Novosti in obvestila

Datum

30. Sep 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Podelitev priznanj za najboljše inovacije Podravske regije 2021

Epidemija ni ovira za inovacije

V skladu z razpisom za inovacije podravske regije je letos v razpisnem roku prispelo 18 inovacij, v inovacijske predloge pa je bilo vključenih več kot 80 inovatork in inovatorjev. Komisija, ki je seveda vse prispele vloge pregledala in ocenila, je podelila 4 zlata, 4 srebrna in 5 bronastih priznanj ter 5 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Štirje najbolje ocenjeni inovacijski predlogi so uvrščeni v nacionalni izbor, ki ga organizira GZS s partnerjema, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Javno agencijo Spirit Slovenija.

Prejemniki priznanj za najboljše inovacije Podravske regije 2021:

 

ZLATO PRIZNANJE

 • Ledinek Engineering, d. o. o.
  CLT linija manjšega formata
 • SkyLabs, d. o. o.
  NANOSky I
 • Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d. d.
  VIGO zavarovanje
 • 4inovations, d. o. o.
  Mark Eco sistem “MES” z aragonitnim zadrževalnikom

 


SREBRNO PRIZNANJE

 • Dravske elektrarne Maribor, d. o. o.
  Big data pristop k modeliranju verige hidroelektrarn na osnovi globokih nevronskih mrež
 • Impol R in R, d. o. o., in C3M, d. o. o., Ljubljana
  Napredna spektoskopska kontrola kakovosti v aluminijski industriji
 • Impol R in R, d. o. o., in Institut Jožef Stefan, Odsek za napredne materiale, K-9
  “Zelena energija” iz odpadnega aluminija
 • Inštitut za okoljevarstvo in senzorje, d. o. o.
  Wate (R)euse

 

 

BRONASTO PRIZNANJE

 • Alma Mater Europaea ‒ Evropski center Maribor
  Za človeka gre: “Digitalna transformacija v izobraževanju, znanosti in umetnosti”
 • DOBA Fakulteta
  SMART ŠIS
 • Henkel Maribor, d. o. o.
  OVO orodje za varnostna opažanja
 • Henkel Maribor, d. o. o.
  Covid-19 zaščitna strategija
 • Talum, d. d., Kidričevo
  Avtomatska naprava za 2D-ravnanje ulitkov večjih dimenzij

 

PRIZNANJE

 • Časnik Večer, d. o. o.
  Tednik Štajer’c trajnostne rubrike
 • Osnovna šola Selnica ob Dravi
  Gozdna šola in vrtec Selnica ob Dravi
 • Šolski center Ptuj, Višja strokovna šola
  Inovativno trženje slovenskih kmetij
 • Tina Krajnc, s. p.
  Zlata mašna
 • Zveza Slovenska unija pacientov
  Alergijski kažipot občine Lovrenc na Pohorju

 

Letošnja podelitev je potekala v skladu s trenutno epidemiološko situacijo – vse prijavitelje inovacij smo vnaprej posneli. Postavili smo jim vprašanja, ki so se nanašala na inovativnost in inovativno okolje.

Med zastavljenimi vprašanji so bila vprašanja kot na primer:

»S katerim naravnim pojavom bi lahko primerjali inovacije in zakaj prav z njim?«, »Kako pomembno je za razvoj inovacije timsko delo?«, »Je mogoče tudi inovacijo reciklirati?«, »Kdo ima bolj drzne ideje – ženske inovatorke ali moški inovatorji?«, »Kaj bi rekel planet Zemlja, če bi moral ovrednotiti zelene inovacije?«, »Katera je bila najpomembnejša inovacija v sodobnem novinarstvu?« in podobno.

Kaj in kako so odgovarjali inovatorke in inovatorji, si lahko ogledate tukaj:

 

 

Seveda pa ob tem Štajerska gospodarska zbornica ni pozabila na predstavitev vseh predlagateljev inovacij, inovatork in inovatorjev ter njihovih inovacij.

Letos je izdala Katalog inovacij podravske regije, ki je dosegljiv na spletni strani zbornice, izdala pa ga je tudi v tiskani obliki. Tudi na ta način izreka zbornica »priznanje vsem, ki dokazujejo, da se krog inovativnega razmišljanja nikoli ne ustavi.

Seveda je izbor tudi spodbuda in zahvala podjetjem, ki se zavedajo, da inovativno razmišljanje ni naloga samo njihovih razvojnih oddelkov, ampak način delovanja celega podjetja in njegovega managementa, ki se zaveda pomena motiviranja za inovativno razmišljanje,« kot je v svojem nagovoru poudarila mag. Aleksandra Podgornik, direktorica ŠGZ.

Hkrati je izpostavila: »Pa vendar ne smemo prezreti, da se v mnogih sredinah še ne zavedajo, da so inovativno razmišljanje in inovativne prakse edina možnost, ne samo razvoja, tudi obstanka. To izpostavljam tudi zato, ker primerjalni podatki o inovacijski uspešnosti Slovenije v zadnjih letih niso razveseljivi. Medtem ko inovacijska uspešnost Evropske unije enakomerno narašča in se je v mnogih članicah povečala, Slovenija izgublja kondicijo.

Inovacijska zmogljivost Slovenije glede na povprečje EU od leta 2012 upada. Po ugotovitvah Evropske komisije so povezave, človeški viri in naložbe podjetij najmočnejše orodje inovacij v Sloveniji, visoke rezultate dosegamo pri mednarodnih znanstvenih publikacijah, javno-zasebnih publikacijah in sodelovanju inovativnih malih in srednjih podjetij z drugimi in podjetji, ki izvajajo izobraževanje na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Najšibkejša točka Slovenije pa so finance in podpora sistemu inovativnosti, opazna je tudi odsotnost tveganega kapitala.«

Katalog prejemnikov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kliknite tukaj in si prenesite katalog prejemnikov priznanj za leto 2021.

Podelitev nacionalnih priznanj GZS za inovativnost, bo to leto potekal 12. 10. 2021 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod sloganom “Nove inovacije, nova realnost.” (kliknite tukaj…)

Z vsakoletnim izborom inovacij Podravja ŠGZ spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k višji stopnji inovacij in razvijanju inovacijske kulture, ki jo naše gospodarstvo pa tudi celotna družba nujno potrebujeta za razvoj in poslovno uspešno delo v domači in mednarodni konkurenci.

 

 

 

Več informacij: Štajerska gospodarska zbornica, tel.: 02 220 8700, e-pošta: info@stajerskagz.si

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic