Novosti in obvestila

Datum

19. Maj 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Projekt Naprej: Zdrav življenjski slog za uspešno soočanje z delovnimi obremenitvami

Delovna okolja so do zaposlenih vedno bolj zahtevna. Delo zahteva poleg nekaterih fizičnih obremenitev tudi duševne. Če so delovne obremenitve previsoke, lahko vodijo do stresa in posledično do težav s spanjem, slabih prehranjevalnih navad, zdravstvenih problemov, utrujenosti, pomanjkanja energije in podobno. Pri uspešnem obvladovanju tovrstnih obremenitev imajo vlogo tako delodajalci kot zaposleni. Na eni strani gre torej za prilagajanje dela zaposlenemu, na drugi pa se mora tudi zaposleni prilagoditi delu. Kako? Berite naprej.

Zdrav življenjski slog

  • Poskrbite za gibanje in fizično kondicijo. To je še posebej pomembno, če delate v delovnih okoljih, ki od vas zahtevajo fizično delo, prisilno držo, večurno sedenje/stanje. Če začutite bolečine že med delovnim časom, si vzemite minuto in poskusite z razteznimi vajami.
  • Pomembna je tudi prehrana in izogibanje prekomernemu pitju alkohola. Velikokrat si ne vzamemo časa za malico v službi ali pa je hrana, ki nam je na voljo, nezdrava in hitro pripravljena. Potrudite si že dan vnaprej pripraviti polnovreden obrok.
  • Nujen je tudi počitek. Če smo spočiti, imamo dovolj energije za vstop v naslednji delovni dan. V nasprotnem primeru pa smo manj delovno učinkoviti, obremenitve na delu se nam zdijo še večje, utrujenost se poglablja..

Dobri odnosi

Raziskave kažejo, da so nam lahko v pomoč pri soočanju z delovnimi obremenitvami tudi sodelavci, nadrejeni, prijatelji in družina. Krepite torej pozitivne odnose z vašimi bližnjimi, zaupajte jim svoje težave in povejte kaj vas bremeni ter kje potrebujete pomoč. Izrazite svoje mnenje in nadrejene prosite za jasne povratne informacije.

Poglejte na situacijo iz pozitivnega vidika

Iz NE: »Vsak dan mi dajejo nove naloge, ne zmorem več!«  v JA: »Vsak dan dobim nove naloge, očitno so z mano zadovoljni in zato name prelagajo več odgovornosti.«

Iz NE: »Imel sem resnično srečo, da mi je uspelo končati to nalogo.« v JA: »Nalogo sem uspel končati, ker sem sposoben za to delo in ker sem vanjo vložil veliko truda.«

Iz NE: »Hočejo, da grem na dodatna izobraževanja. To je bedarija, za to sem že prestar!« v JA: »Veselim se novih izkušenj in znanj.«

Naučite se reči NE

Zavedati se morate lastnih omejitev in si postavljati realne cilje. Če k vam pristopi šef in zahteva da do naslednjega dne zapakirate 50 paketov aluminijastih profilov, vi pa veste, da imate še veliko nedokončanih nalog, to jasno povejte in se poskusite dogovoriti za nekoliko kasnejši rok. Samo tako boste lahko delo opravili kvalitetno in brez odvečnega stresa.

Sprostite se!

Obstaja veliko tehnik sproščanja, med katerimi so najbolj poznane tehnika globokega dihanja, avtogeni trening, meditacija, progresivna mišična relaksacija in podobno. Vse bolj pa se uveljavlja tudi tehnika imenovana čuječnost. Gre za sproščanje, ki se zadnja leta naglo uveljavlja, znani pa so njeni pozitivni učinki na delovno učinkovitost ter psihično in fizično zdravje. Najpomembneje je osredotočanje na tukaj in zdaj. Izvedete lahko naslednjo vajo čuječega dihanja:

  • Udobno se namestite na stol
  • Oči so lahko odprte ali zaprte
  • Začnite z globokim dihanjem
  • Pozornost usmerite na potovanje zraka. Opazujte in začutite kako zrak potuje v vaša pljuča in kako jih zapušča
  • Če se začnejo pojavljati druge misli, jih nežno potisnite na stran in se poskušajte osredotočit na tukaj in zdaj, na svoje dihanje.

Viri:

Arnold, J., Silvester, J., Cooper, C. L., Robertson, I. T. in Patterson, F. M. (2005). Work psychology: Understanding human behaviour in the workplace. Pearson Education.

Hülsheger, U. R., Alberts, H. J., Feinholdt, A. in Lang, J. W. (2013). Benefits of mindfulness at work: The role of mindfulness in emotion regulation, emotional exhaustion, and job satisfaction. Journal of Applied Psychology, 98, 310-325.

Molan, M. in Molan, G. (2008). Psihična obremenjenost na delovnem mestu – pojavljanje, prepoznavanje in obvladovanje: prikaz preverjanja modela RH v realnem delovnem okolju. Zdravstveno varstvo, 47, 37-46.

Solovieva, S., Lallukka, T., Virtanen, M. in Viikari-Juntura, E. (2013). Psychosocial factors at work, long work hours, and obesity: A systematic review. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 39, 241-258.

Več o projektu NAPREJ na https://www.naprej.eu

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic