Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Peti forum Štajerske gospodarske zbornice

Pokojninska reforma – nujni odzivi države in gosodarstva

Štajerska gospodarska zbornica je zadnji letošnji, peti Štajerski gospodarski forum posvetila aktualni reformi pokojninskega sistema. Svoje poglede in mnenja so v luči spremembe zakonodaje soočili dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve, dr. Rasto Ovin, redni profesor za področje ekonomske teorije in ekonomske politike na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru, dr. Igor Pšunder, član uprave Moja naložba, Brigita Ačimovič, članica uprave Talum Kidričevo, in mag. Ivan Vogrin, direktor podjetja Interles.

Minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik je na petem Štajerskem gospodarskem forumu izpostavil celovitost pokojninske reforme, ki je namenjena vsem generacijam. Posebej je opozoril na novost – ničelni steber, ki predvideva državno minimalno pokojnino za vsakega državljana. Ob tem ostajata aktualna prvi oziroma temeljni steber, ki je odvisen od posameznih vplačil, in tretji steber, ki  predvideva tako prispevek države kot delodajalca za tiste z nižjimi dohodki.

Gosti 5. Štajerskega gospodarskega foruma so posebej izpostavili težavo prezgodnjega odhoda v pokoj, pri čemer so se strinjali, da je temeljni razlog negotovost kasnejših pokojnin, zato ljudje predčasno odhajajo v pokoj. Prof. dr. Rasto Ovin z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete je poudaril, da smo znotraj Evropske unije ena od držav z najnižjo stopnjo zaposlenosti starejših nad 50 let. Brigita Ačimovič iz Taluma vidi razlog za tako nizko stopnjo v pomanjkanju pripravljenosti starejših za delo po 55. in 60. letu. Mag. Ivan Vogrin, direktor podjetja Interles, pa je izpostavil problem razvrednotenja dela, saj neupravičeni socialni transferji pogosto presegajo vrednost rednega dela, kar privede do zlorabe socialne države. Tako, po njegovem mnenju, večina ljudi ne vidi delo kot vrednoto.

Za Slovenijo je značilno zelo zgodnje upokojevanje, saj je povprečna pokojninska doba vseh upokojencev decembra 2008 znašala 32 let in dva meseca, daleč od zastavljenih 40 let. Tudi povprečna starost ob upokojitvi je nizka in je znašala 57 let in 6 mesecev za ženske ter 60 let in 9 mesecev za moške, kar je precej pod predvideno polno starostjo 61 let za ženske in 63 let za moške. Tako se Slovenci upokojujemo med najmlajšimi v Evropi, delež aktivnih prebivalcev med 55. in 64. letom starosti pa je v Sloveniji med najnižjimi v Evropi.

»Cilj Vlade Republike Slovenije je zagotoviti primerne in vzdržne pokojnine tako, da bo povečala število zavarovancev v celotnem prebivalstvu in zagotovila finančno vzdržen pokojninski sistem, ki ohranja model medgeneracijske solidarnosti, ter podaljšala aktivno obdobje vsakega posameznika,« je izpostavil minister Svetlik. Večje spremembe se obetajo po letu 2015 in sedanjih upokojencev in tistih, ki bodo 1. januarja 2015 že stari 55 let, ne bodo doletele. Za vse ostale pa se bodo spremembe postopno uveljavljale do leta 2025.

Dodatne informacije: mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice,
T: 02 2208 700,
F: 02 2208 711,
E: info@stajerskagz.si 
 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic