Novosti in obvestila

Datum

19. Maj 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Nova uredba o vstopu v Republiko Avstrijo (od 19.5.2021), ki predvideva lažje pogoje vstopa za potnike iz Republike Slovenije

Od 19. maja 2021 velja nova uredba o vstopu v Republiko Avstrijo, ki predvideva lažje pogoje vstopa za potnike iz Republike Slovenije.

Osebe, ki vstopijo iz Slovenije in so v zadnjih 10 dneh bivali le v Avstriji, Sloveniji ali v kateri od držav, naštetih v prilogi A, lahko v Avstrijo vstopijo brez karantene – če izpolnjujejo tako imenovano pravilo PCT – tj. prebolevniki, cepljeni, testirani. Poslovnih razlogov za prestop meje ni potrebno več dokazovati, ponovno so mogoča tudi zasebna potovanja v Avstrijo.

Ob prehodu meje je skladno s pravilom PCT potrebno predložiti:

 • za cepljene: zdravniško spričevalo (potrjeno z novo prilogo C ali prilogo D) o stanju cepljenja ali potrdilo o cepljenju v DE ali EN, ali
 • za prebolevnike: zdravniško spričevalo (potrjeno z novo prilogo C ali prilogo D) ali uradno zdravniško potrdilo v DE ali EN o okužbi, ki jo je oseba prestala v zadnjih šestih mesecih ali dokazilo o količini protiteles (ki ni starejše od treh mesecev), ali
 • za testirane: zdravniško spričevalo (potrjeno z novo prilogo C ali prilogo D) o testiranju ali pisni rezultat testa o negativnem Covid-19 testu (PCR test, ki ni starejši od 72 ur, HAG test, ki ni starejši od 48 ur).

Če ob prehodu meje oseba ne predloži nobenega od zgoraj naštetih dokumentov, je vstop v Avstrijo še vedno mogoč, vendar je treba test (PCR ali HAG) opraviti v roku 24 ur. V tem času osebi karantena ne bo odrejena.

Elektronska prijava (Pre-Travel-Clearance) je še vedno obvezna! Vnešeni podatki bodo izbrisani po preteku 28 dni.

Iz pravila PCT so izvzete naslednje skupine – te osebe lahko mejo prehajajo brez dokazil ter brez napotitve v karanteno:

 • osebe v tranzitu
 • osebe, odgovorne za vzdrževanje tovornega in potniškega prometa – ta skupina vključuje tudi voznike tovornjakov, ki se do svojega delovnega mesta v Avstriji vozijo z osebnim avtomobilom.

Pozor: Osebe iz teh dveh skupin morajo ob prehodu meje predložiti ustrezna dokazila, ki jim omogočajo vstop v Avstrijo brez testa oz. brez odreditve karantene (npr. v primeru tranzita dokazila, da samo potujete skozi Avstrijo, dokumenti o tovoru itd).

PRAVILA VSTOPA ZA DELOVNE MIGRANTE OZ. „PENDLERJE“

Delovni migranti oz. „Pendlerji“ imajo ponovno možnost vstopa v Avstrijo iz Slovenije z negativnim rezultatom testa (HAG ali PCR), ki ni starejši od 7 dni. Elektronska registracija, ki jo je ponovno izpolniti vsakih 28 dni, je še vedno potrebna (dostop do obrazca preko povezav v DE ali EN – tukaj pa najdete pomoč pri izpolnjevanju obrazca v slovenščini).

Delovni migranti, ki so cepljeni in prebolevniki, lahko pri vstopu predložijo tudi ustrezna dokazila (glej pravilo PCT zgoraj) in za vstop v Avstrijo ne potrebujejo dodatnega negativnega testa.

Če pri prehodu meje ni mogoče predložiti nobenega od dokumentov iz pravila PCT, je vstop v Avstrijo za delovne migrante še vedno mogoč, vendar je treba test (PCR ali HAG) opraviti v roku 24 ur. V tem času osebi karantena ne bo odrejena.

Kot „Pendlerji“ se štejejo naslednje osebe:

 • delovni migranti (dnevni, tedenski etc oz. osebe, ki mejo iz delovnih razlogov prehajajo vsaj enkrat na mesec). V to skupino spada tudi negovalno osebje. Pozor! Skladno z novo uredbo o vstopu v Avstrijo spadajo vozniki tovornjakov, ki z osebnim vozilom potujejo na delovno mesto v Avstrijo, pod izjemo „osebe, odgovorne za vzdrževanje tovornega in potniškega prometa“ – glej zgoraj ter pri prehodu meje ne potrebujejo negativnega testa niti registracije.

Priporočamo, da imajo delovni migranti pri sebi dokazila o delovnem razmerju, na primer obrazec za delovne migrante, s čimer jim bodo omogočeni poenostavljeni pogoji vstopa v Avstrijo.

 • osebe, ki redno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo ali izobraževanje
 • osebe, ki mejo redno prehajajo iz družinskih razlogov

KAJ POMENI PREBOLEVNIK/CEPLJEN/TESTIRAN PRI VSTOPU V REPUBLIKO AVSTRIJO?

Pomembno: novi prilogi C (nemščina) ali D (angleščina) se lahko uporabljata kot potrditev pravila PCT, torej da ste bili cepljeni, ste preboleli ali ste bili testirani.

 „Cepljeni“

 Kateri dokumenti so potrebni pri prehodu meje?

 • zdravniško spričevalo (potrjeno z novo prilogo C ali prilogo D) o stanju cepljenja, ali
 • potrdilo o cepljenju v DE ali EN.

Kdaj veljam kot „cepljen“?

 • od 22. dne po prvem cepljenju (ki je bilo pred največ 3 meseci) za cepiva z 2 odmerkoma, ali
 • po drugem cepljenju cepiv z 2 odmerkoma (če prvo cepljenje ni bilo pred več kot 9 meseci), ali
 • če je bil vsaj 21 dni pred cepljenjem pozitiven PCR test ali ob dokazilu o protitelesih pred cepljenjem (cepljenje ni bilo pred več kot 9 meseci).

Katera cepiva so odobrena pri vstopu?

Za olajšane pogoje vstopa v Avstrijo ne veljajo samo cepiva, ki jih je odobrila EMA. Pri vstopu v Avstrijo se trenutno upoštevajo naslednja cepiva:

 • ChAdOx1_nCoV-19 / ChAdOx1-S / AZD1222 / Vaxzevria / COVID-19 Cepivo AstraZeneca iz AstraZeneca in Covishield iz Serum Institute in India: 2 odmerka
 • Cepivo COVID-19 Janssen podjetja Johnson & Johnson / Janssen Pharmaceuticals / Ad26.COV2.S Janssen (mesta ZDA + NL): 1 odmerek
 • Cepivo Covid-19 Moderna / mRNA-1273 iz Moderne: 2 odmerka
 • Sinopharm / BIBP (Peking Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd.) Cepivo SARS-CoV-2 (Vero Cell), inaktivirano (InCoV): 2 odmerka

„Prebolevniki“

 Kateri dokumenti so potrebni pri prehodu meje?

 •  zdravniško spričevalo (potrjeno z novo prilogo C ali prilogo D) ali zdravniško uradno potrdilo v DE ali EN o okužbi, ki je bila premagana v zadnjih šestih mesecih, ali
 • dokazilo o količini protiteles, ki ne smejo biti starejše od treh mesecev.

„Testirani“

 Kateri dokumenti so potrebni pri prehodu meje?

 • negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur ali
 • negativen HAG test, ki ni starejši od 48 ur

Rezultati avstrijskih in tujih testov (v nemščini ali angleščini) se obravnavajo enako in morajo vsebovati naslednje podatke: ime, datum rojstva, datum in čas vzorčenja, rezultat testa (pozitiven ali negativen), podpis osebe, ki je izvajala testiranje in žig institucije oz. črtno kodo (samo SMS ni dovolj).

Vir: https://www.advantageaustria.org/si/news/Covid-19_situacija_v_Sloveniji.sl.html

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic