Novosti in obvestila

Datum

22. Jun 2019

Kategorije

Deli z drugimi

Podpisan Sporazum o medsebojnem sodelovanju med Združenjem nemških gospodarskih zbornic (DIHK), Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) in Slovensko – nemško gospodarsko zbornico (AHK Slovenija)

Združenje nemških gospodarskih zbornic (Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK)), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Slovensko – nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) so na Gospodarski zbornici Slovenije podpisale Sporazum o medsebojnem sodelovanju DIHK, GZS in AHK Slovenija. Sporazum predstavlja temelj za tesnejše sodelovanje med slovenskimi in nemškimi gospodarskimi zbornicami in tako pomaga slovenskim podjetjem pri iskanju novih poslovnih možnosti s 3,6 milijona nemških podjetij.

Sporazum, katerega podpisniki so dr. Volker Treier, nemški ekonomist in izvršni direktor za zunanjo trgovino v Združenju nemških gospodarskih zbornic (DIHK), Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice in Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, dodatno krepi in razvija poslovne odnose med Nemčijo in Slovenijo, in sicer s pomočjo nemških in slovenskih zborničnih mrež v obeh omenjenih državah ter ostalih tretjih državah.

To podporo omogoča AHK Slovenija kot prva kontaktna in posredniška točka za nemška podjetja. Pri tem AHK Slovenija prejema podporo mreže DIHK in 79 regionalnih gospodarskih zbornic (IHK) v Nemčiji.

Boštjan Gorjup, predsednik GZS, je uvodoma izpostavil geografsko majhnost države, a hkrati močno izvozno usmerjenost slovenskega gospodarstva. »Zaradi demografskih sprememb in makroekonomskih razmer je nujno nadaljnje povečanje dodane vrednosti«, je bil jasen, in se pri tem navezal na cilje do leta 2025, zapisane v Razvojnem partnerstvu treh generacij – 50 mrd evrov izvoza ter dvig dodane vrednosti na zaposlenega za okoli 30 odstotkov (na 60.000 evrov na zaposlenega). Današnji podpis memoranduma med DIHK, AHK Slovenia in GZS vidi kot korak v smeri približevanja slovenskega gospodarstva tistim trgom, kjer doslej ni prisotno, s čemer se mu odpirajo nove poslovne priložnosti, po drugi strani pa lahko tudi Slovenija ponudi številne dobre rešitve na področju pametne specializacije, digitalizacije.

Po besedah predsednice AHK Slovenije, Gerturd Rantzen, Sporazum predstavlja pomemben mejnik na področju gospodarskega sodelovanja Slovenije in Nemčije.»Nemčija je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije in nemško-slovenski gospodarski odnosi se nadaljujejo v pozitivnem trendu. Na promet v višini skoraj 12 milijard evrov vpliva visoka stopnja izvoza slovenskih podjetij v Nemčijo, zato ni presenetljivo, da imajo slovenska podjetja izjemen interes da pridobijo dostop do svetovne mreže.«

Dr. Volker Treier, nemški ekonomist in izvršni direktor za zunanjo trgovino, DIHK je ob podpisu Sporazuma izpostavil pomembnost delovanja na način »win-win« (zmaga za vse), kjer je skupni imenovalec sodelovanje. »Gospodarska zbornica Slovenije in Slovensko-nemška gospodarska zbornica bosta ohranili tesno sodelovanje pri vzpostavljanju stikov med zainteresiranimi slovenskimi podjetji in mrežo gospodarskih zbornic AHK. Obe bosta imeli koristi od dejavnosti mreže AHK, ki bo slovenskim podjetjem pomagala pri projektih internacionalizacije na tretjih trgih. Zbornice znotraj mreže AHK podjetjem nudijo celovite poslovne storitve – od iskanja poslovnih partnerjev do priprave tržnih raziskav – in storitve po meri.«

V okviru podpisanega Sporazuma zbornice sodelujejo z namenom, da podpirajo slovenska podjetja pri njihovih tržnih dejavnostih na tujih trgih. V ta namen jim je na razpolago svetovna mreža nemških gospodarskih zbornic v tujini, delegacij in predstavništev nemškega gospodarstva, imenovanih AHK. DIHK nastopa kot krovna organizacija v imenu bilateralnih nemških gospodarskih zbornic v tujini.

Vir: www.gzs.si

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic