gospodarske diplomacije spreminjajo in dopolnjujejo. Tako zaseda v današnjih kriznih razmerah promocija in pospeševanje internacionalizacije slovenskega gospodarstva v države, s katerimi je obseg sedanjih poslov največji, ter v tiste, s katerimi obstajajo največji neizkoriščeni potenciali za večje gospodarsko sodelovanje, posebno mesto.

Minister za zunanje zadeve je izpostavil vrsto aktivnosti, ki jih ministrstvo za zunanje zadeve izvaja za  spodbujanje internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Tako MZZ zagotavlja informacije o konkretnih poslovnih priložnostih na tujih trgih, jih redno ter sistematično posreduje ter koordinira, pomaga pri organizaciji vhodnih in izhodnih gospodarskih delegacij ter skrbi za razvoj delovanja slovenskih poslovnih klubov v tujini, aktivno podpira predstavitve slovenskega gospodarstva na gospodarskih sejmih in sodeluje pri delovanju mešanih gospodarskih komisij.

Minister za zunanje zadeve in štajerski gospodarstveniki so bili enotnega mnenja, da bo pozitiven rezultat na vprašanje o arbitražnem sporazumu doprinesel koristi za slovensko gospodarstvo in pomeni korak naprej v medsebojnih odnosih.

Z današnjo okroglo mizo je bila tako ponovno potrjena ključna vloga gospodarske diplomacije v procesu internacionalizacije slovenskega gospodarstva in velika pričakovanja gospodarstva od gospodarske diplomacije.

Dodatne informacije: mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice,
T: 02 2208700,
F: 02 2208 711,
E: info@stajerskagz.si

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic