Novosti in obvestila

Datum

21. Avg 2023

Kategorije

Deli z drugimi

Rok za oddajo vlog za povračila nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo je 28. avgust

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in vršilka dolžnosti generalne direktorice Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) Greta Metka Barbo Škerbinc sta danes delodajalce pozvala k oddaji vlog za povračilo nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo.

Delodajalci lahko obe povračili, tako iz naslova višje sile kot čakanja na delo, uveljavljajo z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce pri zavodu za zaposlovanje. Rok za oddajo vlog je 28. avgust.

“Tudi če so vloge nepopolne, oddajte jih, da bomo lahko v prihodnjih dneh začeli z obdelavo podatkov in v prvem tednu oktobra tudi izvedli prva izplačila,” delodajalce poziva minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice zavoda za zaposlovanje Greta Metka Barbo Škerbinc je povedala, da je Zavod RS za zaposlovanje prvi dan že prejel 85 vlog za 448 zaposlenih. “Dobili smo informacije, da imajo nekateri delodajalci v prizadetih krajih težave z računalniško opremo, zato je vlogo mogoče oddati tudi pisno in po telefonu.”

Delodajalci lahko obiščejo katero izmed lokacij Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, kjer imajo v kariernih središčih in kotičkih na voljo računalnik za izpolnitev vloge.

Zavod je za pomoč vlagateljem vzpostavil tudi kontaktni center – 080 20 55.

Minister Luka Mesec je na novinarski konferenci pohvalil odzivnost in učinkovitost Zavoda, ki je zelo hitro vzpostavil aplikacijo za oddajo vlog. Poudaril je, da ministrstvo pripravlja še tri ukrepe, ki naj bi jih v naslednjih mesecih prav tako izvajal Zavod RS za zaposlovanje. Delavci, ki so v avgustu pomagali pri odpravi posledic poplav v podjetjih, naj bi bili upravičeni do 100 odstotkov plače, 80 odstotkov tega nadomestila naj bi krila država. V program javnih del za odpravo posledic poplav naj bi bili povabljeni vsi brezposelni, zvišalo bi se tudi nadomestilo, odvisno od višine izobrazbe. Prav tako se pripravlja ukrep poenostavitve zaposlovanja tujcev, ki bi pomagali pri sanaciji poplav. O teh ukrepih naj bi vlada odločala prihodnji teden.

 

 

Podrobnejše informacije o oddaji vlog za za povračila nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo

Gradivo NK interventni ukrepi poplave 18 8 2023 MDDSZ ZRSZ

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti >>

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic