Novosti in obvestila

Datum

18. Jan 2018

Kategorije

Deli z drugimi

Nove obveznosti Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, 22.01.2018

Novela Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo po novem določa obveznosti za VSA podjetja, ki dajejo prvič v promet embalažo na trg RS, predstavitev dne 22.01.2018 ob 13.00 uri na ŠGZ.

Rok za vpis v evidenco je 31.1.2018.

V sodelovanju z našim cenjenim članom Gorenje Surovina za to za vas pripravljamo kratek in pregleden seminar na omenjeno tematiko, katera bo vplivala na velik del gospodarskih udeležencev.

PODROBNOSTI

Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo prinaša z letošnjim letom novosti na področju ravnanja z embalažo tudi za subjekte, ki dajejo embalažo v promet in niso plačniki okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalažo in tako tudi niso zavezanci za vključitev v družbo za ravnanje z odpadno embalažo.

Novela Uredbe, ki je pričela veljati 8.7.2017 po novem določa obveznosti tudi za ta podjetja.

Obstoječa podjetja t.j. embalerji, pridobitelji embaliranega blaga, proizvajalci in pridobitelji t.i. servisne embalaže, ki opravljajo dejavnosti v zvezi z embalažo se morajo do 31.1.2018 vpisati v evidenco in sicer so dolžna Agenciji RS za okolje (ARSO) sporočiti podatke o podjetju ter podatke o vrsti dejavnosti, ki jo opravljajo v zvezi z embalažo. Vsako morebitno spremembo opravljanja dejavnosti ali prenehanje bodo morali sporočiti v 30 dneh od spremembe.

Novi embalerji, pridobitelji embaliranega blaga, proizvajalci in pridobitelji t.i. servisne embalaže pa bodo morali sporočiti podatke o podjetju in opravljanju dejavnosti na ARSO v 30 dneh od začetka opravljanja dejavnosti.

Poleg nujnega vpisa v evidenco pa bodo morali navedeni subjekti o embalaži, ki jo z opravljanjem svoje dejavnosti dajo na trg Republike Slovenije, voditi tudi lastno evidenco embalaže dane na trg. O letnih količinah in vrstah embalaže dane v promet v letu, bodo morali prvič poročati v letu 2019.

Za vodenje evidence embalaže dane na trg veljajo enaka pravila kot pri poročanju embalaže dane na trg s strani zavezancev pri čemer gre za kompleksen način razumevanja določb Uredbe.

Za pravilno vzpostavitev evidenc ter posledično pravilno poročanje količin dane embalaže na trg v letu 2018, ki ga bo potrebno poročati v 2019, bo Gorenje Surovina d.o.o., kot podjetje, ki kot družba za ravnanje z odpadno embalažo že desetletje uspešno nastopa na slovenskem trgu, pripravila kratko izobraževanje z delavnicami, ki bodo novo zavezanim subjektom v pomoč pri pravilnem izpolnjevanju njihovih obveznosti.

[av_button label=’Brezplačna prijava…’ link=’manually,https://www.stajerskagz.si/izdelek/nove-obveznosti-uredbe-o-ravnanju-z-embalazo-odpadno-embalazo/’ link_target=” size=’small’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-9lv9v’]

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic