Dejavniki tveganja za poškodbe in nezgode tudi v domačem okolju

 

Zaradi situacije z epidemijo covida-19 veliko zaposlenih opravlja delo na domu, kar pomeni, da so dejavnikom za varnost in zdravje iz tega naslova trenutno še bolj izpostavljeni. Dom in prosti čas praviloma povezujemo z varnostjo, sproščenostjo in udobjem. Pogosto se ne zavedamo, da se tudi v teh dveh sferah življenja pojavljajo tveganja za našo varnost in zdravje, ki pa jih lahko odpravimo ali vsaj zelo zmanjšamo z upoštevanjem priporočil in nasvetov za varno preživljanje prostega časa.

 

Ali ste vedeli?

Skoraj tretjina poškodb, za katere je potrebno poiskati zdravniško pomoč, se zgodi v domačem okolju ali pri izvajanju prostočasnih aktivnosti. V Sloveniji nastane več bolniških odsotnosti zaradi poškodb izven dela kot na delu.
(Vir: NIJZ, 2019)

 

Najpogostejši vzroki za poškodbe doma so spolzka tla, slaba razsvetljava, neprimerno pohištvo in izdelki z napako. Tukaj je nekaj koristnih napotkov in priporočil, ki jih je dobro upoštevati:

  • V notranjih prostorih obujmo copate z usnjenim podplatom ali namestimo preproge, ki ne drsijo, na spodnjo stran sicer drsečih preprog pa lahko namestimo posebne trakove, ki omogočajo, da se preproga bolj oprijema tal.
  • Ob poti nočnega izhoda na sanitarije namestimo nočne lučke z vklopom v vtičnico ali posebne svetleče nalepke.
  • Pohištvo namestimo tako, da nam omogoča dovolj prostora za varno gibanje, ostre robove, ki se nahajajo
    v višini glave, pa ustrezno zaščitimo.
  • V prostorih s kurilnimi napravami namestimo detektor ogljikovega monoksida, ki nas bo pravočasno
    opozoril na puščanje tega strupenega plina.
  • Preberimo in upoštevajmo navodila za uporabo električnih naprav in aparatov ter kemičnih sredstev.
  • Pogosta nezgoda v domačem okolju je tudi padec z višine. Pri opravilu na višini poskrbimo za uporabo lestve, ki mora biti nameščena na ravno površino, kar bo omogočilo njen zadosten oprijem in varen prenos teže.

 

Z namenom naslavljanja področja aktivnega in zdravega staranja v podjetjih ter zmanjševanja odsotnosti z dela v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija (KRVS) vse do leta 2022 poteka projekt z naslovom »Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih (POLET)«, v sklopu katerega bo v 120 vključenih podjetjih implementiran celovit poslovni model za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih, v okviru katerega so sodelujočim podjetjem na voljo strokovno-informativna gradiva, video vsebine, podporna orodja, svetovanja in izobraževanja.

 

team2

 

»Naše podjetje je hitro rastoče. V Sloveniji smo začeli s štirimi zaposlenimi ter le v desetih letih zrasli na več kot 100 zaposlenih. S strokovnjaki in z drugimi zaposlenimi sami v celoti izvajamo celoten projekt: od načrtovanja do avtomatiziranih procesov. Naše podjetje se je za sodelovanje v projektu POLET odločilo z namenom, da z raznimi aktivnostmi zaposlenim nudimo možnost sodelovanja pri organizaciji dela, v delovnih procesih in delovnem okolju. V podjetju SSI Schaefer je zelo pomembno, da se zaposleni na delovnem mestu počutijo dobro in imajo možnost izraziti svoje želje in predloge. Trenutno je podjetje SSI Schaefer v fazi uvajanja nove aktivnosti. Namen aktivnosti je, da se naši zaposleni med delovnim časom otresejo morebitnega stresa, ki ga prinese delovni dan.«

ŠGZ