Novosti in obvestila

Datum

03. Maj 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Dejavniki tveganja za poškodbe in nezgode tudi v domačem okolju

 

Zaradi situacije z epidemijo covida-19 veliko zaposlenih opravlja delo na domu, kar pomeni, da so dejavnikom za varnost in zdravje iz tega naslova trenutno še bolj izpostavljeni. Dom in prosti čas praviloma povezujemo z varnostjo, sproščenostjo in udobjem. Pogosto se ne zavedamo, da se tudi v teh dveh sferah življenja pojavljajo tveganja za našo varnost in zdravje, ki pa jih lahko odpravimo ali vsaj zelo zmanjšamo z upoštevanjem priporočil in nasvetov za varno preživljanje prostega časa.

 

Ali ste vedeli?

Skoraj tretjina poškodb, za katere je potrebno poiskati zdravniško pomoč, se zgodi v domačem okolju ali pri izvajanju prostočasnih aktivnosti. V Sloveniji nastane več bolniških odsotnosti zaradi poškodb izven dela kot na delu.
(Vir: NIJZ, 2019)

 

Najpogostejši vzroki za poškodbe doma so spolzka tla, slaba razsvetljava, neprimerno pohištvo in izdelki z napako. Tukaj je nekaj koristnih napotkov in priporočil, ki jih je dobro upoštevati:

  • V notranjih prostorih obujmo copate z usnjenim podplatom ali namestimo preproge, ki ne drsijo, na spodnjo stran sicer drsečih preprog pa lahko namestimo posebne trakove, ki omogočajo, da se preproga bolj oprijema tal.
  • Ob poti nočnega izhoda na sanitarije namestimo nočne lučke z vklopom v vtičnico ali posebne svetleče nalepke.
  • Pohištvo namestimo tako, da nam omogoča dovolj prostora za varno gibanje, ostre robove, ki se nahajajo
    v višini glave, pa ustrezno zaščitimo.
  • V prostorih s kurilnimi napravami namestimo detektor ogljikovega monoksida, ki nas bo pravočasno
    opozoril na puščanje tega strupenega plina.
  • Preberimo in upoštevajmo navodila za uporabo električnih naprav in aparatov ter kemičnih sredstev.
  • Pogosta nezgoda v domačem okolju je tudi padec z višine. Pri opravilu na višini poskrbimo za uporabo lestve, ki mora biti nameščena na ravno površino, kar bo omogočilo njen zadosten oprijem in varen prenos teže.

 

Z namenom naslavljanja področja aktivnega in zdravega staranja v podjetjih ter zmanjševanja odsotnosti z dela v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija (KRVS) vse do leta 2022 poteka projekt z naslovom »Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih (POLET)«, v sklopu katerega bo v 120 vključenih podjetjih implementiran celovit poslovni model za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih, v okviru katerega so sodelujočim podjetjem na voljo strokovno-informativna gradiva, video vsebine, podporna orodja, svetovanja in izobraževanja.

 

team2

 

»Naše podjetje je hitro rastoče. V Sloveniji smo začeli s štirimi zaposlenimi ter le v desetih letih zrasli na več kot 100 zaposlenih. S strokovnjaki in z drugimi zaposlenimi sami v celoti izvajamo celoten projekt: od načrtovanja do avtomatiziranih procesov. Naše podjetje se je za sodelovanje v projektu POLET odločilo z namenom, da z raznimi aktivnostmi zaposlenim nudimo možnost sodelovanja pri organizaciji dela, v delovnih procesih in delovnem okolju. V podjetju SSI Schaefer je zelo pomembno, da se zaposleni na delovnem mestu počutijo dobro in imajo možnost izraziti svoje želje in predloge. Trenutno je podjetje SSI Schaefer v fazi uvajanja nove aktivnosti. Namen aktivnosti je, da se naši zaposleni med delovnim časom otresejo morebitnega stresa, ki ga prinese delovni dan.«

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic