Novosti in obvestila

Datum

12. Okt 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Dan inovativnosti 2021: Podravska podjetja prejemniki srebrnih nacionalnih priznanj

Prejemniki zlatih priznanj za najboljše inovacije Podravske regije 2021 Ledinek Engineering, d. o. o., SkyLabs, d. o. o. ter 4inovations, d. o. o. prejemniki srebrnih nacionalnih priznanj najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih.

 

Prejemnike, podelitev priznanj ter katalog prejemnikov za najboljše inovacije Podravske regije 2021 si oglejte TUKAJ…

Dan inovativnosti 2021: 9 zlatih priznanj in 1 posebno priznanje za inovacijski izziv

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 19. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 9 zlatih, 31 srebrnih ter 1 posebno priznanje za inovacijski izziv – inovacije, ki rešujejo izzive covida-19. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti.

PREJEMNIKI ZLATIH NACIONALNIH PRIZNANJ GZS ZA INOVACIJE

  • CASTOOLA d.o.o. – Platforma za ciljano TV oglaševanje Castoola
  • Danfoss Trata d.o.o. – AB-QM 4.0 – Tlačno neodvisen regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju
  • Domel d.o.o. – Razvoj in industrializacija motorja 721
  • Elan, d.o.o. – Zložljive, vsestranske karving smuči VOYAGER
  • Hidria d.o.o. – Elektronsko komutirani ventilatorji EC R18
  • Iskra PIO d.o.o. – PIO Flash® dekontaminacijski sistem
  • Radgonske gorice d.o.o. – Untouched by Light – prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi
  • Red Pitaya d.d. – Naprava za zajem in obdelavo podatkov SIGNALlab 250-12
  • SIJ Metal Ravne d.o.o. – Orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo SITHERM S140R

PREJEMNIK POSEBNEGA NACIONALNEGA PRIZNANJA ZA INOVACIJSKI IZZIV 2021 – INOVACIJA, KI REŠUJE IZZIVE COVID-19

  • Varstveno delovni center (VDC) Zasavje – Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje

Katalog prejemnikov nacionalnih priznanj GZS za inovativnosti 2021.

 

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 41 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2021 je to inovacija Varstveno delovnega centra (VDC) Zasavje – Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje.

Tibor Šimonka, predsednik GZS, je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, »da so med inovacijami, ki kandidirajo za najvišja priznanja, tako produktne in procesne kot tudi trženjske in družbene inovacije. To pomeni, da imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki ne le srčno željo, ampak tudi sposobnost inovirati na zares širokem področju. S tem pa se tudi ne bojim za prihodnost. Kajti inovativna podjetja so tista, ki bodo jutri ustvarjala novo dodano vrednost, nove možnosti zaposlovanja in s tem soustvarjala tudi blaginjo za državo kot tako.« Dodal je, da se je pri tem treba zavedati, da sama inovativnost ni dovolj. Inovativnost je proces, ki pripelje do novega izdelka, storitve ali rešitve realizirane na trgu. Poleg nje pa je za uspešnost podjetij potrebno še marsikaj drugega, za to pa so potrebni zavzeti ljudje z vizijo, kako naprej.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v svojem nagovoru dejal, da »razvoj in višja dodana vrednost cveti prav z inovacijami! Za našo državo je zato bistven prehod iz komercializacije mišic v komercializacijo možganov.« Inovatorje vidi kot nosilce tega prehoda. »Uspešen prehod v naprednejše gospodarstvo lahko zagotovimo samo na krilih inovacij. To je ključni dejavnik uspeha podjetij in konkurenčnosti držav v današnji globalni tekmi, ki se zelo zaostruje, « je bil jasen. Med načrti do leta 2030 je navedel povečanje deleža BDP za rast in razvoj, dvig inovacijskega indeksa nad povprečje EU, povišanje števila raziskovalcev v poslovnem okolju ter deleža inovacijsko aktivnih podjetij. Izpostavil je tudi sodelovanje in mreženje, ki presega državne meje.

Profesor, raziskovalec, podjetnik, ustanovitelj in direktor podjetja 1o Aleks Jakulin je v svojem motivacijskem nagovoru orisal, da se inovacije ne dogajajo samo pri izdelkih, ampak tudi v okolju, v katerem nastajajo. Slovenija je majhna država, ki lahko tekmuje s hitrostjo sprememb, je dejal Jakulin. Težavo vidi v tem, da se Slovenija ne zgleduje po majhnih učinkovitih državah, kot so npr. Singapur. »Inovativnost v Sloveniji je včasih molzna krava različnih interesov,« je še dodal, pri čemer rešitev vidi v tem, da se inovatorji združijo.

Dan inovativnosti 2021 je obogatila Inovacijska konferenca, ki je potekala od jutra in je bila soorganizirana z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS). Na konferenci so udeleženci prisluhnili Slovenkam in Slovencem po svetu in doma, ki so preko govorov in pogovor delili svoja znanja, izkušnje in poglede na inoviranje, inovacije ter podjetništvo. Udeleženci so sodelovali tudi v delavnici na temo dobrih praks zaposlovalcev v tujini in se mrežili preko spleta in na Gospodarskem razstavišču.

Osebna izkaznica blagovne znamke Inovativna Slovenija

Gospodarska zbornica Slovenije pod blagovno znamko »Inovativna Slovenija« pokriva celoten proces podpore inovativnosti, od ideje in razvoja, preko zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji do umestitve inovacije na mednarodne trge in seveda promocije inovacij. Zasledujemo cilj, da z izvajanjem aktivnosti na različnih področjih spodbujamo inovacijsko kulturo in inovativno klimo v Sloveniji ter s tem nudimo podporo uspešnemu prodoru slovenskih inovacij na tuje trge.

Priznanja za najboljše inovacije podeljujemo tako na regionalni kot na nacionalni ravni.

·        25-letna tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni.

·        19. nacionalna podelitev najboljšim inovacijam.

·        V teh 19 letih (letošnji so vključeni!) smo v celotni Sloveniji nagradili prek 11.000 inovatorjev in skoraj 3.200 inovacij.

·        To leto je na regionalne razpise prispelo 207 inovacijskih predlogov, za katerimi stoji nekaj več kot tisoč inovatork, inovatorjev in inovacijskih ekip.

Dan inovativnosti v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot nacionalna partnerja podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Javna agencija SPIRIT Slovenija, kot promocijski partner pa Slovenski podjetniški sklad.

Vir: https://www.gzs.si/mediji/Novice/ArticleID/81074/dan-inovativnosti-2021-9-zlatih-priznanj-in-1-posebno-priznanje-za-inovacijski-izziv

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic