Novosti in obvestila

Datum

25. Sep 2020

Kategorije

Deli z drugimi

Podelitev priznanj za najboljše inovacije Podravske regije 2020

5 x zlato, 5 x srebro, 6 x bron in 11 priznanj za inovacije Podravja.

Podelitev priznanj za najboljše inovacije podravske regije je za Štajersko gospodarsko zbornico tradicionalni dogodek, letos je potekal že osemnajstič. V skladu z razpisom je letos v razpisnem roku prispelo 27 inovacij, kar je največ doslej, v inovacijske predloge pa je bilo vključenih 118 inovatork in inovatorjev.

Vse prispele vloge je pregledala strokovna komisija, ki jo je vodil dr. Marjan Leber, v komisiji pa sta bila še Frenc Ferčič in mag. Aleksandra Podgornik. Komisija se je odločila, da podeli 5 zlatih, 5 srebrnih in 6 bronastih priznanj ter 11 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Štiri najbolje ocenjeni inovacijski predlogi so uvrščeni v nacionalni izbor, ki ga organizira GZS s partnerjema, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Javno agencijo Spirit Slovenija.

Zlata priznanja je prejelo 5 inovacij:

  • Podjetje Pharsol, d. o. o., za unikatno laboratorijsko orodje, ki omogoča hitro, varno in predvsem enostavno prenašanje posodic za zamrzovanje, v katerih se hranijo biološki vzorci na ekstremno nizkih temperaturah.
  • Ledinek Engineering, d. o. o., je podjetje, ki praktično vsa leta sodeluje in dobiva najvišja priznanja, tudi letos je njihova produktna inovacija stiskalnica za širinsko lepljenje lesnih lamel za izdelavo montažno lepljenih plošč iz masivnega lesa med najbolje ocenjenimi.
  • Zlato priznanje so prejeli tudi inovatorji iz podjetje Izoelektro, d. o. o., in sicer za pametno napravo za brezžični nadzor odvodnikov RAM-1, ki izpisuje diagram stanja in omogoča izpis vseh merjenih podatkov, s čimer bistveno zmanjša stroške vzdrževanja energetskega sistema, zmanjša število izpadov električnega toka in povišuje varnost obratovanja celotnega energetskega sistema.
  • Podjetje Lumil, d. o. o., je prejelo zlato priznanje za inovativni sistem gradnje, ki s spletnim konfiguratorjem omogoča preprosto samonačrtovanje poljubnega objekta ter hitro spletno naročilo. Vsi tipski elementi so vedno na zalogi in dostavljeni na izbrani naslov v nekaj dneh. Sestavni deli objekta so obvladljivih dimenzij in majhne teže, kar omogoča transport na globalnem trgu.
  • Peto zlato priznanje pa gre v podjetje U-centrix, d. o. o., za digitalno orodje, ki na trgu cenitev omogoča takojšnjo vzpostavitev video povezave med zavarovancem in cenilcem, brez nalaganja aplikacije, neodvisno od moči telefonskega signala, ter kriptiran prenos osebnih podatkov, v katere nimajo vpogleda niti razvijalci.

Srebrna priznanja so prejele inovacije iz podjetij Eavio, d. o. o., Agitron, d. o. o., Kreal inženiring, d. o. o., dve srebrni priznanji pa sta šli v Impol R&R, d. o. o., ki je prijavil inovaciji v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan.

Bronasta priznanja so prejele inovacije iz Pošte Slovenije, podjetij Supra in Talum, v Henkel Maribor sta šli dve bronasti priznanji, eno pa inovatorjem, ki prihajajo iz podjetij Impol R&R, d. o. o., Impol PCP, Impol LLT in IMT, Inštituta za kovinske materiale in tehnologije.

Priznanja za prizadevanja na področju inovativnosti so letos prejeli: Aljoz Bezjak, samostojni inovator, Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor, Hortikulturno društvo Maribor, Mladinski dom Maribor, Studio TSK oblikovanje krajine, Šolski center Ptuj, Višja strokovna šola in podjetja Datainfo.si, Henkel Maribor, IPPS, Pošta Slovenije in Zaposlitveni center AVANTUS.

Osrednji govorec na prireditvi je bil prof. dr. Tomaž Katrašnik, prodekan za znanstveno-raziskovalno dejavnost in mednarodno sodelovanje Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki je izpostavil pomen sodelovanja akademske sfere in podjetij.

Zbrane je nagovoril tudi dr. Roman Glaser, predsednik ŠGZ, ki je posebej izpostavil, da letos poteka že 18. podelitev priznanj za najboljše inovacije Podravja in da mora biti »zbornica prostor, v katerem izpostavljamo tista podjetja, ki o tem ne samo govorijo, ampak tudi spodbujajo in nagrajujejo aktivnosti v smereh znanja, inovativnosti, odločenosti, razmisleka o trajnostnem razvoju in krožnem gospodarstvu, o novih tehnologijah in novih procesnih tehnikah, pa tudi novih trženjskih pristopih in družbeno odgovornem pristopu in ravnanju.«

Z vsakoletnim izborom inovacij Podravja ŠGZ spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k višji stopnji inovacij in razvijanju inovacijske kulture, ki jo naše gospodarstvo pa tudi celotna družba nujno potrebujeta za razvoj in poslovno uspešno delo v domači in mednarodni konkurenci.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic