Novosti in obvestila

Datum

23. Nov 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Projekt POLET: Bi sprejeli krajši delovni čas za enako plačilo?

Ob staranju prebivalstva se države po vsem svetu na različne načine ukvarjajo s podaljševanjem delovnem dobe in spodbujanjem starejših, da ostajajo čim dlje aktivni. Zanimiv pristop za spodbujanje delovno aktivnega staranja je ubrala belgijska prestolnica. Mesto Bruselj bo z novim letom starejšim zaposlenim z zahtevnimi delovnimi mesti v javnem sektorju ponudilo možnost krajšega delovnega časa za enako plačilo.

Od januarja bo občina mesta Bruselj zaposlenim v javnem sektorju, ki so stari najmanj 60 let ter opravljajo fizično ali psihično zahtevno delo, ponudila možnost skrajšanja delovnega časa. Vsi, ki se bodo za to odločili, bodo prejeli nove pogodbe o zaposlitvi z enakim obsegom pravic, kot jih imajo zaposleni za polni delovni čas. To pomeni, da bodo kljub dejansko krajšemu delovnemu času še naprej prejemali enake plače in prispevke za pokojninsko dobo.

Nove pogodbe bodo na voljo starejšim zaposlenim, ki so v občini mesta Bruselj delali najmanj pet let. Zasedati morajo eno od 15 določenih delovnih mest v poklicih, ki veljajo za zahtevne. Ti vključujejo varstvo otrok, urejanje okolice, popravilo cest, zidanje, čiščenje (vključno s čistilci ulic), pomoč pri poučevanju in polaganje strešnih kritin. Delovna mesta so izbrali s tehtnim premislekom in analiziranjem meril, kot so redno dvigovanje, ponavljajoče se naloge, neredni urniki in izpostavljenost hrupu. Poleg tega so upoštevali tudi čustveni in psihološki davek, ki ga opravljanje določena poklica terja od zaposlenega.

Prošnje za skrajšan delovni čas bodo začeli sprejemati s 1. januarjem leta 2022. Starejši zaposleni na izbranih delovnih mestih lahko zahtevajo nov delovni čas po določenih formulah, te so štiridnevni delovni teden, polni teden s tremi dnevi polnega delovnega časa in dvema polovičnima ali cel teden po šest ur dela. O takšnih ukrepih za svoje starejše zaposlene že razmišljajo tudi nekatere druge občine v regiji Bruselj, med njimi Anderlecht in Saint-Josse.

Ukrep krajšega delovnega časa za enako plačilo je del širše politike soočanja s staranjem prebivalstva v mestu Bruselj. Da bi zadržali starejše zaposlene čim dlje delovno aktivne in pritegnili tudi nove starejše ljudi, prilagajajo delovne pogoje, preoblikujejo funkcije ter spreminjajo naloge znotraj posameznih delovnih ekip. Namesto ponavljajočih se nalog je njihov cilj, da delovna mesta omogočajo opravljanje raznolikih nalog.

Več o projektu POLET na …  https://projekt-polet.si/

 

POLET logotip Barvni     ZDS logo RS     ZDS logo EU skladi

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic