Novosti in obvestila

Datum

09. Sep 2022

Kategorije

Deli z drugimi

SRIP – Krožno gospodarstvo uspešno povezuje deležnike in spodbuja razvoj prebojnih dobrih praks za zeleno prihodnost

V četrtek, 8. 9. 2022, je potekala novinarska konferenca SRIP – Krožno gospodarstvo o  5. mednarodni konferenci TBMCE, ki bo obravnavala aktualne izzive in konkretne tehnološke rešitve za prehod v krožno gospodarstvo.

SRIP – Krožno gospodarstvo, ki ga upravlja Štajerska gospodarska zbornica, je danes prepoznaven strokovni grozd, ki uspešno spodbuja povezovanje in razvoj projektov po načelih krožnega gospodarstva v skladu s cilji Slovenske strategije pametne specializacije. Trenutno združujemo 90 članov, ki so razvili že številne inovativne dobre prakse. Med vidnejšimi dosežki partnerstva je mednarodna konferenca TBMCE, ki bo od 12. do 14. septembra v Portorož že peto leto zapored privabila slovenske in tuje raziskovalce, gospodarstvenike in odločevalce. Ponudila bo bogat program in priložnost za sklepanje partnerstev za nove rešitve, ki v družbi spodbujajo ponovno rabo oziroma čim daljše obdobje kroženja materialov v rabi.

S svojimi dejavnostmi in projekti spodbujamo preoblikovanje iz linearnega v krožno gospodarstvo in v ta namen vzpostavljamo nove verige vrednosti. Uspešno povezujemo člane iz vrst podjetij, izobraževalnih in raziskovalnih institucij ter nevladnih organizacij, ki so nanizali že številne dobre prakse na fokusnih področjih partnerstva. Mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, upravljavke SRIP – Krožno gospodarstvo je danes poudarila:

Med ključnimi dosežki SRIP – Krožno gospodarstvo so številni dogodki v Sloveniji in tujini, ki so pripeljali do novih partnerstev in projektov, individualna svetovanja, ki so članom omogočila pospešen prehod v krožno gospodarstvo, dobro razvojno partnerstvo z relevantnimi državnimi organi, uspešni projekti, kot je Kompetenčni center – Krožno gospodarstvo, ter druge aktivnosti za razvoj kadrov.

V tem mesecu bo SRIP objavil tudi razpis za inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva, s ciljem promocije prebojnih rešitev na nižjih ravneh tehnološke razvitosti. To je obdobje med večinoma javno financiranim bazičnim raziskovanjem in s tveganim kapitalom financiranim razvojem izdelka, imenovano tudi dolina smrti. Pogosto se namreč zgodi, da invencije zaradi pomanjkanja sredstev ne preidejo v inovacije, zato želijo s tem razpisom povečati njihovo vidljivost in možnosti financiranja.

Med našimi pomembnejšimi dogodki je konferenca Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo (TBMCE), ki jo kot soustanoviteljica, organizira Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru v sodelovanju s SRIP – Krožno gospodarstvo in Štajersko gospodarsko zbornico. Njena posebnost je osredotočenost na razvoj tehnologij in procesov za prehod v krožno gospodarstvo, hkrati pa povezovanje z družboslovjem in humanistiko. Konferenca, kjer letos pričakujejo okrog 130 udeležencev, pritegne tako akademsko sfero kot stroko. Zvrstilo se bo preko 50 znanstvenih prispevkov. Na uvodni okrogli mizi bodo spregovorili o razmerjih med Evropo in Azijo. V panelnih diskusijah bodo v ospredju aktualna energetska kriza in priložnosti alternativnih zelenih virov, ob vprašanjih tehnološkega razvoja pa bodo naslovili tudi vlogo in odgovornost družbe. V diskusijah med drugimi sodelujejo ministrica za digitalno preobrazbo in državni sekretarji. Sanja Potrč s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru je ob tem izpostavila:

Dodana vrednost konference TBMCE je povezovanje raziskovalno razvojnih organizacij s podjetji, ministrstvi in drugimi državnimi organi ter različnimi nevladnimi organizacijami. Gre za eno večjih, če ne največjo konferenco o krožnem gospodarstvu v Sloveniji. Je priložnost za izmenjavo novih idej, seznanitev s trendi in sklepanje partnerstev, kar je ključno za pospešitev prehoda v krožno gospodarstvo.

 

Novinarska konferenca je potekala v demonstracijskem laboratoriju Inštituta za okoljevarstvo in senzorje (IOS), vidnega člana SRIP, ki se ukvarja z raziskavami in razvojem okoljevarstva in senzorjev ter se ponaša z vrsto inovativnih dobrih praks krožnega gospodarstva. Predstavili so pilotni center za kemično recikliranje, ki poleg tekstilnih odpadkov omogoča tudi recikliranje in pridobivanje dragocenih sekundarnih surovin iz odpadne embalaže, senzor za svežost perutninskega mesa, ki ga pravkar uvajajo na prodajne police, ter membranski biološki reaktor – čistilno napravo, ki odpadno vodo ne le očisti, ampak omogoča njeno ponovno uporabo, narejena pa je posebej za priljubljeno planinsko kočo. Dr. Aleksandra Lobnik, direktorica IOS, je pri tem povedala:

Krožno gospodarstvo je na točki prehoda od lepih zamisli in besed k realnim dejanjem, kjer IOS sodeluje z inovativnimi rešitvami, ki prispevajo k bolj zdravemu okolju, ozavešča pa tudi, da je okolje za naše prihodnje rodove pomembno in da moramo sedaj stvari začeti spreminjati.

 

Dodatne informacije: mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, upravljalka SRIP – Krožno gospodarstvo, tel.: 02 22 08 700, e-pošta: srip@stajerskagz.si, www.srip-kroznogospodarstvo.si

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic