Novosti in obvestila

Datum

22. Dec 2016

Kategorije

Deli z drugimi

Vi sprašujete – mi odgovarjamo: Mednarodna prodaja in nakup blaga

Skokovita globalizacija in internacionalizacija trgovanja gresta z roko v roki. Vse več podjetij se bodisi izvozno usmerja in skuša svoje produkte plasirati na tujih trgih, bodisi na njih nastopa v vlogi kupca surovin, polizdelkov ali izdelkov, ki jih potrebuje za svoje poslovanje.

Pravna podlaga za presojo pravic in obveznosti pri mednarodni prodaji blaga je v večini primerov Konvencija Združenih narodov o Mednarodni prodaji blaga.  Konvencija se namreč uporabi praviloma vselej, ko pogodbo o mednarodni prodaji blaga skleneta stranki iz različnih držav njenih članic. Teh je doslej že 74, med njimi pa so vse pomembne zunanjetrgovinske partnerke Slovenije.

Z vidika slovenskega prodajalca oziroma kupca blaga to pomeni, da lahko računa z enotno pravno ureditvijo mednarodne prodaje blaga praktično na vseh tujih trgih, na katerih nastopa. Zaradi tega je natančno poznavanje vsebine Konvencije zanj nujnost.

Vsebina:
• Kdaj se uporabi Konvencija? V katerih primerih je njena uporaba izključena?
• Kdaj se šteje, da je prodajna pogodba med strankama sklenjena? Kdaj ponudba zavezuje? Kakšne so posledice sprejema ponudbe?
• Kakšen je pomen trgovinskih klavzul Incoterms 2000 za prakso?
• Kako učinkovito zavarovati plačila?
• Katere so temeljne pravice in obveznosti strank prodajne pogodbe, kadar imata stranki sedeža v različnih državah?
• Kdaj in kako lahko stranka zahteva izpolnitev pogodbe in odškodnino?
• Kje se nahajajo skrite pasti v mednarodni prodaji?
  Po predstavitvi bo na voljo čas za Vaša vprašanja in diskusijo.

Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja Vam bosta podala Marko Djinović in Peter Rižnik, strokovnjaka za gospodarsko pogodbeno in mednarodno gospodarsko pravo v Pravni službi GZS.
 

Udeležba je za člane ŠGZ brezplačna, za nečlane znaša kotizacija: 50,00 EUR + DDV.

Vljudno vabljeni.
 


VABILO

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic