Novosti in obvestila

Datum

24. Jun 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Digitalna transformacija ni novi »facebook«

Digitalna transformacija je predvsem velika sprememba – sprememba razmišljanja in delovanja podjetij

Da je in bo digitalna usposobljenost ključna za konkurenčnost vsakega posameznega  odjetja in tudi celotnega slovenskega gospodarstva, je danes jasno. Vprašanje seveda je, kako so podjetja Podravja pripravljena nanjo in koliko so že digitalizirana.

75 % nemških podjetij je v večini industrijskih panog že uvedlo digitalne rešitve

V objavljenem evropskem indeksu digitalnega gospodarstva in družbe DESI (Digital Economy and Society Index) za leta 2018, 2019 in 2020 je Slovenija pod povprečjem držav EU: Slovenija se je v letu 2020 (v letu 2018 in 2019 pa praktično enako) ruvrstila na 15. mesto (od 28 držav) na področju upravljanja človeškega kapitala, kjer je še posebej alarmanten podatek, da ima samo 55  dstotkov prebivalcev Slovenije, starih od 16 do 74 let, vsaj osnovne digitalne spretnosti.

Nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, ki ga je Slovenija predložila Evropski komisiji in bo podlaga za črpanje sredstev iz 750 milijard evrov vrednega sklada za okrevanje EU po koronski krizi, vsebuje za 2,5 milijarde evrov ukrepov na štirih področjih. Za zelene vsebine je predvidenih 43 odstotkov sredstev, za digitalni prehod pa ena petina oz. 331 milijonov EUR. Drugi dve področji sta še pametna, trajnostna in vključujoča rast ter zdravstvo in socialna varnost.

 

sgz-pred
Doc. dr. Muhamed Turkanović, vodja DIGI-SI, Univerza Maribor, Nina Kladnik, Data Vallis, programske rešitve, d. o. o., Peter Ladič, direktor, Intera, d. o. o.

 

 

 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic