Novosti in obvestila

Datum

16. Mar 2018

Kategorije

Deli z drugimi

3. ŠGF 2018: Izvoz – svetla točka ali Ahilova peta našega gospodarstva? TV Maribor, 22.03.2018 ob 20.00 uri

3. štajerski gospodarski forum v letu 2018

IZVOZ – SVETLA TOČKA ALI AHILOVA PETA NAŠEGA GOSPODARSTVA?

Pred časom je Luka Mesec, Levica, izrekel stavek, ki je mnoge gospodarstvenike in komentatorje dvignil na noge. Rekel je, da je slovenski izvoz Ahilova peta slovenskega gospodarstva in s tem opozoril, da je usoda našega ekonomskega modela odvisna od izvoza in da je to točka, kjer stoji in pade naše gospodarstvo.

To isto opozorilo je izrekel tudi Boštjan Vasle, direktor Umarja, ko je izpostavil, da imamo geografsko zelo slabo porazdeljen izvoz, ki je osredotočen le na nekaj držav, da je tehnološko zaostal in da postaja nekonkurenčen.

Če k tem izjavam dodamo še izjavo Aleša Kuharja, agrarnega ekonomista, ki je dejal, da Nemčija vse bolj ščiti domači trg in krepi svoj izvoz, drugim pa svetuje odprto gospodarstvo in specializacijo, se moramo resno vprašati, kako bo z našim izvozom in gospodarstvom v prihodnje.

Slovenska podjetja so v letu 2017 lani izvozila za več kot 28 milijard evrov blaga, kar je 13,1 odstotka več kot leta 2016, naša največja in najpomembnejša trgovinska partnerica je Nemčija, kamor gre 20,4 % celotnega izvoza, pomembno dejstvo je tudi, da so za slovensko zunanjo trgovino najpomembnejši trgi članic EU-ja, saj je bilo tja usmerjenega kar 76,7 odstotka vsega izvoza.

 

In kako je v Podravju?

Gospodarske družbe v Podravju so v letu 2016 ustvarili dobrih 8 milijard evrov prihodkov, kar je za 1 % več kot leto prej, z izvozom pa so dosegle 41,5 % svojih poslovnih prihodkov. Med 137 podjetji, ki so v letu 2016 (za 2017 so podatki še v obdelavi) izvozili največ, jih je 19 iz Podravja. Na prvem mestu je Impol, sledijo Swatycomet, TBP – tovarna bovdenov in plastike, Silkem in tako naprej.

O tem, kako razmišljajo o strategiji izvoza štajerski gospodarstveniki, kako vidijo Slovenijo kot izvoznico in kje so pasti, ki jih morda ne opazimo, bomo spregovorili v 3. Štajerskem gospodarskem forumu.

Oddaja, ki jo v sodelovanju pripravljata ŠGZ in RTV Slovenija, TV Maribor, bo predvajana v četrtek, 22. marca 2018, ob 20.00 na TV Maribor.

 

Posnetek oddaje si lahko ogledate tudi na spletni strani www.stajerskagz.si.

   

Vabljeni k ogledu!

[av_button label=’Ogled vseh oddaja Štajerski gospodarski forum’ link=’manually,http://www.stajerskagz.si/stajerski-gospodarski-forum-tv-oddaja/’ link_target=” size=’small’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-29ph6x’]

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic